»

Abit predstavil tehnologijo Silent OTES

AnandTech - Za hlajenje veznega čipovja na matičnih ploščah ponavadi skrbijo majcena hladilna rebra, na katerih je občasno tudi brenčeč ventilatorček. Obe možnosti sta precej nebogljeni, posebno če se lotimo navijanja, takrat je ponavadi potrebno uporabiti aftermarket rešitev. Abit se zato je odločil, da svojim uporabnikom ponudi hladilni sistem, ki je boljši od povprečja, obenem pa ostaja pasiven in posledično neslišen - predstavili so Silent OTES. Sistem sestavlja manjši hladilnik na samem čipu, ki je s toplotno cevjo povezan z rebri ob robu matične plošče, kjer so tudi priključki. Do reber tako priteka hladnejši zunanji zrak, ker so neposredno na zadnji strani ohišja. Celotno novico lahko preberete na AnandTechu.

12 komentarjev

AMD, DDR2, Socket M2

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih...

14 komentarjev

Xbox še vedno prinaša izgube

GamesIndustry.biz - Microsoft je objavil poslovne rezultate prve četrtine letošnjega leta, ki so precej vzpodbudni. Skupni dohodki so se povišali za slabe pol milijarde dolarjev (z 9,17 na 9,62 milijarde), operativni dobiček pa je poskočil za ogromni 2 milijardi (z 1,3 na 3,3 milijarde). Kljub temu pa so številke, ki jih prispeva Microsoftova igralna konzola, precej klavrne. Že od samega izida prinaša Xbox avtorjem zgolj izgubo. Konec lanskega leta je sicer izjemoma prispeval v blagajno 84 milijonov dolarjev, a strokovnjaki pripisujejo nenavadno odstopanje dobri prodaji ekskluzivnega naslova Halo 2. V letu 2005 je spet vse po starem, če vas interesirajo rdeče številke, preberite celotno novico.

Očitno je napačna poteza Microsoft izučila, saj novo različico Xboxa pošiljajo na trg prej, kot bosta to storila konkurenta Sony in Nintendo.

3 komentarji

S "kopiraj/prilepi" do zaupnega poročila

Slashdot - Marca letos so ameriški vojaki v Iraku ubili Nicola Caliparija, agenta italijanske tajne službe, ki je iz ujetništva rešil novinarko Giuliano Sgreno, novinarko pa ranili. Sledila je preiskava na podlagi katere je nastalo poročilo. Pravzaprav dve, saj je javno objavljena različica skrajšana za več kot tretjino.

Vendar pa je bila ameriška vojska pri krajšanju javnosti namenjenega poročila nepazljiva. Italijanski novinarji so namreč uspeli "skrito" besedilo iz javnega poročila v PDF formatu prekopirati v MS Word. S preprosto "copy-paste" operacijo so tako uspeli rekonstruirati celotno zaupno poročilo, ki je seveda takoj postalo dostopno na internetu.

33 komentarjev

Pipin odprti termin: Ubuntu

Kiberpipa - Iz Afrike z ljubeznijo, Ubuntu! Torek 3. maj ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Predava Matjaž Horvat.

"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "prijaznost do drugih". Distribucija Linuxa z enakim imenom širi duh Ubunta na področje programske opreme, zato je najbolj priljubljena med uporabniki Linuxa na namizju. Odlikujejo jo preprosta namestitev, učinkovita nastavitev, inovativne programske rešitve in široka skupnost uporabnikov, ki si zagotavljajo medsebojno podporo. Bo razviti svet začel prisegati na tehnologijo s črne celine?.


Vabljeni!

30 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

NEST.2005

Slo-Tech - Kot je razvidno iz rezultatov zadnje ankete, NEST.2005 bo. Odvijal se bo od 22. do 24.7 v Sečovljah. Letos spet načrtujemo nekaj tekmovanj v igrah (med drugim Counter Strike: Source) ter nekaj predavanj, predvsem pa veliko zabave in druženja. Podroben program bo na voljo v kratkem.

298 komentarjev