»

Canterwood v akciji

AnandTech - Intelovo novo čipovje za matične plošče je na papirju obetalo veliko. Kako pa je v resnici? To vprašanje so si zadali na AnandTech-u, kjer so stestirali dve plošči. Prva, a malenkost slabša je 8KNXP Ultra, ki jo je izdelalo podjetje Gigabayte. Druga plošča pa je ASUS P4C800 Deluxe, ki pa je tudi malo bolj razkošno opremljena. Obe plošči sta se dobro odrezali, kar dokazuje visok potencial tega novega čipovja.

7 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Bartoni in ABIT plošče

Adrian's Rojak Pot - Kot vsi vemo, bo AMD maja splavil procesorje z jedrom Barton, ki bodo delovali pri zunanji frekvenci 400 MHz. Na Adrian's Rojak Pot so spisali kratek, a zanimiv članek o podpori 400 MHz prednjega vodila na Abit matičnih ploščah. V članku boste našli razpredelnici, ki prikazujeta podporo 333 ter 400 MHz FSB na nekaterih Abitovih matičnih ploščah. Vsi, ki si lastite Abitko in vas zanimajo novi Bartoni si le preberite članek.

1 komentar

AOpen Aeolus FX5600

Digit Life - Podjetje AOpen je napovedalo prihod njihove grafične kartice, ki bo temeljila na NVIDIA GeforceFX 5600 čipu, imenovano AOpen Aeolus FX5600. Podjetje bo izdelalo dve inačici grafične kartice, in sicer ''hitro'' različico ter inačico, ki bo imela najboljše razmerje cene z zmogljivostjo. Aeolus FX5600 kartice bodo na voljo z 128 ali 256 MB pomnilnika, na tržišče pa jih bo podjetje poslalo 29. aprila. Poleg DVI, Video Out in CRT priključkov ter polne podpore VIVO modulu bomo na kartici našli tudi učinkovit Aeolusov ventilator. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Speeze RaptorCool I

Speeze RaptorCool

vir: PC Extreme
PC Extreme - Tokrat so si na PC Extreme ogledali hladilnik za procesorje s Socket A podnožjem, Speeze RaptorCool I imenovan. Hladilnik je osnovan na bakru, naredi 2300 obratov v minuti, pri vsem tem pa oddaja 25 dBA glasnosti. Testirali so ga na računalniku v katerem je deloval AMD XP 2100+ procesor. Pri testu temperatur se je obnesel povprečno dobro, prav tako pa so ga preizkusili tudi na navitem procesorju. Hladilnik bo zadovoljil večino povprečnih uporabnikov, za prave overclockarje pa naverjetneje ne bo zadostoval. Več o hladilniku si preberite tukaj.

0 komentarjev

Hroščetrebci™ za Linux?

DesktopLinux.com - NewsFactor Network je raziskal potrebo po antivirusni programski opremi za Linux. Joe "Zonker" Brockmeier je prodajanje tovrstne programske opreme primerjal s sanjami zavarovalniških hiš -- prodajati zavarovalniške police za nekaj, kar se zgodi s tako majhno verjetnostjo, da bo zavrovalnica na koncu pobrala vsote denarja od premij, izplačila pa sploh ne bodo potrebna. Jože se zgraža tudi nad odločitvijo velecenjenega podjetja Lindows.com, Inc., ki je pred kratkim začelo prodajati antivirusno programje za Linux in zatrdilo, da se število virusov povečuje skupaj s številom novih Linuxovih namizij.

Če se bo Linux močneje uveljavil tudi na namizjih, je po avtorjevem mnenju moč pričakovati povečanje povpraševanja po Hroščetrebcih™ za Linux. Kljub temu, da Linux glede varnosti močno prekaša Windows, nikakor ni popolnoma neranljiv. V tem trenutku pa je prodaja antivirusne programske opreme za Linux povsem nesmiselna.

3 komentarji

Slo-comp je star 2 leti!

Slo-Comp - Naša prijateljska spletna stran, Slo-comp, danes praznuje pomembno obletnico -- stara je 2 leti. Po GrozniNesreči™, ko so izgubili novice, forume, skripte in vse ostalo, so se nadzorniki spletne strani odločili za temeljito prenovo in v leto 2003 so vstopili z novo podobo, ki je v celoti delo programerjev njihove ekipe. Še tako naprej, fantje!

2 komentarja

Cooler Master Cooldrive 3

Viper's Lair - Ideja o hlajenju trdega diska sploh ni nova. Veliko ljudi hladi svoj disk ter ga tako ščiti pred pregrevanjem in mu podaljšuje življensko dobo. Viper's Lair so si ogledali Cooldrive 3, hladilnik velikosti 40x40x20 mm, ki deluje pri 12 V, se vrti s 4500 obrati v minuti ter oddaja glasnost 29 dB. Zanimiv je predvsem zaradi tega, ker ima vgrajene tudi LED diode v kontrolerju, ki ga namestimo v prosto 5,25" režo. Zunanji pa seveda ne dokazuje kakovosti. Trdi disk je hladilnik ohladil le za 3 stopinje Celzija, zato ga tudi na testu niso mogli priporočiti. Cooldrive 3

2 komentarja