»

Square bo za 25 milijard evrov prevzel avstralski Afterpay

vir: Pixabay

Slo-Tech - Digitalna platforma Square, katere soustanovitelj je Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja, bo prevzela pionirja novodobnih plačilnih storitev, avstralsko podjetje Afterpay. Gre za posojilno platformo, ki deluje po načelu "kupi zdaj, plačaj pozneje" oz. buy now pay later (BNPL) in ima 16 milijonov uporabnikov med kupci, platformo pa kot plačilno opcijo pri svoji spletni prodaji uporablja tudi na tisoče podjetij. 25 milijard evrov sicer predstavlja največji prevzem v avstralski zgodovini, odkupna cena delnic pa je postavljena približno 30 odstotkov nad njihovo trenutno tržno vrednostjo.

Poslovni model podjetij BNPL - take storitve ob Afterpayu denimo ponuja tudi švedska Klarna, pa tudi bolj znani PayPal - je postal eksplozivno popularen pred dobrim letom dni. BNPL družbe trgovcem zaračunavajo določeno nadomestilo, ti pa lahko nato pri svojih transakcijah nudijo manjša potrošniška posojila, ki jih kupci poravnajo v več obrokih, a brez obresti, predvsem pa brez preverjanja kreditne...

10 komentarjev

Demetilacija RNK močno poveča pridelek poljščin

levo običajen riž, desno modificiran

vir: University of Chicago
University of Chicago - Ameriški in kitajski raziskovalci so pokazali, da razmeroma enostavna sprememba v delovanju informacijske RNK za kar polovico poveča pridelek tako spremenjenega riža in krompirja.

Rastoča človeška populacija in vse bolj drastične posledice podnebnih sprememb resno bremenijo naše sisteme pridelave hrane. Zato si v biotehnologiji že dlje časa prizadevajo tudi s pomočjo genskega inženiringa ustvariti rastline, ki bodo odpornejše na višje temperature in pomanjkanje vode ter bodo obilneje rodile. Toda čeprav je napredek zaznaven, so veliki preboji še bolj redki in zato je nedavno odkritje znanstvenikov z univerz Chicago, Peking in Guizhou, da že razmeroma enostavna modifikacija delovanja mRNK močno poveča pridelek najbolj razširjenih poljščin, toliko bolj razburljivo. Obenem pa bi lahko povedalo več tudi o podobnih mehanizmih v živalskih organizmih in človeku.

Že nekaj časa vemo, da gol spisek genov, ki v našem DNK hranijo recept za sestavne dele organizma, zlepa ne predstavlja vsega,...

10 komentarjev