»

Po 14 letih Nokia sestopila s prestola

International Business Times - Nokia je bila nekoč sinonim za mobilne telefone. Kdor je dal kaj nase, je imel Nokiin telefon. Njihov tržni delež je v najboljših časih presegal 50 odstotkov in dolga leta se je Nokia zdela nedotakljiva. Zadnje raziskave trga pa so pokazale, da je Nokia po 14 letih izgubila vodstvo na trgu. Prehitel jo je Samsung.

Na področju pametnih telefonov je Nokio že zdavnaj povozila konkurenca. V skupnem seštevku je Nokia lani s 30-odstotnim tržnim deležem vseeno še zasedala prvo mesto. Letos se je njej delež skrčil na 24 odstotkov, tako da jo je prehitel Samsung, ki se je razširil s 24 na 29 odstotkov. Drugi ostaja Apple, ki je svoj delež povečal za polovico (s sedem na 10 odstotkov). Vsi ostali naberejo ravno desetino.

Glavni razlog za Nokiin slab rezultat so pametni telefoni, kjer nimajo pametnega odgovora na androide...

46 komentarjev

Petindvajset let Perla

The H - Četrt stoletja nazaj na današnji dan je Larry Wall na Usenetu (takratnemu twitterju) najavil izid programskega jezika perl. Prvi perl je bil mišljen predvsem za avtomatizacijo *NIX administracije, kot neke vrste združitev standardnih konzolnih orodij tistega časa (cut, sed, awk, ipd.). V nekaj letih so ga dodelali v povsem resni programski jezik, dodali podporo za spletno (CGI.pl) in objektno programiranje, ter repozitorij za razširitve (CPAN), ki šteje 25.000 kosov programja in je bolj ko ne zgled za ostale odprtokodne programske jezike. Sedanja različica, 5.x je prvič izšla leta 1994, sveži 5.10 pa je star točno pet let. Šestko (parrota) pišejo že vsaj ducat let, pa še ni videti konca.

Perl se za razliko od pythona ali ruby-ja, ki se po njem na veliko zgledujeta, nikoli ni zares uveljavil zunaj kroga sysadminov. Pravzaprav trpi za stigmo, da je v njem zapisana koda strašno neberljiva, celo za avtorja samega. Vzroki za to čepijo v njegovi pisani sintaksi in filozofiji "there's...

8 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

HTML5 končan, standard sledi leta 2014

InfoWorld - Po dolgih letih razvoja je prihajajoči spletni standard HTML5 končan, so sporočili iz konzorcija W3C, ki je skrbel za njegov razvoj in bo nadzoroval tudi standardizacijo. S tem HTML5 še ni postal certificiran W3C-jev standard in do tja vodi še dolga pot. Je pa s tem HTML5 pridobil vse funkcionalnosti, ki jih bo podpiral tudi v standardizirani verziji, tako da se lahko razvijalci spletnih strani in pisci brskalnikov zgledujejo po njem. Poleg HTML5 je dokončan tudi Canvas 2D - oba najdemo že v osnutku standarda kot HTML5.1 in Canvas 2D Level 2.

HTML5 naj bi postal polnokrvni standard sredi...

20 komentarjev

Konec misije GRAIL, satelita padla na Luno

NASA - Včeraj se je končala Nasina misija GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), ki se je začela lanskega septembra z izstrelitvijo satelitov Ebb in Flow. Satelita sta se 1. januarja letos utirila v orbito okrog Meseca in raziskovala gravitacijo polje Lune (razlog za dolgo potovanje do Meseca, kamor se načeloma pride v nekaj dneh, je nizkoenergijska tirnica in potreba, da se satelita utirita z zmerno in natančno poznano hitrostjo). Včeraj je NASA uradno zaključila misijo, s tem ko je satelitoma poslala povelje za nadzorovano treščenje na površje.

Satelita sta preiskovala površje Lune in merila gravitacijsko polje. Slednje sta počela z analizo svoje medsebojne oddaljenosti, ki sta jo merila na mikrometer natančno. Rezultat je profil gravitacijskega polja...

19 komentarjev

Kalifornijsko sodišče: prepovedi prodaje samsungov ne bo

The Register - Apple in Samsung sta na kalifornijskem sodišču izgubila vsak svoj zahtevek, s katerim sta nadaljevala spor, ki je avgusta Samsung stal milijardo dolarjev. Samsung je bil tedaj spoznan za krivega kršitev modelov (design patent), patentov, razvrednotenja blagovne znamke in zlorabe prevladujočega položaja na trgu UMTS, kar je jel Apple hitro izkoristiti. Hitro so vložili zahtevo za prepoved uvoza in prodaje Samsungovih izdelkov (in sicer sedmih pametnih telefonov ter Droid Charge, ne pa tudi Galaxy S3). Prvi narok je bil 6. decembra.

Sodnica Lucy Koh je Applove zahteve zavrnila. Dejala je, da je Apple svoje dokaze predstavil že na prvem sojenju, kjer so dobil trojno odškodnino (zaradi namernih kršitev s strani Samsunga), sedaj pa...

1 komentar