»

Prvi test Pentiuma4

GamePC - Hehe, to pa je prava stvar za vse nas nočne ptiče. Kljub Intelovem embargu na vseh informacije o Pentiumih4 do polnoči danes ( po ameriškem času... ), so se pri GamePC ojunačili in objavili prvi uradni test Pentium4 procesorja. Intel sigurno ne bo srečen zaradi tega, toda fantje so zagotovo profitirali, saj je stran skoraj nemogoče naložiti ( na 128kbps ISDNju ) zaradi preobremenjenosti njihovega strežnika. Sicer bodo vse večje hardveraške strani jutri že pokazale svoje teste P4, toda za ekskluzivnost se je treba potruditi, kajne? Pa čeprav samo za nekaj uric [;)].

7 komentarjev

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev

Napovedane Intelove pocenitve

X-Bit Labs - Danes so se pojavile tudi prve neuradne informacije o naslednji Intelovi pocenitvi svojih izdelkov. Ta bo vključevala predvsem slabše Pentium3 modele in čipovja.

Procesor 29. oktober 10. december
750MHz $193 $173
733MHz $183 $173
700MHz $183 $153
667MHz $163 $153
650MHz $163 $143
600MHz $143 -

Sedaj pa še čipovja:

Čipovje 29. oktober 31. december 31. marec
Intel 850 $75 $56.50 $53
Intel 840 $53 $51 $50
Intel 820E $34 $33 $31
Intel 815 $32.50 $31.50 $31.50
Intel 815E $37.50 $36.50 $34.50
Intel 815EP - $34.50 $32.50
Intel 810E2 $34 $33 $31
Intel 815EM $47.50 $45.50 $43

Kot vidite, večjih pocenitev ne bo. Predvsem pa so zanimive cene čipovij. Kljub temu, da je Intel trdil drugače, i815EP čipovje ne bo stalo 30$ ali manj, temveč kar krepko čez. To je seveda zelo neugodno za nas, saj tako plošče na tem čipovju ne bodo kaj dosti cenjše o sedanjih i815E plošč [:(]... Mimogrede, vse cene so velikoprodajne ( 1000 kosov ali več ), tako da jih ne primerjati z...

0 komentarjev

Izboljšani Celeroni kmalu

X-Bit Labs - Ta informacija je poznana že kar nekaj časa, toda splača se spet opozoriti na njo. Namreč, bliža se izid Celerona 800, ki bo ( upajmo ) predstavljal pravo prelomnico za te srednje uspešne procesorje. Zakaj? Zato, ker bo to prvi Celeron, ki bo namesto na 66MHz zunanje frekvence deloval na 100MHz, tako kot, recimo, Duroni. Prve 800MHz Celerone torej lahko pričakujemo že zelo zgodaj naslednje leto, jaz pa komaj čakam da vidim, kako se bodo obnesli proti Duronom!Ko smo že pri Celeronih, pa naj omenim, da govorice o 133MHz Celeronu dejansko držijo! Šlo bo za tako imenovano Celerone-T, veselili pa se jih bodo lahko samo lastniki prenosnikov. Poleg hitrejšega zunanjega vodila bo glavna zančilnost novih procesorjev tudi 0.13 mikronska tehnologija izdelava in seveda majhna poraba energije. Izid prvega, 866MHz modela, je postavljen na konec tretjega četrtletja 2001.

2 komentarja

Izid DDR čipovja za Pentium4 preložen!

X-Bit Labs - Iz neuradnih Intelovih virov je pricurljala novica, da bo DDR verzija Brookdale čipovja ( za Pentium4 procesorje ) prišla komaj na začetku leta 2002. Če gre za resnico, potem lahko spet zatrdimo, da ga je Intel pošteno polomil. Kdo za vraga bo kupil P4 računalnika pri takih cenah ( poglejte si TESKAnovo novico )? Jaz zagotovo ne... Mogoče bodo to napako vsaj omilili s tem, da bodo VIAi in ALiju končno zagotovili licence za proizvodnjo njujinih že zdavnaj najavljenih DDR P4 čipovij.

