»

Phenom II X6?

Istanbul tudi za AM3?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD v obliki serije Opteron že prodaja 6-jedrne procesorje za strežnike in delovne postaje, a le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo 6-jedrnike ponudili tudi za običajne uporabnike, v AM3 pakiranju. Žal ne bodo naprodaj letos, še več, glede na neuradne vire bodo na police prišli šele v tretjem četrtletju leta 2010, kar je več kot enoletni zamik za strežniškimi modeli. V katero platformo bo AMD vključil namizne 6-jedrnike, še ni znano. S tako poznim izidom bodo verjetno predstavljali del platforme Leo, ki bo nasledila trenutno aktualnega Dragona. Platformo Leo bodo...

35 komentarjev

Spletna stran s pregledom prostega programja

Ubuntu.si - Pri iskanju prostega programja, predvsem alternativ obstoječemu zaprtokodnemu programju se številni uporabniki soočajo s premajhno informiranostjo. A to se počasi spreminja.

K večji informiranosti uporabnikov bo tako gotovo pripomogla tudi spletna stran FOSSForUs (Free Open Source Software for Us), ki je namenjena vsem, ki bi na svojih računalnikih želeli brezplačno, a legalno uporabljati prosto programsko opremo.

Spletna stran ponuja brskanje med programjem glede na funkcionalnost programja ali pa iskanje alternativ zaprtokodnemu programju, vsak odprtokodni program pa vsebuje opis z zaslonskimi posnetki ter oceno uporabnikov.

Seveda pa je marsikateri odprtokodni program brez konkurence...

43 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Američani preživljajo večere na spletu, Evropejci manj

Raba interneta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Parabol, takšnih in drugačnih, o razlikah med Evropejci in Američani kar mrgoli. Večinoma so reči podobne, a drugače zapakirane. Oziroma kot pravi Vincent Vega v Šundu:
It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.
Večerna raba interneta je očitno še v vrsti majhnih razlik med kontinentoma. Podatki, ki so jih od 65 ponudnikov dostopa do interneta v ZDA in Evropi zbrali v Arbor Networks, kažejo zanimive razlike v večernih aktivnostih. Uporaba interneta v Evropi doseže svoj vrhunec okrog sedmih zvečer po lokalnem času, nato pa se hitro zmanjša. V Ameriki, nasprotno, uporaba internetne infrastrukture raste vse do enajstih zvečer, ko se začne...

42 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

EVGA s 4-way SLI

Velikost XL-ATX

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri EVGA so predstavili popolnoma novo matično ploščo, ki ima, po vzoru Asus P6T7 WS SuperComputer, 7 PCIe x16 rež. A najpomembnejša novost plošče se skriva že v imenu, saj EVGA X58 Classified 4-way SLI podpira SLI s štirimi karticami hkrati. Nezanemarljivi niso tudi ostali podatki, kot je 10 fazni digitalno napajalno vezje procesorja, 6 rež s podporo za DDR3 pomnilnik s frekvenco 1600 MHz in več, 9 SATA II in en eSATA priključek, dva mrežna priključka, itd. Ker so inženirji uporabili velik hladilni sistem ter 7 razširitvenih rež, je plošča naravnost ogromna. Poslužiti so se morali XL-ATX formata, ki meri 345 x 263 mm. Širina sovpada s širino E-ATX plošč, medtem ko je od E-ATX in ATX plošč novinka višja za približno 4 cm. Posebno ohišje bo moralo tako podpirati vsaj 9 razširitvenih rež.

S posebno ploščo na trg seveda pridejo tudi

41 komentarjev

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev