»

Hypertransport "GT turbo"...

The inquirer - če ste mislili, da je sedaj vsem znani Hypertransport AMDjev izum, ste živeli v zmoti. AMD je le eden podpornikov tega standarda, za katerega skrbi Hypertransport konzorcij, ki je zadnje čase pridno delal s svojimi podpornimi člani na izboljšavah relativno novega HT 3.0.

Hypertransport Consortium je predstavil novi HT 3.1, ki prinaša nekaj višje frekvence prenosa (ob starem maksimumu 2,6 GHz še 2,8, 3,0 in 3,2 GHz) ki pomenijo prenosne hitrosti do 6,4 G transferjev na sekundo, kar naj bi bilo ob uporabi 32-bitnih kanalov enako prenosni hitrosti 51.2 GB/s (za prenose v obe smeri skupaj)

Novost je tudi povečana hitrost prenosa skozi HTX razširitveni konektor, ki gre sedaj do polne hitrosti prejšnjega HT 3.0 standarda - 2,6 GHz, pa tudi možnost cepitve HTX kanala na dva osembitna kanala.

Pravijo, da bo HT 3.1 hitrostno vsaj deklarativno izenačen s prihajajočim Intelovim QPI vmesnikom, ki ga bomo ugledali ob Nehalemu.

Vsekakor zanimiv razvoj zadev, v katerega je verjetno prav AMD...

6 komentarjev

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

ECMAScript Harmony

Slo-Tech - ECMAScript, ki je večini razvijalcev bolje poznan pod imenom Javascript, se je že lep čas razvijal v dveh različnih komitejih ECMA standarizacijskega telesa, ki sta imela v svoji preteklosti nadvse lepo določljivo in predvsem ločeno nalogo kako se naj v prihodnosti ECMAScript razvija - EMCAScript 4 naj bi tako v prihodnosti prinesel na splet koncepte in zmožnosti jezikov, ki jih sedaj podpirajo nekoliko bolj konvencionalni jeziki.

Ker pa tako radikalen postopek ne more biti dosežen čez noč se je začel razvijati tudi EMCAScript 3.1, ki naj bi popravil manjše napake in hrošče obstoječe in danes vsem spletnim razvijalcem poznane različice 3.

Ker pa je skupina zadolžena za razvoj ECMAScript 3.1 (sestavljala sta jo Microsoft in Yahoo) hotela z časom vgraditi v jezik določene koncepte, ki bi bili nekompatibilni z četrto različico (razvijali so jo Google, Mozilla, Adobe in Opera), se je pojavilo v odboru trenje, ki bi lahko povzročilo marsikateri sivi las. A se to vseeno ne bo zgodilo,...

8 komentarjev