»

NASA odkrila bakterijo, ki v svoje celice vgrajuje arzen

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila dokaze o obstoju življenja, ki uporablja tudi arzen. Že na začetku tedna so napovedali, da bodo predstavili astrobiološko odkritje, ki bo vplivalo na iskanje dokazov za nezemeljsko življenje. Zaradi tega so mnogi nestrpno pričakovali, kaj bo NASA povedala in ali so nemara res odkrili življenje v vesolju.

V jezeru Mono v Kaliforniji so odkrili mikroorganizem, ki uspeva v okolju, bogatem z arzenom. Ne le da v njem uspeva, arzen celo uporablja namesto fosforja za gradnjo celičnih struktur. To na glavo postavlja doslej veljavne teorije o potrebnih pogojih za življenje, med katere so uvrščali prisotnost šestih elementov - ogljika, vodika, dušika, kisika, žvepla in fosforja. Slednji je del...

25 komentarjev

Štirje kloni ovce Dolly živi in zdravi

Daily Mail - Najbolj slavna ovca na svetu se je skotila julija 1996. Govorimo seveda o Dolly, prvem kloniranem sesalcu. Dolly je tehnično imela tri matere, saj so eni ovci odvzeli jajčece, druga je prispevala genetski material DNK (vzeli so ji ga iz mlečnih žlez, zato je dobila tudi ime po Dolly Parton), tretja pa je oplojeno jajčece donosila in povrgla. Dolly je živela, kot se za zvezdnike spodobi - na očeh javnosti in predvsem premalo časa. Po šestih letih so jo uspavali zaradi težav z dihanjem, ki jih je povzročal rak jaagsiekte, in artritisa. Pričakovana življenjska doba za ovce pasme finndorset je sicer dvanajst let.

Da je Dolly poginila tako zgodaj, pravzaprav ni nikogar presenetilo. Že spočetje je bilo sila...

23 komentarjev

Srečanje OWASP in predavanje v Mariboru

Slo-Tech - V sredo, 8. decembra 2010, bo v Mariboru potekalo srečanje OWASP, v okviru katerega bodo ponovili predavanje Remote Binary Planting - An Overlooked Vulnerability Affair. Na njem bodo opisali istoimensko ranljivost, ki je v zadnjem času priljubljena tema, saj je bila uporabljena tudi pri pisanju črva Stuxnet, ki povzroča težave iranskemu jedrskemu programu.

Ob 16.00 uri tega dne bo na Smetanovi ulici 17 v Mariboru v predavalnici G2-P2 DELTA predaval Mitja Kolšek iz podjetja Acros. Predstavil bo raziskavo, ki "je osvetlila velikost problematike, in opisal tehnično plat ranljivosti" ter jo popestril z "zakulisnimi informacijami in opisom zanimive izkušnje, ki se je zgodila po ogromnem odzivu vseh največjih svetovnih računalniških medijev in javnosti." Vabljeni na dogodek, za...

2 komentarja

Amazon odpovedal gostoljubje WikiLeaksu

ReadWriteWeb - Kakor je prebrati na Twitterju strani WikiLeaks, je Amazon.com odpovedal gostoljubnost stranem WikiLeaks. Videti je, da so to storili zaradi pritiska ZDA, saj je senator Lieberman jasno izrazil, da bi morali to storiti že prej in da pričakujejo podobno od ostalih ponudnikov gostovanja na spletu. Republikanci medtem zahtevajo sodni pregon Assangea.

WikiLeaks je v nedeljo utrpel hud koordiniran napad DoS in da bi se mu zoperstavili, so svoje strani prenesli na Amazon Elastic Cloud Computing (EC2). Podstran Cablegate, kjer so objavljene najnovejše depeše, je bila še v ponedeljek pri...

42 komentarjev

Napad z virusi v tiskalnikih

InfoWorld - Daljnega leta 1991 je InfoWorld na prvi april objavil potegavščino o virusu, ki ga je ameriška vlada skrila v tiskalnike in ki je v Iraku nato onesposobil radarje. Takrat je šlo za šalo, ki jo je marsikdo vzel tako resno, da se je razvila v urbani mit, a sedaj je to postala realnost. Raziskovalci za testiranje varnosti svojih strank uporabljajo Trojanske konje, ki so zakamuflirani v tiskalnikih.

Steve Stasiukonis iz Secure Network Technologies pojasnjuje, da je vse skupaj pravzaprav zelo preprosto. V najbolj primitivni izvedbi lahko v ohišje tiskalnika stlačimo svojo škatlo in upamo, da ne bo nihče opazil, da ima tiskalnik priključenih nekoliko preveč napajalnih kablov. Zmogljivejši tiskalniki pa imajo tako ali tako že vgrajene pravcate računalnike z Linxuom ali Windows, ki jih je moč napasti. Če te Trojanske konje nato fizično prinesejo v podjetje in jih priključijo v omrežje, imajo lokalen dostop in zelo olajšano podlago za napad.

9 komentarjev