»

Kje neki je Voyager 1?

Zadnji posnetek Sončevega sistema, ki ga je 14. 2. 1990 posnel Voyager 1 z oddaljenosti 42 astronomskih enot.

Slo-Tech - Njegova točna oddaljenost od Zemlje in od Sonca je znana in znaša približno 124 astronomskih enot (več kot 18 milijard kilometrov). To je tako daleč, da svetloba od Sonca do Voyagerja potuje 34 ur (za primerjavo, od Sonca do Zemlje potrebuje približno osem minut). Precej manj pa je znano, kaj se tam nahaja. Razen tega, da je Voyager 1 nekje na robu Osončja. Od lanskega članka je Voyager 1 prepotoval skoraj 500.000.000 kilometrov in v tem času je naletel na številne nenavadne pojave.

Temu je posvečena zadnja številka revije Science, v kateri najdete tri znanstvene članke, ki opisujejo Voyagerjevo popotovanje v zadnjem letu, na Nasini strani pa odgovore na pogosta vprašanja.

Od Voyagerja 1 ob prehodu iz Osončja v medzvezdni prostor nismo pričakovali nič spektakularnega. Že leta 2004 je po pričakovanjih preletel terminacijski udar, kjer hitrost Sončevega vetra...

220 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Mozilla.org - Dolgo napovedovani Firefox OS in telefoni, ki jih bo poganjal, so prispeli. Jutri bodo Mozilla, španski mobilni operater Telefónica in proizvajalec telefonov ZTE izdali telefon ZTE Open, ki bo prvi telefon s Firefox OS.

Imel bo 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 320, baterijo s kapaciteto 1200 mAh, enojedrni procesor, BlueTooth 2.1 in ostalimi pritiklinami. Stal bo 70 evrov (z davkom) in bo - tako ga oglašuje Mozilla - prvi pametni telefon, ki je v celoti odprt in prost, torej ga ne zavezujejo nobene omejitve, in hkrati zgrajen na spletnih standardih (torej HTML5 v prvi vrsti). Kljub nizki ceni pa je vprašanje, ali bo to dovolj.

Uporabniški vmesnik je sila podoben Androidu, a ima nekaj bonbončkov, ki jih slednji...

13 komentarjev

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Slo-Tech - Nokia je danes napovedala, da bo odkupila Siemensov 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks (NSN). Vrednost posla je 1,7 milijarde evrov, od tega 1,2 milijarde v gotovini, razliko pa v letu dni s posojilom. NSN bo postal daleč največji del podjetja Nokia. Posel bo končan v tretjem četrtletju tega leta.

NSN prodaja telekomunikacijsko opremo mobilnim operaterjem in prinaša velik dobiček, medtem ko Nokia že nekaj let ustvarja izgubo. V prvem letošnjem kvartalu je na primer NSN ustvaril 899 milijonov evrov dobička (četrtletje pred tem pa celo 1,2 milijarde evrov), Nokia pa 196 milijonov evrov čiste izgubo. To kaže, da je Nokia uspela NSN kupiti zelo poceni, saj se bo samo z dobičkom izplačal v manj kot letu dni. NSN namreč že dlje časa posluje zelo uspešno, saj je trg...

3 komentarji

EU spet znižuje cene mobilnega gostovanja, najopaznejša sprememba za Hrvaško

Europa.eu - Evropska komisija nadaljuje vsakoletno zniževanje najvišje dovoljene cene mobilnih storitev v tujih omrežjih (tako imenovano gostovanje), s čimer je od leta 2007 do danes storitve v povprečju pocenila za več kot 80 odstotkov. Tudi letos se 1. julija še nekoliko znižujejo najvišje cene, ki odslej znašajo:
  • 24 centov na minuto za odhodne klice (17-odstotno znižanje);
  • 7 centov na minuto za dohdone klice (12,5-odstotno znižanje);
  • 8 centov na poslano sporočilo (11-odstotno znižanje) in
  • 45 centov za megabajt prenosa podatkov v kilobajtnem intervalu (36-odstotno znižanje).

Navedene cene ne vključujejo DDV-ja, ki se je pri nas ravno danes dvignil za dve odstotni točki na 22 odstotkov. Navedene cen so najvišje dopustne, tako kot slovenska bencinska politika, lahko pa operaterji...

8 komentarjev