»

ATi Radeon 9700 Pro All-In-Wonder

3dGameMan.com - Rodney Renolds nam je zopet pripravil enega izmed njihovih značilnih "videotestov". Tokrat so si ogledali eno izmed najboljših grafičnih kartic -- Radeon 9700 Pro All-In-Wonder, ki ima poleg grafičnega pospeševalnika vključeno še TV kartico, video vhode in izhode ter seveda DVI izhod, kateremu je priložen še konverter, ki spremeni DVi signal v RGB. Poleg vsega kablovja je v paket vključen tudi daljniskim upravljaljnik in kupček CDjev s potrebnimi gonilniki in nekaj demo programi. Film si lahko ogledate v *.WMV in v *.MOV obliki.

5 komentarjev

Osnove videa

Ars Technica -

Z videom so vedno križi. Enkrat je premalo kvaliteten, spet drugič ga nikakor ne moremo spraviti na CD, saj nam vedno hodita narobe tista dva megabajta. Drugih pripetij, kot so montaža, podnaslavljanje raje sploh ne omenjajmo.

Da bi bilo takih težav manj, si želijo tudi na Ars Tehnica, kjer so danes spisali dolg in zanimiv članek o osnovah zajemanja, čiščenja in stiskanja video podatkov. Članek, ki se resda ne šibi od slikovnega gradiva, a je zelo poučen in vam lahko dá mnogo znanja. Branje obvezno!

1 komentar

CeBIT-a je konec

X-Bit Labs - CeBIT se je včeraj nepreklicno končal za letos in če si ga niste uspeli ogledati v živo, vam ostanejo samo še bolj ali manj uporabni coverage člančiči. Tovrstni članek so spisali tudi na X-Bit Labs, kjer so si na petih straneh ogledali še preostalo drugo polovico dogajanja na CeBIT-u. Članek pa pričakujte tudi na Slo-Techu.

0 komentarjev

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

Longhorn Server: Morda pa vseeno.

InfoWorld - Posebni reporter Al-Slotecheere je ravnokar končal z intervjujem Briana Valentinea, pomembnega Microsofotega moža pri okenski diviziji (ki podjetju prinaša mastne denarce, s katerimi financirajo teroriste) -- no, pravici na ljubo, so to storili pri InfoWorldu.

Zajeti Microsoftovec je priznal, da so bile izjave o nerazvoju strežniške različice "Longhorn" Windowsev morda preuranjane. Razmišljajo namreč o nekaj odjemalniških storitvah (boljše sodelovanja, komunikacija in upravljanje shranjevanja), ki pa bodo potrebovale tudi ustrezno strežniško podlago.

Ako se ima kaj takega res zgoditi, si administratorji (pardon -- financarji) znajo beliti glave z vprašanjem nadgradnje strežnikov na prihajajočo serijo 2003. Po besedah Valentina naj bi to ne bil problem, saj jedro (-- če bo strežniška verzija Longhorna seveda obstajala) ne bo vsebovalo večjih arhitekturnih sprememb, naslednja večja verzija, Blackbomb, pa je trenutno prestavljena na leto 2008. Klik!

4 komentarji

Toliko o VIA KT400A, prihaja KT600

DigiTimes -

Digitimes poroča, da novo VIA KT400A vezno čipovje ne bo podpiralo 200 MHz-FSB AMD procesorjev (prihajajoči Bartoni), kar pomeni, da to čipovje ne bo imelo podpore za delilnik šest, s katerim bi naprave pri 200 MHz FSB še vedno delovale pri privzetih nastavitvah -- 33 MHz za PCI in 66 MHz za AGP. To pomeni, da je trenutni KT400A spominski krmilnik očitno samo malenkost popravljen glede na tistega iz KT400. VIA ima zatorej v planu že naslednika imenovanega KT600 s kodnim imenom KT400A-CE (se spomnite VIA KT333? [:)]). Čipovje bo fizično združljivo s predhodniki.

