»

Grožnje Googlu zaradi novic

Neowin - Najbrž vsi poznate Googlovo storitev News, ki skrbi za avtomatsko indeksiranje in kategoriziranje novic iz najrazličnejših kotičkov spleta, da so te potem dostopne bralcem na enem mestu. Tovrstno početje je dovoljeno in za ustvarjalce do neke mere koristno, saj se njihove novice ne spreminjajo, pa tudi dobro je razvidno, kdo jih je dejansko napisal, tako da njihovo objavljanje deluje kot reklama. Po drugi strani pa lahko pride do neprijetnosti, zaradi katerih je Google trenutno v težavah.

Preko njihove storitve so bile namreč dostopni določeni prispevki, ki so jih avtorji z originalnih strani iz določenih razlogov že odstranili. Stvar je šla na sodišče, ki je razsodilo, da mora spletni gigant plačati milijon evrov dnevno, dokler ne bo spornih vsebin odstranil s spleta, poročajo na Neowin-u.

10 komentarjev

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

Microsoft lansiral storitev Soapbox

InternetNews - Med druščino najbolj uspešnih, takoimenovanih Web 2.0 strani, vsekakor sodi tudi YouTube, stran s čudnim imenom, ki omogoča uporabnikom brezplačno objavljanje videoposnetkov. Storitev je marsikomu prinesla pet minut slave, za stvaritelje ima še ogromno marketinškega potenciala, v zadnjem času pa smo se nekajkrat obregnili ob njo tudi na Slo-Tech-u. Microsoft se je, kot že nekajkrat prej, odločil, da je treba izkoristiti tržno nišo, zato je v okviru svoje storitve MSN predstavil Soapbox. Ne bom se trudil z opisovanjem -- gre za klon YouTube-a, katerega uporaba bo integrirana tudi v Windows Live Messenger, kaj več pa preberite na InternetNews.

10 komentarjev

Shure E500s

Den Guru - Dandanes ima že vsakdo od nas kakšen prenosni predvajalnik, bodisi tiste, skorajda arhaične, ki predvajajo CD-je, bodisi popularne s podporo formatu MP3 v najrazličnejših barvah, oblikah in velikostih. Te napravice lahko nesemo s sabo kamorkoli, zato so prvenstveno namenjene kratkočasenju, kvaliteta njihovega zvoka pa ni vedno na visokem nivoju. Eden od glavnih razlogov so tudi slušalke, saj proizvajalci ponavadi prilagajo cenene primerke, zato vsi, željni lepše glasbe, kmalu po nakupu nabavijo kvalitetnejše.

Trendi pa se počasi spreminjajo. Predvajalniki boljših znamk, kot so iriver, Creative in Apple, spravijo iz sebe kvaliteten zvok, na voljo pa so tudi različni modeli slušalk, ki bi naj konkurirali dražjim zvočnim sistemom. Navajeni smo, da večje audio slušalke lahko stanejo tudi po nekaj deset tisočakov, malce čudno pa je, če etiketo s pet- in šestmestnimi številkami zagledamo na majhnih slušalkah, ki se vtaknejo v ušesa. Prav takšne izdelke dela podjetje Shure, na Den Guru...

10 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Kateri znamki trdega diska najbolj zaupate hrambo podatkov
WD (Western Digital)37%
(383)
Seagate20%
(214)
Maxtor20%
(210)
Hitachi15%
(158)
Samsung4%
(45)
drugo2%
(20)
Fujitsu1%
(10)
Toshiba1%
(7)
Skupaj glasov: 1047
Tokrat vas sprašujemo, če vas je vaš disk že kdaj pustil na cedilu.

19 komentarjev

Koolance ERM-3K4U5

Koolance ERM-3K4U5

Slo-Tech - V zadnjem času se pojavlja vedno več novic o domnevno veliki porabi prihajajočih računalniških komponent, kar pomeni tudi potrebo po učinkovitem hlajenju omenjenih komponent. Koolance je predstavil zanimivo rešitev za tiste, ki bi radi svoje mlinčke kar se da tiho in učinkovito ohladili.Sistem vodnega hlajenja ERM-3K4U5 vsebuje namreč kar pet vodnih črpalk, s pretokom več kot šest litrov na minuto, tako lahko odvede kar 3000 W toplote. Za hlajenje radiatorja skrbi kar šest dvanajst centimetrskih ventilatorjev, hitrost katerih se samodejno upravlja, odvisno od temperature vode v rezervoarju, oziroma se upravlja ročno, z izbiro med desetimi različnimi nastavitvami....

