»

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Astronavti na Marsu ... ne tako kmalu

CNN - Vse kaže na to, da človeška noga še kar nekaj časa ne bo stopila na Mars. Po poročanju ameriške NASA-e, bo potrebno še dodobra analizirati površje, preden pošljejo prvo človeško posadko. NASA se je za previdnost odločila zaradi domnevnih nevarnih snovi, ki bi lahko škodovale astronavtom in zaradi bakterij, ki naj bi po nekaterih domnevah bivale na površju Marsa. Človek seveda ni odporen na Marsove bakterije, zato bi bil stik z njimi lahko usoden. NASA zato razmišlja tudi o možni kontaminaciji - prevozno sredstvo, ki naj bi astronavte dostavilo na Mars, bi tam tudi ostalo, astronavti pa bi se domov vrnili z drugim plovilom. Več o vsem tem si lahko preberete v tem kratkem, a zanimivem članku na CNN.

0 komentarjev

Wall-Martovi no-OS računalniki

News Forge - Pred kratkim je v Ameriki veriga trgovin Wall-Mart ponudila 14 PC-jev brez nameščenega operacijskega sistema Windows. Open Source skupnosti so to trumoma pozdravile, na NewsForgu pa so se odločili, da preizkusijo, kako se računalniki obnesejo v navezi z Linuxom. Kako se je vse skupaj izteklo, si lahko preberete tukaj. Sicer pa Wall-Mart gor ali dol, veriga trgovin se nas itak ne tiče, saj so prisotne v Ameriki. Tiče pa se nas vsiljevanje operacijskega sistema Windows, brez katerega očitno nekateri prodajalci sploh nočejo prodati računalnika. In ne pozabite, kupovanje računalnika brez nameščenega operacijskega sistema je vaša pravica in ne dolžnost (in tukaj niti slučajno ne hujskam uporabnikov k uporabi piratskih kopij operacijskega sistema).

7 komentarjev

Playstation 3 že (globoko) v pripravah

Slashdot - Čeprav se dobra prodaja PS2 nadaljuje, Sony že pripravlja naslednika, ki se bo "izvirno" imenoval Playstation 3. Za ta podvig so se Sonyjevci odločili predvsem zaradi konzole X-Box, ki ponuja ogromen potencial za prihodnje igre. Zaenkrat o projektu ni znanega veliko, saj Sony skrbno čuva specifikacije. Po poročanju strani Independent, je znano le to, da centralni procesor razvijata podjetji Toshiba in IBM. Da pa čip ne bo ravno kakšen "cheap-shit" pa govori že podatek, da naj bi celoten projekt stal tam okoli 1 milijarde dolarjev. No ja, tudi če bi bile trenutne specifikacije že na voljo, pa to še nebi podalo končne sodbe o tem, kako naj bo končana konzola izgledala, saj se lahko tekom mesecev še marsikaj spremeni. Več tukaj.

1 komentar

MSI ne bo izdeloval samo matičnih plošč!

DigiTimes - MSI vsak malce bolj razgledan uporabnik pozna po odličnih overclockerskih matičnih ploščah in grafičnih karticah, na katere je ponosen sleherni lastnik. Kljub temu, da si je s temi izdelki podjetje ustvarilo dober slives in dober vir dohodka, pa so se vodilni v podjetju odločili, da bodo svojo ponudbo razširili še na pogone CD-ROM/CD-RW in zaslone LCD. Za tako odločitev obstaja seveda več dejavnikov. Za proizvodnjo optičnih enot se je podjetje najverjetneje odločilo po zgledu ASUS-a, ki zna poleg matičnih plošč izdelovati tudi zelo dobre CD-ROM/RW pogone, za monitorje LCD pa nemara zaradi napovedanih dvigov cen zaslonov LCD. Več tukaj.

0 komentarjev

OpenOffice 1 / Staroffice 6

The Register - Od včeraj dalje sta "na voljo" zastonjska produkta OpenOffice(.org) 1 ter StarOffice(.com) 6. Razlika? Ja, prvi je odprtokodna različice druge, je zastonj in ne vsebuje programa za podatkovne baze.

"Na voljo"? Ja, pri zastonjski različici je na voljo, če uspeš priti na vrsto za dolpoteg, bolj kapitalistično orientiran paketek pa ima tudi neke svoje težave -- glej stran proizvajalca :]. Klik!

15 komentarjev

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev