»

GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Reuters - Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu,...

30 komentarjev

Razvijalci Cyanogenmoda so ustanovili podjetje in napovedali lažji namestitveni postopek

Ars Technica - Cyanogenmod je odprtokodna distribucija strojne programske opreme za pametne telefone in tablice, ki temelji na Androidu. Projekt je zaslovel predvsem z dodatnimi funkcijami, ki niso privzeto prisotne: deljenje mrežne povezave, boljše upravljanje dovoljenj programov, varnostne okrepitve in hitrejše delovanje okolja.

Včeraj pa se je projekt profesionaliziral (potihem se je že 17. aprila 2013) s podporo 7 milijonov dolarjev, ki sta jih primaknili podjetji Benchmark Capital in Redpoint Ventures. Nekaterim pa se zaradi tega že poraja vprašanje kako bo s pridobivanjem financ v prihodnosti. Zdaj lahko pričakujemo še več podpore in rednih posodobitev ter podprtih naprav (podprtih je že okoli 200 različnih naprav). Prav tako pa se bodo razvijalci zavzeli za večjo razširjenost Cyanogenmoda s prihajajočim namestitvenim programom, ki bo olajšal nameščanje na različnih napravah. Ekipa pravi, da bomo uzrli namestitveni program v nekaj tednih.

Preberete si lahko tudi odgovore na vprašanja, ki...

37 komentarjev

BlackBerry predstavil Z30

Slo-Tech - Kanadski proizvajalec pametnih telefonov BlackBerry je predstavil nov pametni telefon z imenom Z30, ki v vseh pogledih presega predhodnika Z10. Z novim telefonom, ki spričo velikega zaslona sodi v vmesno kategorijo phabletov, želi BlackBerry rešiti svoj položaj in si dvigniti tržni delež. Glavne odlike, s katerimi se pohvali, so večji zaslon, daljša avtonomija baterije in nov operacijski sistem.

Z30 ima 5-palčni zaslon, ki zmore prikazati ločljivost 720x1280. Poganja ga procesor s frekvenco 1,7 GHz s štirimi grafičnimi jedro, ki ga BlackBerry sicer ni razkril. Verjetno pa gre za Snapdragon S4 Pro s štirijedrno grafiko Adreno ali nekaj zelo podobnega. Z10 je imel...

8 komentarjev

Začetek projekta OpenZFS

Slo-Tech - Včeraj so najavili začetek OpenZFS projekta, resnično odprtokodnega naslednika projekta ZFS.

Datotečni sistem ZFS je v aktivnem razvoju že več kot desetletje in je med najbolj naprednimi na svetu. Nedavni razvoj se je nadaljeval odprtokodno, zato se je skupnost razvijalcev, uporabnikov in podjetij, ki izboljšujejo, uporabljajo in gradijo na sistemu ZFS združila v OpenZFS. Ustanovili so ga člani skupnosti razvijalcev GNU/Linuxa, FreeBSD-ja, Mac OS X-a ter skupnost illumos projekta, vključno z Mattom Ahrensom, enim od dveh prvotnih avtorjev ZFS-ja. OpenZFS tako združuje veliko število razvijalcev z različnih sistemov.

OpenZFS skupnost bi rada kot dolgoročni cilj dvignila ozaveščenost o kakovosti, uporabnosti in razpoložljivosti OpenZFS-ja z izboljšanjem dokumentacije za razvijalce in sistemske administratorje. Razvijalci si bodo tudi prizadevali za lažji prenos kode med sistemi tako, da bodo ustvarili plast za prenosljivost kode (uporabili bodo "Solaris Porting Layer").
Za razvoj...

103 komentarji