8 komentarjev

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

Poletni vzporedni test AM2 matičnih plošč

Tom's Hardware - Strinjamo se z uvodom THG-ja -- kljub temu, da so trenutno Intel-ovi Core procesorji tisti, ki so deležni večine pozornosti, AMD-ja ne smemo zanemarjati. Morda trenutno nima hitrostnega prvaka, je pa bil zato prisiljen poceniti svoje izdelke, kar je privedlo do tega, da imajo njegovi procesorji zelo dobro razmerje med zmogljivostjo in ceno. Dodajte k temu še dejstvo, da bo podnožje AM2 najbrž prisotno še nekaj časa (torej se vanj z vidika potencialnega nadgrajevanja splača vlagati), pa imate zmagovalca v srednjem razredu.

Ako se ravnokar odločate za nakup,...

5 komentarjev

Specifikacije G80

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili domnevne specifikacije prihajajoče nVidiine grafične kartice, temelječe na jedru G80. Grafična kartica bo tako nosila oznako GeForce 8800 GTX, v Unified Shader Architecture zgrajeno jedro naj bi vsebovalo kar sedemsto milijonov tranzistorjev, kar je dvakrat več kot pri jedru G70, podpiralo bo GDDR4 pomnilnik, frekvenca jedra naj bi znašala 1,5 GHz. Količina pomnilnika naj bi znašala 768 MB (512 MB + 256 MB), pomnilniška širina pa 384 bitov (256 + 128). Za hlajenje GeForce 8800 GTX naj bi skrbelo hibridno, vodno ter zračno hlajenje, cena kartice pa bo znašala 649 ameriških dolarjev. Medtem bo manjši brat, GeForce 8800 GT hlajen z običajnim zračnim hladilnikom, zanj pa bo potrebno odštet 449 do 499 ameriških dolarjev. Do uradne predstavitve omenjenih grafičnih kartic naj bi prišlo letos novembra.

Ostale specifikacije si lahko ogledate na VR-Zone.

25 komentarjev

Tudi Toshiba bo vpoklicala baterije

Neowin - Zgodba s pokvarjenimi baterijami iz Sony-jevih tovarn se vleče že nekaj mesecev. Videli smo nešteto zamenjav, požarov in varnostnih ukrepov letalskih družb, sedaj pa se Apple-u in Dell-u pridružuje še Toshiba. Problematičnih je približno 340.000 primerkov baterij istega proizvajalca, s katerimi so opremljene nekatere med marcem in majem letos proizvedene serije. Neowin omenja srečo v nesreči -- baterijam grozi zgolj prerana smrt, o požarih pa ni govora, se strinja tudi BBC.

4 komentarji

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Nizkonapetostni Meromi, Santa Rosa in nov Celeron-M

Hkepc - Januarja prihodnje leto naj bi Intel predstavil nizkonapetostna procesorja za prenosne računalnike Core 2 Duo L7200 in L7400. Nova procesorja s frekvenco 1,33 oziroma 1,4 GHz bosta podpirala platformo Napa Refresh, njuna poraba pa naj bi znašala 17 W. V drugem četrtletju prihodnjega leta naj bi jima sledil model z oznako Core 2 Duo U7500 s frekvenco 1,06 GHz ter porabo vsega 11 W.

Obenem bo naslednjo pomlad s prihodom platforme Santa Rosa ter novega podnožja Socket P, ki bo zamenjal dosedanji Socket M, zaradi nekompatibilnosti starih procesorjev z novim podnožjem Intel tako predstavil nova procesorja L7300 in L7500, ki bosta nadomestila dosedanji različici L7200 in L7400.

Več o tem preberite na HKEPC.

V enakem obdobju bo luč sveta zagledala tudi nova serija procesorjev Celeron-M 500, ki bodo temeljili na enem jedru Merom, kot prvi pa bo predstavljen Celeron-M 520 s frekvenco 1,6 GHz ter enim megabajtom drugonivojskega prepomnilnika. Tudi o tem več na HKEPC.

2 komentarja

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Core 2 Extreme Q6700 novembra

Hkepc - HKEPC poroča o bližajoči se predstavitvi štirijedrnih procesorjev Core 2 Quadro, poznanih tudi pod kodnim imenom Kentsfield. Core 2 Extreme Q6700 s frekvenco 2,66 GHz, dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomninika ter z odklenjenim množilnikom naj bi bil tako predstavljen letos novembra, le-temu bo v začetku prihodnjega leta sledil model Core 2 Quadro Q6600 z nižjo frekvenco -- 2,4 GHz. Cena prvega bo znašala 999 ameriških dolarjev, medtem ko za model Q6600 zaenkrat ni znana. O zmoljivosti prihajajočih štirijedrnikov se lahko prepričate v testu, o katerem smo že poročali.

Več na HKEPC.

6 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev