»

Nova številka on-line časopisa ZZZ

ZZZ - Spet je tu. Kot vsakega prvega v mesecu je ZZZ spet objavil najbolj nore stvari, ki si jih človek lahko zamisli. Pa poglejmo o čem govori tokrat. O vozilu, ki lahko doseže 100mph in je v resnici kolo. Gre za kolo, v sredini katerega sedi voznik in vozi. O posebnih raketicah, ki bi bile poslane v nevarne situacije... Edino kar me moti pri njih je hm, hm čudna oblika. Poglejte si sami in presodite, na kaj vas spominja. O posebni sondi, ki bi jo poslali na Sonce. O posebni napravi, ki omogoča preklapljanje med dvema računalnikoma. Najbolj pa mi je všeč "tedenska fotografija". Na fotografiji je YF-24 stealth. Letalo ki je, kot boste sami videli, resnično nevidno. Več o tem tu.

12 komentarjev

VIA in prihodnost

X-Bit Labs - Trenutno je Viin procesor za visoki cenovni razred 733MHz čip, ki ga je VIA predstavila marca. Letos bodo v Samuel 2 družini izšli še 750, 800, 850, 866MHz procesorji.
Do konca tretje četrtine leta (Q3), bo VIA predstavila nov procesor, katerega kodno ime je Ezra. Frekvenca čipa bo segala do 1GHz. Čip Ezra bo imel 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 64KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji.
Kmalu za tem bo VIA predstavila popolnoma novo procesorsko linijo. Frekvenca čipa bo do 1.2GHz. Procesorji bodo imeli 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 256KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Imeli bodo tudi popolno podporo SSE ukazom. Tudi ti procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji.
VIA namerava v bližnji prihodnosti vstopiti na trenutno zelo poln trg nizko cenovnih procesorjev. Načrtuje, da bodo njeni procesorji konkurenca Duron-om in Celeron-om. Ta cilj bo zelo težko doseči, ker so Duron procesorji nesporni...

8 komentarjev

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev

Celeron 566 @ 1202 MHz

OcShoot - Še en zelo dober overclock! Za dosežek tega rezultata je bil uporabljen zelo dober Celeron 566 (1.1 GHz z Alpho PAL6035), vodno hlajen 172 vatni peltierov element in 12×25 centimeterski hladilnik. Pri testih s SiSoft Sandro je zanimivo, da v multimedijskem testu prehiti 1.5 GHz Pentiuma 4, a ne pozabite, da je SiSoftova Sandra sintetični test!. Slike hlajenja ter testov si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev

Zgodovina se ponavlja

The inquirer - Intelu zopet primankuje procesorjev. Sedaj, ko je znižal cene svojim P4, jih nima dosti na zalogi, da bi jih prodal. Največje povpraševanje je po P4 1.7GHz. Intel ga nima na zalogi in prodajalci bodo na njegov prihod morali počakati vsaj en mesec. Seveda primankuje tudi 1.3GHz, 1.4GHz, 1.5GHz verzij Pentium 4 procesorja. Verzij 1.7GHz brez dodatnega RIMM RAM-a nima niti ocene, kdaj bi naj prišla.
Intelu se večkrat zgodi, da naredi premalo zalogo. Tukaj je ta v njegovo veliko škodo. Če bi imel procesorje že pripravljene, bi jih lahko prodal. Tako pa ljudje, ker P4 ni, posegajo po konkurenčnem Thunderbird-u. Intel se od zadnje take napake očitno ni ničesar naučil. Osel gre samo enkrat na led. Intel pa večkrat. Več o tem tu.

7 komentarjev