1 komentar

NV20 februarja

FiringSquad - Letošnji Comdex, izvir vseh sočnih govoric zadnje čase, je poskrbel za še eno. Na Firing Squadu poročajo, da naj bi nas najava NV20 čipa, naslednika GeForca2 GTS, razveselila februarja 2001. To se nekako sklada z dosedanjimi napovedmi o spomladnem izidu prvih kartic. Ali gre za resnico ali laž pa bomo ugotovili že čez kakšne tri mesece [>:D].

1 komentar

3DFX dejansko prodaja tovarno v Meksiku

3dfx Graphics Technology - Zadnje dni se je po internetu pojavilo precej špekulacij o prihodnjih načrtih 3DFXa, med njimi so bile tudi verzije s prodajo tovarne v Meksiku. Te govorice so prihajale iz različnih virov, pogosto pa so bile tudi preklicane. No, ugibanj je sedaj konec, saj je 3DFX podal uradno izjavo za javnost, v kateri nas obvešča, da bo dejansko prodal tovarno v Meksiku, katero je pridobil z nakupom STBja leta 1998. Da se ta poteza ni izkazala za zelo profitabilno vemo vsi, sedaj pa se podjetje očitno vrača k svojim koreninam: razvoju grafičnih čipov. To seveda ne pomeni, da bo podjetje prenehalo izdelovati svoje lastne grafične kartice, le svojih pogonov ne bodo imeli. Za izdelavo 3DFXovih kartic bodo sedaj zakupili proizvodne zmogljivosti drugih, večjih podjetij. Upajmo, da jim bo preobrat uspel!

0 komentarjev

Test Geforca II Ultra

Guru 3D - Temu se pa reče najboljša grafična na trgu! 64 MB 4ns pomnilnika pri 460 MHz DDR, zapolnitvene možnosti 2 gigatekslov... Sanjsko... Rezultati so dih jemajoči. Če le ne bi bila ta grafična prodajana pri vrtoglavih 137000 SIT [:D]. Ampak, kaj hočemo, kvaliteta stane. Test si oglejte na tej strani ter se slinite. Govoril sem. [:P]

1 komentar

Še malo o Pentiumu 4

Digit Life - Zanje čase se govori samo še o tem procesorju: ali bo dober, ali bo slab, kakšne bodo specifikacije, pri kateri frekvenci bo izdan prvi iz serije itd... Na večino od teh vprašanj že vemo odgovor, manjkala je samo še stran z podrobno razloženo zgodovino vseh Intelovih procesorjev ter zelo podrobno primerjavo P4 s prejšnjimi serijami procesorjev. Tudi ta stran se je pojavila na Digit Lifeu. Tu so v dveh zelo obsežnih člankih predstavili in razložili vse, kar bi vas utegnilo zanimati. Seveda na čisto vsa vprašanja niso mogli odgovoriti, ker Intel ne bo izdal čisto vseh specifikacij do dvajsetega tega meseca. Članek je zelo poučen in zanimiv ter se, za razliko od veliko večih člankov na spletu, nanaša samo na dejstva iz dokumentacij ter se ne ozira na "trače". Članek si oglejte na tej strani.

0 komentarjev

Primerjava Detonatorjev v Win2K

Tweaker's Asylum - Na Tweaker's Asylum so se spravili primerjati razne verzije Detonator 3 gonilnikov, od 6.18 do 7.17. Rezultati so kar zanimivi, saj se izkaže, da najnovejši Detonatorji pač niso najboljši. Testirali so rezultat v 3D Marku 2000, Quake III Areni, Unreal Tournamentu ter MDK. Ogled priporočljiv za vse, ki ne veste katere Detonatorje namestiti. Saj res, stvar se nahaja na tej strani. [:8)]

1 komentar