»

Novo Intelovo čipovje: i815G/EG

X-Bit Labs - Tudi Intel ne počiva pri veznih čipovjih. Tako je najavil čipovje i815G/EG, ki bo baziralo na B - steppingu čipovja i815, kar pomeni, da ne bo podpore za zunanji AGP konektor (kar najbrž pomeni integrirano grafiko). Bo pa podpiralo procesorje z Tualatin jedrom in PC133 SDRAM, bilo pa naj bi nadomestilo za i810, ki se je z svojo nizko ceno priljubil predvsem sestavljalcem sistemov z nizko ceno. Ah ja, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo...

0 komentarjev

VIini Southbridgei

VIA Hardware - Na Viahardwareu sem zasledil specifikacije prihajajočih nVidinih Southbridgeov.
  • VT8233 - AC'97 zvok, 6 USB 1.1 priključkov, HomePNA, 10/100 Base-T priključek, 2 ATA 100 kanala in IO APIC. Masovna produkcija se je že začela.
  • VT8233C - Specifikacije so enake zgornjemu (VT8233), vključuje pa 3Comov komunikacijski del. Inžinirski primerki naj bi se pojavili v tej četrtini, masovna produkcija pa se bo začela v drugi četrtini tega leta.
  • VT8235 - 8/16bitni V-link, 6 USB 2.0 priključkov in integriran DSL ali brezžični vmesnik. Inžinirski primerki se bodo pojavili v tretji četrtini tega leta.
  • VT8237 - LDT-PCI vodilo (LDT pomeni Lighting Data Transport in je hitro AMDjevo podatkovno vodilo), 6 USB 2.0 priključkov, integrirani DSL ali brezžični vmesnik, ostale specifikacije pa so enake kot pri VT8233. Prvi inžinirski primerki bodo luč sveto ugledali koncem leta 2001.

3 komentarji

OptiCompo POFP

Electic Tech - Nekaj za vse, ki se vam ne da plazit za ohišje, ko preklapljate zvočne kable. Nemško podjetje OptiCompo je namreč naredilo nekaj podobnega Live! drive - u, se pravi enoto, ki jo damo v prosto 5,25" režo, povežemo z zvočno kartico in že smo rešeni plazenja okrog računalnika. Test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

PIII 600 bo živel naprej

X-Bit Labs - Za nedoločen čas, pravijo pri Intelu. Očitno so si premislili glede prejšnje odločitve da ga bodo nehali izdelovat 18. februarja, še več, v novih pošiljkah bodo procesorji z novim D0 steppingom, tako da se jih bo najbrž dalo precej navit. S - spec teh procesorjev naj bi bil SL5BT.

1 komentar

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja

Pa še ena...

HardOCP - Ok, ta modifikacija bi verjetno na vsakem moderskem tekmovanju pobrala nagrado, saj gre za manjšo umetnijo. Neki tip se je namreč odločil Segino Dreamcast konzolo spraviti v računalnik. Vsa stvar počiva v zgornji 5.25" reži njegovega ohišja, stvar pa je porihtal tako, da lahko igre igra kar na svojem monitorju. Na žalost ni slik notranjosti, toda že zunanjost izgleda zelo profesionalno in premišljeno narejena. Fascinantno!

vir: HardOCP

vir: HardOCP

1 komentar

Profesionalne modifikacije

CaseEtc - Glede na hitro približujoče se Slo-Techovo tekmovanje v modificiranju ohišij, je mrzlica zajela tudi naš Forum in irc kanal. Vsi se pogovarjajo kako in kaj bodo modificirali. No, če vas zanima kako to delajo izkušeni moderji, se kar podajte sem. Na CaseETC strani so se psravili nad LiteOn FS020 ohišje (ki že samo po sei predstavlja mokre sanje vsakega overclockerja) ter ga opremili z vsemi možnimi pogruntavščinami. Berite in se učite!

