»

Google, Linspire in delnice

OSNews - Podjetje Google je danes na borzi uradno ponudilo svoje delnice. Cena delnice bo 85 zelencev, kar je bistveno manj od sprva predvidenega obsega, ki se je gibal med 108 in 135 USD.

Še bolj pa se je pri pohodu na trg zapletlo podjetju Linspire (prej Lindows), ki še vedno ne ve, kdaj bo dočakalo usodni dan. Odločili so se, da zaradi trenutnih razmer na trgu, preložijo začrtani rok za vstop nanj.

18 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Zgostitveni algoritem SHA-0 razbit

Slashdot - Slashdot poroča, da so na konferenci Crypto '04 v Kaliforniji predstavili uspešno razbitje zgostitvenega algoritma SHA-0 (hash function). Raziskovalci so namreč našli dve različni sporočili, za kateri SHA-0 vrne isto vrednost, torej isti "prstni odtis" dveh različnih sporočil. Gre za odkritje tim. kolizije v funkciji.

Slashdot pa tudi poroča, da so se pojavile govorice, da je to metodo nekdo posplošil in uspel najti kolizijo tudi v algoritmu SHA-1. Menda naj bi bilo mogoče na podoben način razbiti algoritma MD5 in RIPEMD-128.

25 komentarjev

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na...

67 komentarjev

Mozilla Sunbird

OSNews - Skupaj z novo alpha-različico brskalnika je ekipa Mozille izdala tudi novo različico programa, ki je izboljšana različica koledarja iz Mozille. Samostojna različica koledarja se imenuje Sunbird in deluje neodvisno od Mozillinega spletnega brskalnika. Program nam omogoča dodajanje sestankov, razporeditev časa ter seznam opravil, kar močno izboljša pregled nad dogodki in našim (ne)prostim časom. Primer koledarja. Povezava do datotek: Koledar kot dodatek Mozilli ter Sunbird kot samostojen program.

8 komentarjev

Brezplačni programi na Windowsih

OSNews - Ste že kdaj poskušali popolnoma presedlati na Linux, ampak se vam je vedno zameril s kakšnim čudnim problemom, ki ga niste znali rešiti? Če se vam je, potem verjetno uporabljate operacijski sistem Windows, na katerega ste navajeni in v katerem se počutite domače. Nekdo je imel podobno izkušnjo in se je zato odpravil na lov po brezplačnih programih s Freeware ali GPL licenco, ki bi služili kot alternativa komercialnim programom. Tako si je naprimer za brskanje po spletu našel MyIE2 (Mozilla naj bi imela memory leak in je porabljala preveč pomnilnika), za peko CDjev CD Burner XP ter za poslušanje glasbe Winamp. Povezava do seznama vseh alternativ z utemeljitvijo.

23 komentarjev