»

FAA pojasnil razloge za januarsko prizemljitev letal

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je izdala prve otipljive uradne informacije o razlogih za razpad letalskega sistema 11. januarja letos, ko so za nekaj ur ustavili celoten letalski promet. Za skrajni ukrep so se odločili zaradi nedelujočega sistema za objavo opozoril posadkam (NOTAM - notice to air missions). Dan pozneje so govorili o okvarjeni bazi, sedaj pa vemo, da je šlo za človeško napako.

Iz FAA so sporočili, da je pogodbeni podizvajalec za FAA med vzdrževalnimi deli pomotoma pobrisal datoteke, ki so bile ključne za podatkovno bazo. To se je zgodilo med popravljanjem sinhronizacije primarne (operativne) in sekundarne (varnostna kopija) baze. FAA sicer ni uradno dejala, da je to razlog za širitev težave, ki je ni bilo možno enostavno odpraviti s postavitvijo baze iz varnostne kopije, a tako kaže. Zatrjujejo, da ni šlo za hekerski napad ali zlonamerno dejanje, temveč človeško napako.

Napako so v istem dnevu odpravili, sedaj pa so poskrbeli tudi, da se ne more več...

7 komentarjev

Google bo odslovil 12.000 zaposlenih

Google - Naslednji v vrsti tehnoloških velikanov, ki se je odločil skrčiti število zaposlenih, je Google. Izvršni direktor Sundar Pichai je danes sporočil, da se bodo poslovili od 12.000 zaposlenih, kar predstavlja približno šest odstotkov zaposlenih. To je podoben delež kot v nekdanjih odpuščanjih v Microsoftu in Amazonu. V ZDA so zaposlene že obvestili in bodo imeli dva meseca odpovednega roka. Odpuščali bodo tudi v drugih državah, kjer bodo postopki lahko nekoliko daljši, odvisno od lokalne zakonodaje.

Poleg dveh mesecev odpovednega roka bodo odpuščenim izplačali odpravnine v višini vsaj štirih plač in še pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Izplačali bodo tudi neizkoriščen dopust, pripadajoče bonuse za letošnje leto in še šest mesecev zdravstvenega zavarovanja. V drugih državah bodo odpravnine in druge ugodnosti v skladu s tamkajšnjo zakonodajo, so dodali.

Google odpušča, ker se boji prihajajoče recesije. Pichai je dejal, da so v minulih letih intenzivno zaposlovali in se...

18 komentarjev

Lani z izsiljevalskimi virusi iztržili manj

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi se običajno uporabljajo, da tarče prisilijo v plačilo odkupnin, za kar jim obljubljajo odklep in vrnitev zašifriranih podatkov, a plačanih odkupnin je čedalje manj. Čeprav to ni zagotovilo, da bodo podatke res dobili nazaj, in čeprav strokovnjaki odsvetujejo plačila odkupnine že zaradi moralnega hazarda (je pa včasih to vendarle najbolj pragmatično), se letno za odkupnine porabi več sto milijonov dolarjev. A vendarle - lani manj kot leto pred tem.

Podjetje Chainalysis je v zadnji analizi ocenilo, da je bilo lani plačanih za 457 milijonov dolarjev odkupnin, večinoma v kriptovalutah, kar je 40 odstotkov manj kot leto pred tem. Ob tem je povedno, da se število napadov ne zmanjšuje, prav tako tudi višina zahtevanih odkupnin. Manj zbranega denarja je posledica večje zadržanosti podjetij in organizacij do plačevanja odkupnin. Trend je enak že nekaj let, dodajajo. Podjetje Coveware, ki se ukvarja s pomočjo prizadetim organizacijam, je opazilo, da so leta 2019 žrtve v...

4 komentarji

Norveški ladjar električnim avtomobilom prepovedal na trajekte

Slo-Tech - Norveška družba Havila Kystruten, ki je eden izmed dveh ladjarjev, ki opravljata trajektne prevoze na legendarni relaciji Bergen-Kirkenes, je minuli teden nepričakovano prepovedala prevoz električnih avtomobilov, vseh hibridov in vozil z gorivnimi celicami. Za drastično potezo in nove pogoje so se odločili iz varnostnih razlogov, čeprav konkurent Hurtigruten ne vidi nobenih težav z električnimi vozili in jih še naprej prevaža.

Havila je koncesijo za prevoze na tej liniji dobila leta 2018, potem ko je dve desetletji Hurtigruten edini obvladoval to relacijo. Po dobrem letu prevažanja vseh vrst avtomobilov so sedaj spremenili politiko in črtali vse električno ali vodikovo. V podjetju trdijo, da so se bili prisiljeni tako odločiti, ko je zunanja analiza pokazala, da je tveganje za vžig preveliko. Požar na vozilu z baterijami bi bil preveč nevaren za potnike in celotno ladjo. Pojasnjuje, da koncesija zahteva le prevoz potnikov in tovora, ne pa tudi avtomobilov.

Zanimivo je, da analize...

53 komentarjev

Izteka se dobavljivost Windows 10

Heise - Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh...

47 komentarjev

Samsung predstavil tipalo, ki bo verjetno v prihajajočem Galaxyju S23

Samsung - V Samsungu so pokazali nov 200-megapikselni senzor za telefonske kamere, ISOCELL HP2. Gre sicer že za tretje tipalo takšne sorte, toda letos ga bomo celo prvič videli v njihovih paradnih telefonih.

Aktualni Samsungovi Galaxyji S22 Ultra imajo 108-megapikselno glavno svetlobno tipalo, kar je nekam nenavadno, saj so Korejci že predlani prestavili prvo 200-megapikselno tipalo, ISOCELL HP1, lani pa še naslednika, HP3. Kljub nekam nerodnemu nazivu je pred dnevi pokazani ISOCELL HP2 tretji v tej seriji senzorjev, kjer številka nakazuje velikost posamezne pike. Medtem ko pri HP1 znaša 0,64 mikrometra in pri HP3 0,56 mikrometra, je piksel pri HP2 velik 0,6 mikrometra. Ker slike v ločljivosti 8K zahtevajo nekaj čez 33 MP, seveda smisel tolikšne množice pik senzorja ni v snemanju podob z 200 milijoni pikslov, temveč v prilagodljivosti tipala na različne svetlobne razmere, pa še kak dodaten bonbonček. Tehnologija, ki jo Samsung imenuje Tetra2pixel, namreč omogoča združevanje od štirih do...

7 komentarjev