0 komentarjev

Avtomatizirano testiranje s Quake3

G256 - Fantje na G256so res pljunili v roke in naredili prav neverjetno uporabno aplikacijo z imenom Q3Bench. Zadeva v bistvu po ustreznih nastavitvah zažene Quake3 Areno, opravi serijo benchmarkov, ter potem poda povprečne rezultate testiranja. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je tako testiranje s Quake3 Areno precej lažje in bolj prijetno opravilo. Zadevo bom še bolj podrobno pregledal in če bo res tako v redu, ko se trenutno zdi, bo brinzsko prišla v operativno uporabo na Slo-Techu.

0 komentarjev

Katero pumpo uporabiti za vodno hlajenje?

Bunker Mentality - Na vseh mogočih forumih (tudi našem) se vztrajno ponavljajo debate in vprašanja o tem kakšno pumpo uporabiti za vodno hlajenje. Eni zagovarjajo močnejše pumpe z večjim pretoko (saj so sposobne premaknit iveč vode), drugi pa ne tako močne pumpe z manjšim pretoko (da ima voda čas, da se ohladi v radiatorju). No, fantom pri Bunker Mentality jekončno prekipelo in so se odločili stestirati katere pumpe so boljše in napisati ustrezen članek. Vsekakor zanimivo branje za vse, ki vas zanima vodno hlajenje, najdete pa ga tukaj.

0 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev

Zanimiva modifikacija Orba

vir: HardOCP
HardOCP - Nekaj časa je bil ducting (ali usmerjanje zraka) precej popularna zadeva med overclockerji, potem pa ga je počasi izrinilo vodno hlajenje. Vseeno pa je ducting preverjenjo najboljša metoda izboljšave zračnega hlajenja in Orbi so očitno kot nalašč za takšen preprost, a učinkovit poseg. Tako si je neki Avstralec vzel pol urce časa, naredil to modifikacijo ter vmes poslikal postopek in končni rezultat. Opis njegovega dela najdete tukaj, dejanske fotografije modifikacije pa tukaj. Zanimivo...

1 komentar

ASUS A7M266: prava stvar

več strani - Ob vseh teh kolobocijah z DDRjem in ustreznimi matičnimi ploščami se ne bi čudil, če je velika večina računalničarjev, ki so prej napeto čakali na novi standard, nekako kar izgubila voljo. Toda, vse ni tako črno, le potruditi se je treba. To je najlepše dokazal ASUS s svojo A7M266 matično ploščo, ki je zgrajena okoli AMD 760 čipovja. S pozorno izbiro kvalitetnih sestavnih delov, dobrim načrtovanjem in splošno kvaliteto so dokazali, da je mogoče izdelati še kako dobro, hitro in stabilno DDR matično ploščo. Več o tej plošči boste našli v raznih testih, ki se te dni pojavljajo na internetu, kot recimo ta na Lost Circuits ali ta na I am not a geek....

2 komentarja

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev

IBM predstavil novi strežniški disk

IBM - IBM je danes najavil novi strežniški disk, Ultrastar 36Z15. Stvarca je mišljena kot direktna konkurenca trenutno najhitrejšim Seagatovim diskom in moram priznati, da so lastnosti impresivne:
  • Velikost: 18.4 ali 36.7GB,
  • Hitrost vrtenja: 15.000rpm,
  • Vmesnik: Ultra 160 ali Ultra 320 SCSI,
  • Povprečen dostopni čas: 3.4ms ,
  • Veliko predpomnilnika: 4MB,
  • Akustične lastnosti in poraba energije enaka kot pri 10.000rpm diskih
Očitno bo šlo za pravo pošast, saj IBM napoveduje 25% boljše performanse kot konkurenčni 15.000rpm diski ter 50% izboljšanje glede na 10.000rpm. Ultrastari 36Z15 s Ultra 160 SCSI vmesnikom bodo na voljo že to četrtletje, Ultra 320 SCSI/ 2Gbit Fibre Channel Ultrastari pa v drugem četrtletju tega leta. Slin!

0 komentarjev

Pocenitve Pentiumov4

The Register - V svojih naporih za popularizacijo Pentiuma4 je Intel končno pričel pritiskati na prave tipke: ceno. Sodeč po The Registerju bodo cene Pentium4 procesorjev ter i850 veznega čipovja to pomlad kar precej padle:

  28. januar 2001 4. marec 2001 15. april 2001 27. maj 2001
Pentium 4 1.7GHz - - $776 $669
Pentium 4 1.5GHz $644 $637 $562 $455
Pentium 4 1.4GHz $440 $423 $375 $316
Pentium 4 1.3GHz $410 $332 $268 $241
Pentium III 1.13GHz - - $268 $268
Pentium III 1GHz $265 $241 $225 $193

Če so ti podatki točni, bodo pomladi 1.3GHz Pentium4 procesorji počasi stali manj, kot Coppermini pri 1.13GHz. To je seveda zelo dobro, toda vprašati se je treba kaj bo s cenami i850 matičnih plošč in RDRAM pomnilnika. Glede prvih so že najavljene pocenitve, RDRAM pa naj bi se zaradi povečanja proizvodnje in povpraševanja eventuelno pocenil. Bomo videli...

7 komentarjev

Resnica o Tualatinu

X-Bit Labs - O Tualatinu, nasledniku Pentium3 procesorjev se že kar nekaj časa veliko govori. Zaradi tega se je pojavilo kar nekaj nasprotujočih si informacij in težko je izluščiti kaj je res in kaj ni. Na srečo so pri X-Bit Labs dobili precej zanimive informacije o Tualatinu, za katere smo lahko 95% prepričani, da so tudi resnične.
Torej, Tualatin se bo od sedanjih Coppermine procesorjev razlikoval predvsem v tehnologiji izdelave, ki bo 0.13 mikronska. Vse ostale stvari, kot le velikost L2 predpomnilnika in FSB bodo ostale nespremenjene. V bistvu je procesor namenjen zapolnitvi luknje med sedanjimi Pentiumi3 in Pentiumi4, zato so se odločili za (po mojem mnenju) čudno prodajno strategijo: Tualatini bodo stali več, kot Pentiumi4. Intel s tem namerava pospešiti prehod na Pentiume4, toda nekako dvomim, da jim bo uspelo na tako nasilen način. Tualatin jedro bomo videli tudi v Celeronih, ki bodo spremembe deležni nekje v drugem četrtletju tega leta. Takrat bodo Celeroni dosegli 1GHz delovne...

4 komentarji

VIA in FireWire

X-Bit Labs - FireWire je definitivno ena izmed bolj obetavnih tehnologij za medsebojno povezovanje in prenos podatkov, toda kljub starosti se nekako ni prijela na širšem področju računalništva. Mogoče je sedaj pravi čas za spremembe, saj je VIA na predstavitev svojega VIA Fire II krmilniškega čipa povabila veliko število raznih proizvajalcev (menda kar okoli 30). 7. februarja v Taipeiju bodo proizvajalci lahko testirali kompatibilnost svojih komponent z novim VIAinim krmilniškim čipom, in če bo vse v redu, bo VIA začela masovno proizvodnjo in prodajo (po verjetno zelo nizki ceni) proizvajalcem matičnih plošč. Torej, vse kaže na to, da se FireWire standardu obetajo boljši časi... vprašanje je samo, kako se bo kosal z novim USB 2.0 standardom, ki bo prav tako kaj kmalu treščil na računalniški trg.

0 komentarjev

Modra suxx!

X-Bit Labs - Oziroma tako vsaj meni večina kupcev novih Pentium4 procesorjev. Intel je menda dobil kar nekaj pritožb v zvezi z modrimi ščitki na RIMM modulih, saj so kupci enostavno že siti tradicionalno modre barve. Zaradi tega bodo vsi novi RIMM moduli priloženi Pentium4 procesorjem sive barve. Kot pravi Intel: "Sprememba je čisto kozmetične narave in nima nobenega vpliva na performanse pomnilnika in procesorja!". Yay .

6 komentarjev