»

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev

Trideset let prvega prenosnega računalnika

Slashdot - Te dni mineva 30 let od sramežljivih začetkov ere prenosnih računalnikov, ki svoj pričetek sledi v april 1981. Takrat je podjetje Osborne Computer Corporation izdalo prvi komercialno uspešen prenosni računalnik Osborne 1. Uradna predstavitev se je zgodila 3. aprila 1981, ko so v San Franciscu na West Coast Computer Fairu pokazali 10,7 kilograma težak stroj.

Za 1795 dolarjev (kar z upoštevano inflacijo čez palec znese okrog tri tisoč današnjih evrov) se je...

24 komentarjev

Najobsežnejši napad s SQL-vrivanjem v zgodovini

Okuženih je bilo tudi nekaj strani z iTunes, a je Apple okužbo že saniral.

ComputerWorld - Vsaj od torka, ko je bil prvikrat odkrit, po internetu divja obsežen napad z vrivanjem SQL, ki je do danes okužil že več sto tisoč strani. Napad so prvi odkrili v podjetju WebSense, kjer so ga po poimenovali LizaMoon po domeni, na katero preusmerja obiskovalce napadenih strani.

Napadalci z vrivanjem SQL na stran poizkusijo vstaviti kodo za JavaScript s povezavo do strani Lizamoon, ki nato na obiskovalčev računalnik prenese strašilno programsko opremo (scareware). Ta se pretvarja, da gre za neobstoječi antivirusni program Windows Stability Center, ki je na računalniku zaznal viruse in ponudi odstranitev proti plačilu.

Napadalci naj bi uspeli vstaviti zlobno kodo v strani na vsaj 21 različnih domenah, skupno pa je prizadeti več sto tisoč strani. Strokovnjaki pravijo, da...

22 komentarjev

Potrjen standard 802.16m

Slo-Tech - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je potrdil standard 802.16m za prenos podatkov po mobilnih omrežjih, ki opisuje naslednjo generacijo WiMax-2. Razvit kot nadgradnja standarda 802.16e, novi standard po več kot štirih letih razvoja podpira hitrosti prenosa podatkov do 300 megabitov na sekundo v smeri proti uporabniku mobilnega telefona.

Vprašanje je, kako se bo WiMax-2 prijel, saj mnogi operaterji na 4G že ponujajo LTE, ki je podoben, a ne povsem združljiv z WiMax-2. Wi-Max je bil še pred leti praktično edini kandidat za podporo v 4G, saj takrat LTE ni bilo še nikjer na vidiku. Toda leta 2007 sta Verizon in AT&T objavila, da bosta podprla LTE v svojih omrežjih 4G in WiMax je začel izgubljati primat. Lani je sicer...

0 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Prvoaprilske potegavščine leta 2011

CNet - Niti letošnji prvi april ni minil brez tradicionalnih potegavščin, s katerimi so nepazljive bralce poizkusili naplahtati na vseh večjih internetnih straneh razen Slo-Techu. Nekatere potegavščine so tako odbite, da jih prepoznamo že od daleč, medtem ko so druge povsem verjetne, tako da se na njih marsikdo opeče. Pregled so pripravili na Cnetu, omenimo jih le nekaj.

Google se vsako leto posebej izkaže in letos ni bilo nič drugače. Pripravili so Gmail Motion, ki omogoča upravljanje elektronskega predala kar s telesom. Na podoben način je mogoče krmiliti tudi z Google Docs Motion, ki bo omogočala ustvarjanje dokumentov s kretnjami (podprtih bo več kot 10.000). Da se ne bi spremenili v zavaljene in zamaščene računalnikarje, so predstavili...

15 komentarjev