»

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %)....

91 komentarjev

Še ena tragedija na račun video igre

ABC News - Predvčerajšnjim se je v družini iz mesta Lansdowne v ameriški zvezni državi Philadelphia zgodila tragedija. 13-letni Jahmir Ricks je zabodel svojega 16-letnega brata, Antwan Ricks-a, dvakrat z nožem za meso, kar je bilo zanj usodno.

Po kriminalističnem poročilu se je deček dobro zavedal svojega dejanja, saj ga je med jokom in vreščanjem na ulici prijela policija. Prav tako se je na ulici znašla tudi njegova mati, ki je bila histerična, še dodaja Margaret Rebstock. Trinajsletnik naj bi zabodel svojega starejšega brata dvakrat, in sicer v pljuča in srce. Policija sumi vzrok napada eno izmed video iger, ki sta jo igrala. Jahmir Ricks je bil obtožen prve stopnje umora za odrasle.

Več o tragediji in video novica.

66 komentarjev

Peter Moore prestopil iz Microsofta v EA Sports

Geek - Peter Moore, vizionarski človek igričarstva, je zapustil Microsoft in prestopil k Electronic Arts. Kot pravijo, je veliko prispeval k razvoju iger, saj ga mnogi sodelavci spoštujejo kot človeka z vizijo. Prav on naj bi tudi skrbel za globalno prodajo Xboxa 360, izboljšal nivo iger in pomagal tudi pri vzponu konzol. Novo službo je dobil pri EA Sports, kot njen predsednik. Pri Microsoftu ga bo nadomestil Don Mattrick, tudi bivši predsednik EA in trenutni zunanji sodelavec MS.

6 komentarjev

Hrvaška naključnost zastonj

Slashdot - Čeprav se zdi vpraševanje po naključnosti (angleško random) nepoučenemu opazovalcu rahlo prismojeno, pa so se okrog tega pojma bíle že hude bitke. Namreč, ali obstaja tako imenovani true random ali ne? Na tem mestu podajam zgolj dve izmed več zelo zanimivih debat na našem forumu: Poznano je dejstvo, da računalniški program, ki teče na običajnem PC-ju, ne zmore zgenerirati popolnoma naključnega števila (true random). Da se vam pasjansa ne bi postavila vsakokrat enako, si programerji pomagajo z opazovanjem ali detekcijo mnogo nepovezanih dogodkov, za katere je majhna verjetnost, da se bodo ponovili. Tako vaš mlinček preveri odzivni čas (ping) do neke prednastavljene internetne...

56 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev