»

Zgodba o Be Inc.

več strani - Novica sicer ni več jako ažurna, a je še vedno aktualna, tako da si jo upam objaviti brez kakršnihkoli zadržkov. Namreč, podjetje Be, avtorji operacijskih sistemov BeOS (večkrat imenovan tudi 'medijski os') in BeIA, se je 16. avgusta za $11mio prodalo Palm Computing-u.

S tem nakupom je Palm pridobil vse pravice do intelektualne lastnine podjetja Be. BeOS-a sicer verjetno ne bo več razvijal, je pa zelo verjetno, da bo v svojih dlančnikih uporabil 'medijsko' tehnologijo omenjenega OS-a.

Na Byte.com pa sem zasledil zanimiv članek, ki se poleg prodaje nanaša tudi na morebitno tožbo podjetja Be proti Microsoftu - predvsem zaradi pogodbe, ki jo Microsoft sklepa z prodajalci OEM opreme. Slednja namreč prepoveduje hkratno prodajo računalnika z Okni ter katerimkoli drugim operacijskim sistemom. Hitachi je bilo sicer edino podjetje, ki je bilo pripravljeno in je tudi dejansko prodajalo sistem s hkrati naloženimi Okni ter BeOS-om. Težavica je nastopila, ko so jih obiskali Malegamehkega...

3 komentarji

Opravičilo

Jaz - Ker sem se danes lotil temeljite prenove varnostnega sistema (in ker sem len), se vam opravičujem za občasno čudno obnašanje Slo-Techa ta večer (vem, da je to najbolj neprimeren čas). Vse napake bodo odpravljene tekom tega večera.

6 komentarjev

Optične povezave med čipi

Australian IT - Avstralski znanstveniki so iznašli tehnologijo, s pomočjo katere se bodo čipi lahko namesto po 'klasični' napeljavi sporazumevali s pomočjo svetlobe.

Dolgo pričakovano tehnologijo jim je uspelo iznajti z obratnim inženiringom na sončni celici - namesto pretvarjanja svetlobe v električno energijo, bo tako električno energijo pretvorila v svetlobo, dosežek pa ponuja 100-krat večjo pasovno širino med čipi. Thanks, slycer! Klik!

6 komentarjev

Test PC150 RAM modulov

Hexus - RAM je RAM, pravijo nekateri, vendar se s tako trditvijo precej motijo, saj niso vsi RAM-i enaki, pa tudi tisti, ki imajo enake specifikacije, le proizvajalca drugega, se lahko razlikujejo po hitrostih. To dokazuje Hexusov test PC150 RAM modulov štirih proizvajalcev (PQI, Cruical, Kingmax in SynMax (VCM)). Čeprav je trenutno na pohodu DDR SDRAM, pa bo PC150 SDRAM še vedno zanimiv za navijalce stare šole, ki bi iz svojih procesorjev na starih "SDRAM ploščah" radi iztisnili čimveč. PQI RAM-ov v Sloveniji gotovo ne boste dobili, SynMaxovih tudi ne, za Kingmaxa se boste morali potruditi, Cruical pa je itak samo veja korporacije Micron.

Kot nas je prijazno opozoril BigHugo, se PQI RAM v Sloveniji prodaja! Prodaja ga podjetje Pchand. Navali narode .
by Pretorijanec

5 komentarjev

Orange Orb

PC Stats - Najbrž se vsi spomnite legendarnega Blue Orba (med brati "blorb"), ki ga je Theramltake izdal pred kakim letom dni. Blue Orb je s svojo revolucionarno zasnovo in majhnostjo prepričal marsikaterega uporabnika v nakup. Vendar časi se spreminjajo in Blue Orb se bo kljub popularnosti moral umakniti drugim rešitvam. Thermaltake ima že pripravljenega naslednika, ki se imenuje Orange Orb (Oorb). Oorb je malce manjši, kar pomeni, da vam ob inštalaciji na grafično kartico ne bo "pojedel" enega PCI slota, vsebuje pa tudi ventilator, ki se vrti z manjšo hitrostjo (5000 RPM). Kaj pa rezultati? Pri testih se je Orange Orb izkazal kot boljši od Blue Orba, vendar samo za stopinjo C. Pričakovali bi malce več, kajne? No, kakorkoli že, Orange Orb je kar dostojno nadomestilo za Blue Orba, ki bo popravil napake predhodnika.

0 komentarjev

Zalmanov hladnjak za grafiŠke kartice

OC Prices - Zalmanovi hladilniki so bili od nekdaj poznani kot kvalitetni in tihi hladilniki za centralne procesorje (CPU). Vendar zakaj bi spali na lovorikah, ko pa se lahko v slogu Thermaltaka lotimo tudi drugih področij, so najverjetneje premišljevali Zalmanovi inženirji, ko so izdelovali ZM-17CU hladilnik, ki je prirejen hlajenju grafičnih kartic. V bistvu je to samo nekaj hladilnih reber, ki jih namestimo na grafično kartico in uživamo v navijanju. No, da bomo uživali v najvišjih hitrostih, bo največkrat treba poseči po modifikaciji hladilnika, saj se brez ventilatorja ne obnese ravno najbolje. Z vgrajenim ventilatorjem pa postane Zalmanov hladilnik boljša izbira od Thermaltakovega Blue Orba. Če ne verjamete, potem si nujno oglejte to stran, kjer so dotični hladilnik stestirali. Problem je samo, ker tega hladilnika najverjetneje ne bomo dobili v Sloveniji, zato bomo zaradi poštnin raje posegali po preizkušenih Blue Orbih. Škoda. ...

4 komentarji

ECS K7S5A SiS 735 matična plošča

Amdmb.com - SIS735 je vsekakor še vedno precej vroč nabor, ki ni kar tako požel toliko zanimanja. Marsikateri uporabnik se je že prav kislo nasmehnil, ko je videl, da se SIS trudi na novemu naboru za najnovejše AMD-jeve procesorje, vendar pa se je ta kisle nasmešek ob izdaji tega nabora razširil v prešeren nasmeh, saj je SIS735 presegel pričakovanja. SIS tako spet gre na pot stare slave, ki jo je dosegel v času procesorjev 486. Da bi videli, kako se SIS735 lahko kosa s konkurenco, si morate ogledati test na strani Amdmb.com, kjer pravijo, da je bila ECS K7S5A matična plošča ravno zaradi velikih pričakovanj najbolj testirana matična plošča za Tyanovim rešitvam. Živel SIS in da bi nas še kdaj založili s kakšnim dobrim naborom.

1 komentar

Še ena "overclockerska"

Slashdot - Overclockerji iz vsega sveta si na vse kriplje trudijo, da bi čimbolj ohladili svoje procesorje, medtem ko se drugi trudijo čimbolj ohladiti svoje težko prisluženo pivo. Vendar ne tako, da bi ga enostavno postavili v hladilnik ali za kratek čas v zamrzovalno skrinjo, ampak s precej prefinjeno metodo hlajenja - z modelarskim reaktivnim motorčkom. Eden izmed takih ljudi, ki rad pošteno zakomplicira vse skupaj je nedvomno avtor te Novozelandske strani (zanimivost: Novozelandcem ljudje pravijo Kiviji, po ptiču kiviju), ki je o hlajenju piva naredil cel projekt. No, čeprav izgleda hlajenje precej obetavno za hlajenje navitih procesorjev, pa ga avtor projekta ne priporoča za take posege. No, pa na zdravje, če mu boste sledili.

