»

Upad prodaje LCD-jev

The Register - To, da kako so LCDji dobri za vaše oči, vas poskuša sedaj prepričati večina filmov, vsa podjetja, ki kaj dajo nase, zadnje čase pa še Univerza v Ljubljani, ki svojim zaposlenim daje po novem LCD zaslone [;)].

Vse lepo in prav, samo glavnino trga še vedno predstavlja majhen uporabnik, ki predvsem po zadnjih podražitvah okleva, če mogoče njegov star CRT monitor še vseeno ni za v smeti. In to se odraža tudi na prodaji. Prvič se je zgodilo, da je prodaja med četrtinama padla. Razlika med Q2 in Q1 letošnjega leta znaša v povprečju 16 odstotkov, poroča Register. Kljub temu pa ni razloga pa preplah, saj je na letni ravni neto prirast prodaje 130%, predvsem zaradi zmanjševanja cen, ki jim omogoča korejska industrija, in pa povečevanja diagonale. Levji delež prodaje še vedno pade na velika podjetja z gotovimi računalniki, torej HP, Samsung, Dell, Philips in Fujitsu Siemens.

LCD na vsak slovenski računalnik.....

4 komentarji

ABC navijanja

MODTHEBOX - Ko berem forum, se mi včasih dovzeva, da ste nekateri mnenja, da nam je navijanje položeno v zibko. Samo, priznati morate, vsakdo mora nekje začeti, in mojster ne postaneš čez noč.

Na vse, ki še niste mojstri navijanja, so poskrbeli na Mod The Box in pripravili kratek članek o navijanju. Sicer se bolj kot s samo tehniko in načini navijanja ubada s semantiko, samo boste vsaj vedeli, kaj se skiva po kraticami FSB in podobnimi, poleg tega pa je pridana še povezava na ABC hlajenja ohišja. Priporočljivo, če še vedno oklevate, ali bi navijali ali ne.

0 komentarjev

iPAQ serija 5000

Infosync - Po poročanju infoSynca naj bi HP izdal novo serijo dlančinikov iPAQ. Dlančniki še vedno nosijo Compaqovo ime, kljub združitvi s HewletPackardom. Pričakujemo jih lahko v začetku leta 2003 (v Sloveniji seveda kasneje), na voljo pa bo 6 modelov katerih specifikacije zaenkrat večinoma ostajajo neznanka.

Uspelo jim je izvedeti, da naj bi nekateri modeli omogočali GPS, GSM/GPRS in WLAN (seveda ena od teh lastnosti na model). Seveda bo vključen BlueTooth in IrDa. Količina pomnilnika pa bo v dražji različici 128MB, v cenejši pa 64MB. Klik!

3 komentarji

Quad Band Memory oziroma QBM

AnandTech - Do sedaj prepustnost pomnilnika in vodila ni bila tako hud problem. Z uvedbo RDRja in DDRja, so se potrebe pokrile. Seveda pomnilnik s tako prepustnostjo in primernostjo za tako hirost vodila ne bo nikoli dovolj za še hitrejše procesorje in hitrejša vodila. DDR bo prepočasen, DDR II pa bo prišel na trg šele leta 2004. Vsekakor bi RDR zadovoljil potrebo za recimo Intelove Prescott procesorje, ki bodo tekli pri zunanji frekvenci 667MHz, toda zaradi visoke cene proizvajalci iščejo drugačne poti.

Za 5,3GB/s kot bi moral zapolniti pomnilnik bi bilo zadosten poleg RDRja le še dvokanalni DDR, toda vseeno si proizvajalci plošč in naborov čipovij želijo nekaj preprostejšega. Tako se VIA pripravlja na predstavitev Quad Band Memory (QBM), ki temelji na sedaj poznanem DDRju.

0 komentarjev

Intel: November?

Slo-Tech - Jep, obetajo se nam novosti. Naj jih naštejem nekaj malega:

 • 4. novembra se nam obeta nov padec cen.
   
 • Proti koncu istega meseca lahko pričakujemo izid 3.06 GHz P4 procesorja, še vedno bo zgrajen v 130-nanometrski tehnologiji, poraja pa se problem napajanja, saj naj bi porabil preko 70W.
   
 • Septembra se bodo proizvodne linije poslovile od 1.8 GHz P4 procesorja ter mesec kasneje še 1.9 GHz P4..
   
 • Celeroni? 1.2 GHz bo adijo rekel septembra, oktobra bo salutiral 1.3 GHz, 1.4 GHz pa bo svoj Amigos Para Siempre zapel decembra.
   
 • 3 nove matične plošče. "Silver Reef" (integrirana zvočna karta, usb2, ddr 333...), "Ashland 2" (audio, grafični čip, 533 MHz FSB), "Blue Mountain 2" (raid, 6-kanalna integrirana zvočna kartica, lan, ..., SATA).
Zaenkrat bodi to vse [0:)]. Ne bi rad, da mi na vrata potrka najhujša nadloga po Borgih...

1 komentar

Remote Desktop

The Register - Odkar imam doma dve računali ter na enem prihajajoča okna .Net, je Remote Desktop moj najboljši prijatelj.

Zato pa sem danes doživel pravcati šok, ko sem odkril tale članek na The Register-u. Uporabnike namreč opozarja na nemajhno leglo Luknjov™ na strežniški in odjemalniški strani tega pripomočka za nadzor in delo na oddaljenem računalniku. No, nemalo napak je bilo odpravljenih v prvem servisnem paketu za Windows XP -- o katerega koristnosti (ter težavah pri namestitvi, ahem) se na našem forumu krešejo mnenja, vendar Microsoft tega ni kaj preveč objavljal. Sicer gre povečini za napake, ki delujejo v dokaj specifičnih okoljih, a se uporabniku vseeno odvali kamen od srca.

p.s.: Ne, vnc mi nikakor ne predstavlja primernega substituta.

6 komentarjev

Microsoft nadaljuje z bojem proti spamu...

The Register - [:))]

Koristniki servisa Hotmail verjetno razumete poanto tegale smeškota pol centimetra višje. Ostali bodite veseli.

No, Microsoft je včeraj podpisal pogodbo s podjetjem Brightmail, ki bo poskrbelo za izboljšanje protispamerskih filtrov, ki že danes zelo uspešno ščitijo imetnike hotmail naslovov pred nadležnimi sporočili. Klik!

Microsoft me prijetno preseneča: povečana pozornost na varnost izdelkov, izboljšanje anti-spamerskih filtrov, izboljšani licenčni pogoji...

2 komentarja

MS, ARM: Trije majhni sloni so se pozabavali...

The Register - Skupinici velikih in močnih, ki z Microsoftom pod pazduho (ali obratno) kujejo vedno priljubljenejšo alternativo Palmovim dlančnikom, ŽePCnike™, so se pridružili še trije.

Na srečanju vodilnih vseh sodelujočih v Redmondu, so bili najavljeni novi kolegialci: STMicroelectronics, Motorola in NeoMagic.

Kaj pa so z novimi partnerji pridobili? Sodeč po sporočilu za javnost, predvsem podaljšano življenjska dobo baterij (Hura!), brezžične komunikacije ter povečanje hitrosti. Klik!

0 komentarjev

2.500.000

Slo-Tech - Že včeraj smo prebili mejo 2.500.000 obiskov na našo stran, a sem to opazil šele danes. Za vašo dosedanjo podporo ter zaupanje se vam kar najlepše zahvaljujem. Sedaj pa vsi hitro na kokakolo pa šiš-kebap, da simbolično proslavimo še en presežen mejnik! [:D]

...plus 5.537 plus 5.472 plus 5.678...

13 komentarjev