»

KDE 3.5.4

KDE - Pri projektu KDE so danes izdali različico 3.5.4 svojega odprtokodnega in prostega namizja za operacijski sistem Linux in ostale UNIX-e, ki je v precejšnji meri preveden tudi v slovenščino. Vzdrževalna različica, poleg odpravljenih napak in posodobljenih prevodov, prinaša tudi nekaj novosti in izboljšav. Izboljšana je podpora izmenljivim napravam, programa Konzola in Kate sta doživela pohitritve, veliko izboljšav pa je doživel tudi pogon KHTML, ki skrbi za izrisovanje spletnih strani. Za podroben seznam sprememb glede na predhodno različico si oglejte angleško stran KDE 3.5.4 Changelog. Dodatne informacije o tej izdaji so na voljo na strani Najava izdaje KDE 3.5.4.

12 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev

Prvi test RD600

OC Workbench - Na OCWorkbench.com so objavili prvi test prihajajočega ATI-jevega veznega nabora za Intelove procesorje, RD600, od katerega veliko pričakujejo predvsem zagrizeni navijalci, saj naj bi se v njem skrival velik potencial. Poleg tega gre za, v 90 nanometrskem procesu, izdelan čip, za hlajenje katerega zadostuje enostaven pasivni hladilnik.

V sicer kratkem, a zanimivem testu, lahko dobite informacije o zmožnostih novega veznega nabora in primerjavo med njim in Intelovim i975X.

11 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.Več na dpreview.

19 komentarjev

IP naslov ni zadosten dokaz, da je oseba piratizirala?

Slo-Tech - Bit-tech.net poroča, da je ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA nedavno doživelo še enega izmed udarcev v boju proti internetnemu piratstvu.

V primeru Virgin vs. Marson je bila gospa Marson obtožena nelegalne dolvleke glasbenih datotek. Glavni tožnikov dokaz je bil IP naslov njenega računalnika, ki naj bi s pomočjo podatkov internetnega ponudnika dokazoval, da je ga. Marson lastnica računalnika, s pomočjo katerega naj bi se izvajale domnevno nezakonite aktivnosti.

Sam IP naslov pa naj ne bi bil zadosten dokaz za obsodbo, saj le-ta omogoča zgolj identifikacijo računalnika, ne pa tudi domnevnega kršitelja.

Ray Beckerman, glavni odvetnik RIAA je dejal:
"Soočili smo se z dokazom, da je imelo več ljudi dostop do računalnika ter internetne povezave, torej bi lahko vsak od njih izvajal domnevno nedovoljene aktivnosti."

The Inquirer je medtem objavil prispevek, v katerem avtor opisuje, da naj bi v filmu Miami Vice, ki je pravkar prišel na velika platna, skušali s pomočjo...

32 komentarjev