1 komentar

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev

Vesoljski bombnik

Slashdot - Mogoče je ta novica že malce stara, vendar ker gre bolj za načrte, kot pa oznanitev, je še vedno precej aktualna. Ko gledamo razna poročila ali novice o tem, kako Američani počasi prevladujejo po svetu s svojimi vojaškimi bazami, letalonosilkami ali jatami podmornic, se kar malo zamislimo, vendar se kar malce hudomušno nasmehnemo, ko ugotovimo, da jim še vedno ni uspelo vojaško "zavzeti" vesolja. Vendar so tudi našim smehljajem šteti dnevi, saj NASA že razmišlja o vesoljskem bombniku, ki bi strašil s 15x hitrost in 10x višino, ki jo lahko dosežejo trenutni težki vojaški bombniki. Velika odlika takega bombnika pa bo tudi dejstvo, da se ga z današnjo tehnologijo ne bo mogoče sklatiti. Nekaj podobnega se je dogajalo v obdobju hladne vojne, ko se je neki Američan z vohunskim letalom odpravil čez Rusijo, kjer pa mu slednji niso mogli do živega ravno zaradi velike višine. No, kasneje so Ameriškega pilota izdali motorji, vendar je bil to vseeno drzen poizkus, ki je obrodil sadove....

6 komentarjev

AtheOS

Slashdot - Zadnje čase se vse vrti okrog Linuxa in Windows XP, tako da se kaj rado zgodi, da zgrešim kakšen manjši, a nič manj zanimiv projekt. Za vse tiste, ki mislijo, da so BeOS, Linux, Windows 9x/NT/200/XP in različni Unixi edini operacijski sistemi, si morajo ogledati to stran, na kateri deluje projekt AtheOS. AtheOS (adeos?) je ime za operacijski sistem, ki ga razvija gruča navdušencev. Čeprav je AtheOS šele v različici V0.3.5, ki ni niti slučajno primerna za končne uporabnike, ampak bolj za navdušence, ponuja podporo AMD-jevim in Intelovim procesorjem v večpprocesorskih sistemih, razna programerska orodja, podpora Apachu, ter še veliko bolj ali manj uporabnih programov. Čeprav je nekaj programov migriranih iz Unixa, AtheOS ni bil nikoli mišljen kot klon BeOS-a ali drugih sistemov, ki temeljijo na Unixu, ampak kot now "čist" operacijski sistem. Če vas je operacijski sistem pritegnil, potem si ga lahko popolnoma zastonj snamete iz interneta (GPL licenca), vendar vam prej priporočam, da...

1 komentar

Izobraževalni Linux

Source magazine - Ko zaslišimo besedo Linux, marsikdo takoj pomisli na razne strežnike, ki so zapleteni za upravljanje, kup kompleksnih baz podatkov in podobne stvari, ob katerih se marsikateremu uporabniku, ki si je ustvaril topel domek na enemu izmed Microsoftovih operacijskih sistemov kar malce stemni pred očmi. Vendar pa snovalci Linuxa enostavno nočejo, da bi ta operacijski sistem zadovoljeval samo administratorje, hekerje in guruje za delovnimi postajami. Ne, programerji hočejo Linux približati tudi maljšim, ki se še šolajo, staršem in učiteljem. Kako so se lotili tega prijema, si lahko preberete v precej zanimivem članku. Naj opravim povzetek: za otroke so namenjene razne izobraževalne igrice, ki jih skozi zabavo učijo tipkanja, računanja, hitrega branja, ... Za starše razni programi, ki postavljajo računske ali kakšne drugačne probleme, ki jih lahko potem posredujejo svojim otrokom, za učitelje pa razne baze podatkov (velika večina šol ima svoje strežnike), ki učence opominjajo na domačo...

1 komentar

3GIO vs. HyperTransport - nič več

več strani - Za AMD je bilo vedno znano, da je pridno capljal za Intelom. Ko je slednji izdal svoje SSE ukaze, je AMD sledil s 3D NOW! tehnologjio, kasneje pa je v svoje procesorje vključil še SSE ukaze in jih izdal pod imenom Enhanced 3D NOW!. Tudi v prihodnje se pri AMD-ju niso odrekli svoji tradiciji, saj so Intelovemu standardu 3GIO, ki naj bi nekoč v prihodnosti nadomestil že kar malce ostareli PCI postavili ob bok svojo HyperTransport tehnologijo. Tukaj pa so se stvari malce zapletle, saj dva standarda za PCI vodilo prihodnosti enostavno ne moreta obstajati. 3GIO je bil podprt, HyperTransport pa je iz bitke izšel kot poraženec. HyperTransport je bil za večino mrtev, vendar se je AMD znašel in Intelu pridno težil s svojo tehnologijo. Vse do pred kratkim, ko sem na The Registerju zasledil novico, da sta se Intel in AMD spravila, ter napovedala sodelovanje pri razvoju 3GIO-ta. HyperTransport tako ne bo šel na odpad tehnologije, ampak bo najverjetneje postal del 3GIO-ta. ...

