»

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Leslie Lamport prejel Turingovo nagrado

Slo-Tech - Leslie Lamport iz Microsoft Research prejme letošnjo Turingovo nagrado, ki jo podeljuje ACM (Association for Computing Machinery) in velja za ekvivalent Nobelove nagrade v računalništvu. Lamport prejme nagrado za pomembne prispevke k teoriji in praktično uporabi sistemov za distribuirano računanje. Pomembni koncepti, ki jih je vpeljal, obsegajo vzročnost (causality), logične ure (logical clocks), varnost in živost (safety and liveness), RSM (replicated state machines) in sekvenčno konsistentnost (sequential cansistency).

Lamport je po izobrazbi matematik z diplomo z MIT-a in doktoratom Univerze Brandeis, zaposlen pa je v Microsoft Research. Večino dela, za katerega se podeljuje nagrada, je opravil v 80. in 90. letih prejšnjega...

3 komentarji

Sonyjev Morfej za navidezno resničnost v PS4

danes

Sony - Sony je predstavil projekt Morfej (Project Morpheus, imenuje se po grškem bogu sanj in ne po liku iz Matrice), kakor se trenutno imenuje njihov sistem navidezne resničnosti za PlayStation 4. Morfej je še prototip, trenutni rezultat triletnega dela pa je na slikah videti zelo prepričljivo.

Morfeja si nadenemo na glavo in nam prikazuje sliko v ločljivosti 1080p z 90-stopinjskim kotom pogleda. Vgrajene ima tudi merilnike pospeška in žiroskope, ki omogočata beleženje informacij o premikanju in njihovo posredovanje konzoli, ki potem ustrezno spreminja izrisano sliko. Podatki o spremembi položaja se odčitavajo 100-krat v sekundi. Na ta način se slika premika, ko premikamo glavo, kar daje vtis navidezne resničnosti. Poleg tega omogoča krmiljenje z DualShock 4 in...

14 komentarjev