»

Intel ponuja odklep procesorja za doplačilo

engadget - Znano je, da se prodajajo procesorji, ki imajo kakšno jedro zaklenjeno, kakšen megabajt predpomnilnika onemogočen in podobno. Navadno gre za izmet ob proizvodnji, ko imajo primerki defekten del čipa, zato se prodajo kot cenejši modeli. Lahko se zgodi, da je povpraševanje po cenejših modelih tako veliko, da morajo proizvajalci onemogočiti dele povsem delujočih procesorjev, če je tak proizvodni režim cenejši od dveh ločenih linij. Intel pa gre še korak dlje in uporabnikom ob nakupu dodatnega kupona omogoča prenos programa za odklenitev predhodno nedostopnih zmožnosti.

Z nakupom 50-dolarske Processor Upgrade Perfomance Card lahko na novem procesorju Pentium G6951 dobimo dodaten megabajt tretjenivojskega predpomnilnika in...

35 komentarjev

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

Kiberpipa: Android srečanje, Kibi.si, 7k:nova oblika življenja, Fahrenheit 451 (Bradbury)

Fotografija inštalacije Luciolinae, ki je bila avgusta postavljena v galeriji Kapelica

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu bo v Kiberpipi ponovno živo. V ponedeljek, 20.9 ob 19h, bomo gostili debato po načelu starogrške Isegorije, o romanu Raya Bradburyja Fahrenheit 451. Več informacij.

V torek, 21.9 ob 19h, bo v okviru Odprtih terminov Martin Sonc imel prvo v seriji Android razvijalskih predavanj. Govora bo o kompatiblnosti Android sistemov: različne velikosti zaslonov, verzije platforme in strojne konfiguracije predstavljajo problem, ki zahteva veliko mero pozornosti, če želimo, da naša aplikacija zaživi in preživi v krutem svetu Androidov. Več informacij.

V sredo, 22.9 ob 19h, pa bo v okviru Spletnih uric...

7 komentarjev

Znane specifikacije grafičnih kartic AMD Barts

Fudzilla - Kitajska spletna stran Chiphell se je dokopala do specifikacij prihajajoče AMD-jeve grafične kartice, ki se imenuje Barts. Nova serija bo naslednik HD 5770 in HD 5750, le da bo imela 256-bitno pomnilniško vodilo. Obe kartici seriji Barts bosta imeli 1 GB pomnilnika, njegova frekvenca pa še ni znana (na spletu je več nasprotujočih si podatkov).

Barts XT bo imel 12 SIMD-ov, 960 osenčevalnikov (shader), 48 teksturnih enot in 32 ROP-ov, kar je približno 20 odstotkov več od Juniperja XT. Najverjetnejša frekvenca jedra bo 850 MHz, maksimalna možna poraba energije (TDP) pa zajetnih 150 W. Barts PRO bo imel 80 osenčevalnikov, 40 teksturnih enot, 32 ROP-ov, kar je podobno kot Juniper XT, le da bo imel dvakrat...

20 komentarjev