»

Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

The Verge - Spodnji dom francoskega parlamenta je ta teden obravnaval nov zakonski osnutek, ki bi v boju zoper terorizem premierju podelil nova pooblastila, ponudnike dostopa do interneta (ISP-je) pa zavezal k avtomatizirani obdelavi velikega števila prometnih podatkov in avtomatičnega izročanja podatkov o sumljivih aktivnostih brez odredbe sodišča. V 577-članski skupščini je besedilo osnutka podprlo 25 poslancev, 5 pa jih je bilo proti.

Zakonski osnutek, ki so ga predstavili marca, je nastal kot odgovor na pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Zakon od operaterjev in ISP-jev zahteva avtomatično filtriranje prometnih podatkov v iskanju sumljivih, terorističnih vzorcev, čeprav še ni definirano,...

24 komentarjev

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Slo-Tech - Prihodki glasbene industrije že vse od razmaha digitalnih poti do vsebin upadajo, a morebiti se je lani začel trend obračati. Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je objavilo poročilo o prodaji glasbe v letu 2014, v katerem izpostavljajo rast prihodkov iz prodaje glasbe prek digitalnih virov ter praktični konec upada skupnih prihodkov.

Lani so prihodki upadli le za 0,4 odstotka v primerjavi z letom pred tem in...

19 komentarjev

Moorov zakon pol stoletja pozneje

Slo-Tech - Pred natanko 50 leti, 19. aprila 1965, je Gordon Moore, vodja oddelka za raziskave in razvoj podjetja Fairchild Semiconductor ter soustanovitelj Intela, objavil članek Stlačiti več komponent na integrirana vezja. V članku je izpostavil dejstvo, da se je v predhodnem desetletju število tranzistorjev v čipih vsako leto podvojilo. Moore je smelo napovedal, da bo to držalo še naslednjih 10 let, kar bi v praksi pomenilo potisočerjenje zmogljivosti do leta 1975. Imel je bolj prav, kot si je lahko zamislil.

Resda je leta 1975 napoved nekoliko popravil in zapisal, da bo podvojitveni čas zaradi večjih zaradi naraščajočih stroškov znaša raje dve leti in ne eno, a...

43 komentarjev