»

Prvi SSD-ji na PCIe 5.0 so tu in niso poceni

Slo-Tech - Čeprav je bil standard PCIe 5.0 dokončan in potrjen že leta 2019, smo prve SSD-je s podporo zanj dobili šele sedaj. To ne preseneča, saj je PCIe 5.0 izšel, ko ni bilo niti SSD-jev za PCIe 4.0. Podobno je tudi sedaj.

Novi SSD-ji so sedaj tu, a niso poceni niti bistveno boljši od prejšnjih verzij. Nova primerka sta Gigabyte Aorus Gen 5 10000 in Inland TD510. Cene za 2 TB se gibljejo med 350 in 400 dolarji, kar je približno dvakrat več od starejših inačic za PCIe 4.0. Obljubljata najvišjo hitrost prenosa podatkov 10.000 MB/s, medtem ko so predhodniki zmogli okoli 7.500 MB/s. Oba SSD-ja, ki sta v formatu M.2, imata tudi hladilna rebra, Inland TD510 celo majhen ventilator. Gigabytov pogon pa ima tako ogromna rebra, da morda v manjša ali bolj natlačena ohišja sploh ne bo zmogel. Inlandova so manjša, a ima kabel s priključkom za napajanje ventilatorja in hkrati nobenega krmiljenja njegove frekvence.

Prvi testi sicer kažejo, da novi SSD-ji niso opazno hitrejši ali manj požrešni (do...

22 komentarjev

Airbnb blokira uporabnike, ki so povezani z že blokiranimi

Slo-Tech - Moderne digitalne platforme postajajo vratarji modernega življenjskega sloga, saj lahko z odrekanjem gostoljubja posamezniku zagrenijo življenje. Zadnji primer Airbnb kaže, da pri tem niso zavezane klasičnim standardom, temveč lahko arbitrarno presojajo. Airbnb že dlje časa blokira uporabnike, ki kršijo pravila uporabe ali so kako drugače problematični. Sedaj pa so začeli blokirati tudi uporabnike, katerih edini greh je povezava z že blokiranimi uporabniki. Če Airbnb sumi, da so kdaj potovali skupaj, jim onemogoči dostop do platforme.

Če se glavni krivec uspe vrniti na platformo, torej če Airbnb njegovo pritožbo pozitivno reši, potem se dostop vrne tudi njegovemu znancu. Airbnb prostodušno priznava, da občasno blokirajo posameznike, ki bodo zelo verjetno potovali z blokiranimi uporabniki. Kako pogosto se to dogaja in kdaj natančno se je praksa začela, Airbnb ne razkriva. Ni pa skrivnost, da podjetje že leta preverja uporabnike, in sicer od leta 2016 to zanje opravlja zunanji...

17 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 5b.del - prvi večji elektronski center

Računalniški muzej -

V Iskri se je po fiasku z licenčno proizvodnjo računalnikov Zuse Z-23 in neuspešni nabavi elektronskega računskega stroja UNIVAC 1004 za lastne potrebe leta 1966 začelo znova premikati. Sklenili so kooperacijsko in zastopniško pogodbo s podjetjem CDC(Control Data Corporation). V Iskrini tovarni inštrumentov v Horjulu so začeli z izdelavo nekaterih sestavnih delov za njihove računalnike, prevzeli pa so tudi zastopništvo CDC za področje celotne Jugoslavije. Dogovarjali so se za licenčno proizvodnjo enega izmed njihovih manjših računalnikov, vendar projekt takrat ni bil realiziran. CDC je v šestdesetih izdelal vrsto zelo zmogljivih in cenovno ugodnih tranzistorskih računalnikov druge generacije. Računalnik CDC 3100 je imel zmogljivost približno 0.5 MIPS, to je 500.000 navodil v sekundi pri taktu dobrih 400 kHz, računalnik CDC 3300 pa kar 0.8 MIPS pri taktu 800 kHz. To je bilo za ta čas precej zmogljivosti, glede na to da je imel takrat najmočnejši računalnik na svetu CDC 6600...

4 komentarji