»

AMD se ne boji Nehalema

bit-tech.net - Novi Xeon procesorji, predstavniki Nehalem družine, se v testih večinoma odrežejo odlično in prejemajo pohvale z vseh strani. A vseeno to ni razlog za skrb AMDja, vsaj tako pravi Nigel Dessau, vodja marketinga, na svojem blogu. V samointervjuju je izpostavil razloge, zakaj je temu tako. Trg strežnikov primerja z avtomobili - večina kupcev si želi priti skozi mesto, pri čemer pa ni nujno, da bo najhitrejši avto tisti, z najbolšim časom od 0 to 100 km/h. Prodaja najhitrejših modelov (avtomobilov in procesorjev) namreč predstavlja zelo majhen odstotek celotne prodaje.

Glavni razlogi pa so seveda ekonomski, ki jim trenutna kriza ne pomaga. Nehalem Xeoni prihajajo na popolnoma novi arhitekturi, obenem pa uporabljajo še vedno dražji DDR3 pomnilnik. AMDjeva ponudba je seveda med seboj kompatibilna že od leta 2006, ko so predstavili Socket F, na isto podnožje pa prihajajo tudi 6 jedrni procesorji, vsi pa uporabljajo (zaenkrat še) cenejši DDR2 pomnilnik.

Za konec so se pošalili še z...

67 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Prvoaprilske šale na spletu

CNet - Brskanje po spletu, gledanje informativnih oddaj in branje dnevnega časopisja je včeraj zahtevalo nadpovprečno mero pazljivosti in izvrsten detektor neumnosti, saj so mediji kar tekmovali, kdo bo koga bolje naaprilil. Na spletu se je kot vsako leto znašlo kar nekaj norčavih zgodb; nekatere so izpostavili pri Cnet.

Google je do dobra napolnil letošnjo bero, saj naj bi bili pripravili umetno inteligenco z imenom CADIE, ki se je odločila, da je bil najprimernejši internet pred letom 1997. Poleg tega so najavili še avtopilot za Gmail in tridimenzionalno brskanje v Chromu kot CADIE-jeva dosežka. YouTube je bil obrnjen na glavo. Dobesedno. Nekatere potegavščine so bile preveč prozorne, da bi jim kdo resno verjel, kot recimo napoved The Guardiana, da bo ukinili tiskano in spletno izdajo ter se preusmerili na Twitter. Opera je razvila nov način brskanja po spletu - navigacijo z obrazno mimiko. In še največja šala, kot se je k sreči pokazalo: Conficker sploh ni povzročil kataklizme. Déjà...

14 komentarjev

Prihaja družina Athlon II

Slo-Tech - Po besedah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč naj bi še pred septembrom AMD izdal Athlon II serijo procesorjev. Ime Athlon je zelo trdoživo (dodane so bile oznake XP, 64, FX in X2), s preimenovanjem pa postaja vstopna serija procesorjev.

Novinci, tako štiri, tri kot dvojedrniki (z manj predpomnilnika kot Phenom II čipi), bodi skupaj z novimi matičnimi ploščami, zgrajenimi okrog izboljšanega, 780G+ veznega čipovja, predstavljali novo platformo. Novo čipovje vsebuje hitrejši grafični čip, tokrat kar Radeon HD 4200, matične plošče z njim pa naj bi bile na ogled že junija na tajvanskem Computexu.

Govorice o močno podobnih modelih so se na spletu pojavile že prejšni mesec, novost pa je Athlon II poimenovanje, saj so bili prej oznaženi le kot Athlon X4 (oz. X3/X2). Štirijedrni Propus naj bi tako prišel z dvema megabajtoma (L2 in L3) predpomnilnika, trijedrna Rana s četrtino manj, 1,5 MB, Regor pa naj bi bili bodoči dvojedrniki.

Vse lepo in prav, a za večino uporabnikov si hitri...

9 komentarjev