»

Za uravnavanje bioritma pomembna zora in mrak

Slo-Tech - Kozmično naključje, da se Zemlja okrog svoje osi zavrti v 24 urah, ima močan vpliv na veliko večino živih bitij. Ciklu dneva in noči, ki v povprečju traja 24 ur, so se morala prilagoditi tako, da so tudi njihovi bioritmi (cirkadijski ritmi) dolgi 24 ur. Zelo očitno je, da lahko zunanji dražljaji cirkadijski ritem ponastavijo, sicer ne bi mogli potovati med različnimi časovnimi pasovi. Manj pa je jasno, kako se to zgodi.

Ključna je svetloba, o tem ni nobenega dvoma. Ko je zunaj svetlo, se proizvodnja melatonina ustavi, za naše telo je dan. Na podvečer se začne izločati melatonin in v temi je za naše telo noč. Raziskave so pokazale, da se bioritem ohrani tudi brez zunanjih dražljajev, a se podaljša na približno 24 ur in 10 minut. Ni veliko, je pa dovolj, da že...

48 komentarjev

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio

Slo-Tech - Norveška bo prva država na svetu, ki bo prenehala radiodifuzijo analognega radijskega signala, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. V začetku leta 2017 bodo začeli izklapljati oddajnike, do konca istega leta pa bo v celotni državi moč poslušati le še digitalni radio. Glede na njegovo razširjenost ne pričakujejo večjih težav pri prehodu. V Evropi sta v uporabi dva načina: DAB in DAB+, ki se razlikujeta po kodeku. Novejši DAB+ potrebuje manj pasovne širine, a ni nazaj združljiv s starejšimi sprejemniki za DAB. Norveška ne predpisuje uporabe enega ali drugega, temveč se bodo morale postaje odločiti same. Seveda je mogoče oddajati oboje, a s tem tratimo več frekvenčnega prostora.

...

73 komentarjev