»

Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v ZDA za zdaj odpravljena

The Verge - Ameriški primer Apple proti Samsungu še zdaleč ni končan; pravzaprav se preveša v pravo pravcato sago in nas bo (žal) zaposloval še vsaj naslednje leto, če ne še (precej) dlje. Dogajanje je namreč izjemno pestro. Decembra bo pred sodnico Kohovo razprava o novem paketu začasnih in trajnih prepovedi prodaje, kjer si bo Apple prizadeval prepovedati domala celotno Samsungovo linijo telefonov, sans svežega Galaxy SIII (ker so malo zamudili s papirovjem). A ni skrbi, tudi za tega imajo svoje načrte, saj so že napovedali novo, neodvisno tožbo, zaradi kršitve še več patentov, ki pa bo na vrsto prišla naslednje leto.

Samsung je medtem predlaga, da se odločitev porote razveljavi, ker naj preprosto ne bi bila sklepčna (na kratko,...

5 komentarjev

Apple dokončno ugasnil svoje socialno omrežje Ping

"It's Facebook meet Twitter for music".

vir: The Verge
The Verge - Kot smo že pisali letos poleti, je Apple s prehodom v oktober dokončno ugasnil svoje neuspelo glasbeno socialno omrežje Ping, ki so ga predstavili na svoji jesenski konferenci l. 2010. Namenjeno je bilo hipnemu deljenju trenutno poslušane glasbe s prijatelji, po zgledu last.fm-ovega scrobblanja, iskanju podobne in nove glasbe zase, ter seveda pospeševanju prodaje skozi spletno trgovino iTunes. Uporabniški vmesnik za pinganje so vgradili prav tja, a kljub velikemu začetnemu zanimanju z več kot milijonom prijav v 24 urah se servis nikoli ni zares prijel.

Komentatorji pravijo, da je pri tem veliko vlogo odigrala odsotnost integracije s Facebookom, ki naj bi padla v vodo ravno na zadnji trenutek, ko je Apple že potrdil predstavitev omrežja. Facebook naj...

0 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Delež umaknjenih znanstvenih člankov zaradi prevar narašča

Ars Technica - Napake se dogajajo in niti znanost ni imuna nanje. Običajno jih znanstveniki odkrijejo sami ali pa so metodološke nedoslednosti odkrite pri pregledu člankov pred objavo (peer review). Kadar se oporečen članek vseeno izmuzne skozi pregled, ga znanstveniki ob odkritju napak umaknejo. To se je dogajalo, a precej redko. Dosti bolj problematični pa so umiki člankov, za katere je bilo ugotovljeno poneverjanje podatkov in druge oblike znanstvenega goljufanja. In prav njihovo število se je od leta 1975 podeseterilo,

27 komentarjev

Sharp pričel s proizvodnjo 5'' zaslonov za mobilce

The Verge - Zgleda, da več kot 4" vendarle ni preveč za mobilne telefone, oz. na to veliko stavi japonski Sharp, ki je prejšnji teden pričel s serijsko proizvodnjo 5" 1080p zaslona. Z "novim dizajnom pikslov" bo pikselna gostota kar 448ppi, opazno več od Applove "retine" (326ppi, 1136x640, 4" na iPhonu 5, tudi Sharpov izdelek) ali Samsungovega Super AMOLED HD (306ppi, 1280x720, 4.8") zaslona na Galaxy SIII.

Zaslon mislijo pokazati še ta teden na japonskem tehnološkem sejmu CEATEC, prvi izdelek z zaslonom pa bo po vseh verjetnosti HTC-jev križanec med telefonom in tablico (phablet, kot jim pravijo), Oppo Finder 5. Nekaj se tudi že šušlja o Huaweiju, ter morda celo Googlovi Motoroli Mobility.

Sharp se, podobno kot tajvanski HTC, sooča z znatnim upadom prihodkov, pri čemer rešitev vidijo prav v...

40 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Izšel Linux 3.6

LKML - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra. Nova inačica nosi oznako 3.6 in predstavlja naslednjo večjo verzijo po julijski 3.5. Novosti je zvrhan koš, zato si bomo pogledali le najvidnejše.

Precej dodelav je doživel datotečni sistem Btrfs, ki je dobil nove možnosti za določitev kvot, možnost računanja razlik med posnetkoma in možnost kloniranja prek podnosilcev (subvolumes); nekaj popravkov je še v ext4. Uporabna možnost za mobilne naprave je hkratna hibernacija in stanje pripravljenosti. Ta omogoča, da se sistem zbudi kakor iz stanja pripravljenosti, če pa zmanjka napajanja, se obnovi kakor iz hibernacije brez izgube seje. Podprt je tudi protokol SMBv2 in gonilnik VIFO. Procesorji Ivy Bridge sedaj znajo uporabljati funkcijo Idle, medtem ko je sedaj...

11 komentarjev

Tajvanski minister okregan zaradi podpore Appla

Ministrov poziv k trošenju.

vir: The Verge
The Verge - Tajvanski minister za informacijsko družbo, Hu Yu-wei je bil nedavno okregan zaradi izražanja podpore tujemu podjetju, namesto da bi bil podprl nacionalnega šampiona. Na svojem facebook profilu je namreč pozval ljudi, da naj "pomagajo ekonomiji s povečanjem svoje potrošnje", ter dal za zgled sebe - z nakupom sveže Applove igračke (na sliki).

Tovrstni medklici v teh težkih časih niti niso tako redki. Yu-weiju je bilo sicer kar hitro žal, saj so se nad njega družno spravili tako domači mediji kot kolegi iz vlade (ter seveda lokalna twittosfera), ki so vsi izpostavili težavni položaj domačega proizvajalca HTC, ter zato še toliko večjo nujo, da ga lokalni veljaki podprejo. Kot je slikovito dodal en časopis, bi bilo skrajno...

9 komentarjev