»

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev

Floppy the Robot?

Ohm's Law - Ko se že zamislimo nad tem, kje se bodo ustavile brezkončne meje naše domišljije, vidim tole stran in si rečem "HUDO!". Čemu vzrok mojem vzdihovanju? Avtor je iz 3.5" palčne disketne enote naredil polno-delujočega zelo-se-premikajočega robota! Izgleda, da je ugotovil, da je v vsakem disketniku popolnoma dosti servo motorjev ter elektronike za tak podvig. Neverjetno, vam pravim. Ogled obvezen!

1 komentar

Test Detonatorjev XP 21.81

Overclockers Australia - Najnovejši XP Detonatorji so trenutno ena izmed najbolj vročih tem na internetu, saj naj bi po navedbah Nvidie prinesli kar občutno povečanje zmogljivosti vaših Nvidia grafičnih kartic (tukaj je mišljen predvsem GeForce 3), ki bo le-tem prišla še kako prav v boju z ATI-jevim mišičnjakom Radeonom 2, ki je v beta verziji in z zelo osnovnimi gonilniki pokazal kar obetavne rezultate in se ga Nvidia zato boji kot hudič križa. Kako pa se Detonatorji XP 21.81 obnesejo v praksi, pa so se prepričali na Aus3D, kjer so opravili primerjavo na malce bolj zmogljivem sistemu (Athlon 1,4 GHz in GeForce 2 GTS) in malce manj zmogljivem sistemu (Pentium III 550 MHz). In kako se stvar obnese v praksi? Hja, obstajajo nihanja, vendar pa se v povprečju verzija 21.81 obnese bolje, kot starejše, še posebej pa blesti na operacijskem sistemu WinXP, kar daje vedeti, da znajo WinXP bolje izkoristiti strojno opremo, kot pa stari Winodwsi 9x. ...

1 komentar

Virusa Magistr in Magistr-b

Slo-Tech - Virus Magistr ni sicer nek svež računalniški virus, saj računalniške uporabnike straši že kar lep čas. Vendar opozorilo pred njim nikdar ni odveč. Tako pravi tudi Uroš, ki nam je poslal naslednjo novico:

Zadnjih nekaj dni dobivam po pet in več elektronskih pisem neznanih pošiljateljev večinoma Telemachovega poštnega strežnika, pa tudi od drugod po Sloveniji. Večinoma so okuženi z virusom Magistr-b, nekateri z virusom Magistr. Ta virus se v času inkubacije samo razpošilja naokoli, na koncu pa pobriše vse datoteke na trdem disku.
Vsekakor pamet v roke in ne odpirajte sumljivih e-mail sporočil, pa bo vse v najlepšem redu ;).

4 komentarji

Modifikacija globokotonca

K6 Plus - Če se vam zdi, vsaj po naslovu novice, da novica ne bo imela nikakršne veze z računalništvom, se motite. Sledeči članek govori o problemu, ki ga ima Creative Techov zvočniški sistem FPS 1000. Avtor članka je ugotovil, da ima ta sistem eno veliko pomanjkljivost - visokotonci imajo spodnjo frekvenčno mejo dosti više od najvišje možne frekvence globokotonca. To pomeni, da ostaja VELIK del srednjih tonov zelo neizkoriščen. Rešitev? I, kaj drugega kot menjava globokotonca! Potek, ki ga je opisal avtor, je za kvalitetne razrede, ki jih pridobite pri menjavi, zelo poceni. Torej - vsi, ki bentite nad slabimi zmogljivostmi vašega basa, preberite članek!

0 komentarjev

Hlajenje grafične - tokrat robustno

How.To - Ne, tokrat se ne bomo ukvarjali s postavitvijo zelo velikih izmenjevalnih površin na pomnilniške module ter procesor grafične kartice (kar nameravam jaz opisati v enem od svojih naslednjih člankov). Ta članek - Project Alpha imenovan - opisuje, bolj slikovno kot tekstovno, postopek vgraditve dveh ventilatorjev direktno nad grafično kartico s pomočjo tiste male kovinske zadevice, ki ponavadi zakriva prazno PCI režo pred prahom in ostalimi nezaželenimi faktorji. Rezultat? Precej fina zadevica, ki pa ima to slabost, da v resnici samo premika zrak znotraj računala. Če vprašate mene, bi se dosti boljši učinek dosegel z vrtanjem v stranico ohišja ter namestitvijo ventilatorja tako, da bi vlekel zrak iz zunanjosti.

0 komentarjev

Vodno hlajenje - od a do ž

OC Prices - Za vse tiste, ki preprosto ljubite modifikacije, hočete narediti svoje vodno hlajenje in hkrati preprosto nimate preveč strani, ki opisujejo ta zelo zapleten postopek, si oglejte še eno v množici strani. Avtor te strani trdi, da je popolni začetnik ter navaja, da če je njemu uspelo, lahko uspe vsakomur. Vodno hlajenje je vgradil v ohišje midi-tower, uporabil 600 l/h črpalko, 80W peltierev element,... Zelo zanimivo ter lepo pregledno branje, podprto z veliko slikovnega gradiva. Edina stvar, ki je pri mojem branju tega članka ostala odprto vprašanje je, kako za vraga je človek z 80W peltierevim elementom na Pentiumu III 866 dobil -20 stopinj celzija med mirovanjem računala! Jaz imam 733 MHz računalo, takisto hlajeno z vodo inu 80W peltier elementom, pa se mi temperature v idlanju gibljejo le okrog ničle... Zanimivo...

0 komentarjev

Windowsi XP

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

25. oktober je zdaj tudi uradno razglašen dan, ko naj bi izšli Windowsi XP, čerpav bo mogoče računalnike z novimi windowsi dobiti že od ponedeljka naprej. Kot je znano bodo Win XP izšli v dveh verzijah: profesionalni in izdaja za domačo uporabo. Cena za nove windowse naj bi se gibala okoli 300 $, medtem, ko naj bi nadgradnja iz starejših različic stala okoli 200$. Za zdaj bo pri nas na voljo samo angleška različica, medtem, ko naj bi sloveski prevod izšel nekje fabruarja naslednje leto. Je pa zato Microsoft Slovenija na tiskovni konferenci predstavil slovenski različici Officov XP, ki naj bi v trgovine prišli že v naslednjih dneh. Microsoft je pred kratkim predstavil tudi 6. različico Internet Explorerja, ki si jo je že mogoče sneti z njihove spletne strani, prav tko pa na straneh slovenskega Microsofta najdete slovenski prevod Intrenet Explorerja 5.5.

5 komentarjev