Mimogrede, tudi SiS je na CeBitu predstavil čipovje s podporo 200 MHz-FSB AMD procesorjem imenovano SiS748, s katerim bo nadomestil ne dolgo nazaj predstavljeno SiS746, ki podobno kot VIA KT400(A) podpira le do 166 MHz-FSB procesorje in DDR400 pomnilnik. S temi novimi produkti tako VIA kot SIS upata na boljšo konkurenčnost Nvidii z njenim Nforce2 čipovjem, katerega prodaja mesečno presega že 500.000 enot in praktično...

5 komentarjev

Danger Denovo vodno hlajenje

NexusHardware - Vodno hlajenje postaja vse bolj priljubljeno, kot lahko že vidimo na forumu. Na Nexus Hardware so si ogledali komplet, v katerem dobite vse -- vodni blok, črpalko, radiator, ventilator, itn. Ta komplet so označili kot odličen nakup, čeprav so v kompletu dobili pokvarjeno črpalko ter jo vrnili proizvajalcu, ki jim je odvrnil, da je to prva vrnjena črpalka. Vodni bloki so lepo oblikovani in že na pogled izgledajo dodelani. Sam članek sicer ni tako dolg, a branje nikoli ne škodi [:D]. Več o tem.

1 komentar

M-Audio Revolution 7.1

TweakNews.net - Na Tweak News so si ogledali in preizkusili novo zvočno kartico podjetja M-Audio, prej znanega kot Midiman, ki se lahko pohvali z kvalitetnimi MIDI karticami. Zvočna kartica Revolution 7.1 podpira 7.1 kanalni zvok in je zasnovana na Envy 24HT audio čipu. Po mnjenju Tweak News je kartica kakovostnejša od Audigy 2 zvočnih kartic ter hkrati cenejša za 10 dolarjev. Več o sami zvočni kartici najdete na tem naslovu.

2 komentarja

Varnostna luknja v Microsoft Script Engine

Microsoft - Microsoft je objavil novico o novi varnostni luknji, ki se nahaja v Microsoftovemu Skriptnem Stroju™, ki operacijskemu sistemu omogoča izvajanje skriptne kode napisane v raznih jezikih, kot sta na primer Visual Basic Script in JScript. Napadalec lahko izvede poljubno kodo z uporabnikovimi privilegiji, če uporabnik obišče primerno ustvarjeno spletno stran. Taka stran je lahko gostovana na web strežniku ali celo direktno poslana nič hudega slutečemu uporabniku po elektronski pošti.

Luknja se nahaja v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih od vključno Windows 98 naprej.

Popravek se že nahaja na Windows Update. Več informacij.

2 komentarja

KDE 3.1.1 prihaja

KDE.org - Danes je projekt KDE širnemu svetu naznanil izid KDE 3.1.1, posodobljene različice nadgradnje tretje generacije najbolj naprednega in zmogljivega prostega namizja za Linux in ostale UNIX sistema. KDE 3.1.1 prinaša osnovno namizje in še sedemnajst dodatnih programski paketov, kot so omrežje, multimedija, izbobraževanje, PIM, igre, pripomočki in drugi. Na voljo je že v enainpetdesetih jezikih. Več o tem in dolvleka.

4 komentarji

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev

NV35 končno pravi odgovor na Ati R9800

Chip Online - Izgleda, da bo pomlad nadvse zanimiva, saj naj bi nVidia osvežila svoj najzmogljivejši GPU. Spodrsljaj NV30 bo ob NV35 hitro pozabljen in kot vse kaže, bo pravi odgovor na ATI-jev R350. NV35 bo imel naslednje lastnosti;
  • 256-bit spominsko vodilo
  • 500 MHz GPU
  • 500 MHz DDR1
  • tišje hlajenje (drugačen dizajn kot NV30)
Prvi silicij je že narejen, tole pa so prvi vtisi iz Cebita, kjer so kartico pokazali redkim izbrancem.
Pri testu Quake 3 s 1600x1200 4xAA 8x AF je NV35 dobil 111 FPS v primerjavi z 48 FPS NV30, obe kartici pa sta bili zaradi primerjave nastavljeni na hitrost GPU-ja 250 MHz ker je pač NV35 še prototip ...

15 komentarjev