0 komentarjev

Podatki v prihodnosti

Slashdot - Že res, da so računalniki ena izmed najboljših pogruntavščin zadnjega časa - z njimi lahko pišemo, se igramo, računamo zapletene enačbe v delčku sekunde in seveda arhiviramo podatke. Ravno zaradi slednjega so nekateri strokovnjaki močno zaskrbljeni, saj se vedno več podatkov shrani v obliki digitalnega zapisa na diske, magnetne trakove, diskete ali kakšna druga sredstva za zapisovanje podatkov. Vedno manj pa je raznih zapisov na ploščice, table ali kakšna druga sredstva za navadno "analogno " zapisovanje podatkov. Zakaj so nekateri tako zaskrbljeni zaradi vedno večjega števila podatkov, ki so shranjeni v digitalni obliki? Največji problem je, da ti podatki nikoli ne bodo trajno zapisani, ampak bodo vedno izpostavljeni določenim nevarnim okoliščinam - disk z magnetnim zapisom se lahko kaj hitro skvari zaradi odpovedi glave, CD-ji se lahko hitro zlomijo ali stopijo na visoki temperaturi, da o disketah, ki se pokvarijo že tako, da jih samo malce grdo pogledaš sploh ne govorimo. Skrb...

0 komentarjev

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Podpora v deželi linuxaški

ZDNet - Raziskovalna skupina Gartner je naredila raziskavo o tehnični podpori, ki jo ponujajo distributerji Linux-a (Red Hat, Suse, Caldera...) ter proizvajalci oz. prodajalci opreme z naloženim Linux operacijskim sistemom (Dell, HP, IBM, Compaq...). Raziskava obsega vse od morebitnih podpornih 'paketov', odzivnosti ter nasploh vse, kar morajo pred nabavo Linux sistemov upoštevati predvsem podjetja (pa tudi posameznikom lahko pride prav). Klik!

0 komentarjev

MS aktivacija

Microsoft - Veliko hude krvi je bilo prelite na račun Microsoftove aktivacije izdelkov Office XP, Visio 2002 in Windows XP. Na eni strani zagovorniki teorije zarote, ki trdijo kako MS zbira naše podatke ter MS na drugi, ki trdi, da je aktivacija popolnoma anonimna in je ločena od registracije. Kakorkoli, članek o tej temi se nahaja tudi na Microsoftovi strani.

Kako je z drugimi - ne vem, sam pa MS-jevo odločitev popolnoma podpiram. (Kot kupec njihove cenovne politike sicer ne podpiram, kot dijak ekonomije pa ).

8 komentarjev

AD wars

CNet - Eh, že tako nam gredo na jetra vse te pop-up reklame ter pasice, potem se ti pa še najdejo programčki, ki one, 'prave' reklame, kot jih zahteva spletna stran, povozijo s svojimi.

Ravno zaradi tega se tožita potjetji Gator (izdelovalec programja za shranjevanje osebnih podatkov in gesel ter njih hitro vnašanje v spletne obrazce) ter IAB, ki zastopa več oglaševalskih podjetij in spletnih strani. Klik tukaj!

Pravici na ljubo, se mi taka dejavnost preprosto gnusi. No, saj ne rečem - živimo v kapitalistični družbi (ok, 'soialno-kapitalistično', v narekovajih) kjer nam gre za denar. Avtor članka je prav tako navedel dobro primerjavo - to je tako, kot bi pred vašim poštnim nabiralnikom prestregli revijo Times ter zadnjo stran prelepili z 'našim' oglasom. No, po drugi strani pa se odvetniki Gatorja zagovarjajo, da je med inštalacijo uporabnik obveščen, da bo 'Gator prikazoval oglase glede na uporabnikove navade'. Pih! Klik....

3 komentarji