»

Nike obupal nad FuelBandom, odpustil večino ekipe

vir: CNET
CNET - Nikejeva športna zapestnica (pardon, "activity tracker") FuelBand je vse od svoje predstavitve pred dobrima dvema leta dobivala zelo dobre ocene in veljala za eno redkih zgodb o uspehu na trgu nosljivega računalništva (wearable computing). Zato tudi toliko bolj preseneča danes najavljena odločitev podjetja, da se bodo povsem umaknili s tega trga, ter da bodo odpustili (oz. delno prezaposlili) 70 zaposlenih, ki so delali na njej.

Stare zaloge novembra predstavljenega modela SE sicer mislijo prodajati še nekaj časa (cena ostaja 150-160 dolarjev), mu morda dodati še kakšno novo barvo, prav tako naj bi bila popravkov deležni še pripadajoči aplikaciji za iPhone oz. iPad (uradne Android aplikacije niso nikoli izdali).

Kar...

14 komentarjev

Uspešno terapevtsko kloniranje odraslih človeških celic

Slo-Tech - Ameriško-korejska ekipa raziskovalcev je uspešno izvedla postopek prenosa genskega materiala iz celice odraslega človeka v neoplojeno jajčno celico, ki se je nato po električni aktivaciji začela deliti. Na ta način so leta 1996 klonirali najbolj znano ovco Dolly na svetu, za ljudi pa je ta postopek uporaben zlasti za gojenje nadomestnih tkiv, ne za kloniranje celotnih posameznikov. O postopku pišejo v Cell Stem Cell.

Enak postopek je priznana skupina Mitalipova z Univerze v Oregonu izvedla lani (članek, erratum), a z bistveno razliko, da so genski material pridobili iz fetusov. Letos pa je ta ista ekipa enako dosegla s celicami iz odraslih miši. Nove raziskave pa dokazujejo, da starost darovalca DNK ni toliko pomembna,...

24 komentarjev

Izšel Ubuntu Linux 14.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija popularne Linuxove distribucije Ubuntu 14.04, ki ima oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da da gre za verzijo z daljšo petletno podporo, ki izidejo vsake dve leti. Imenuje se Trusty Tahr oziroma zvesti tar v slovenščini. Čeprav je končni cilj Canonicala izdelati eno verzijo, ki jo bo mogoče namestiti na vse naprave od namiznih računalnikov do tablic, prehod še ni končan, zato je verzija za mobilne naprave za zdaj še ločena. Bo pa Ubuntu 14.04 prva verzija, ki bo tekla na Ubuntujevih tablicah. Namestiti jo je mogoče na Nexus 10, Nexus 7 (2013) in Nexus 4.

Ubuntu 14.04 LTS ne prinaša prav veliko izboljšav, novosti ali...

57 komentarjev

Situacija v AMD se izboljšuje

AMD - Po nekaj izrazito slabih četrtletjih se situacija v AMD-ju toliko izboljšuje, da se nihče več ne pogovarja o propadu podjetja. Drugi največji proizvajalec procesorjev za osebne računalnike in nVidiin konkurent pri izdelavi grafičnih čipov je namreč v prvem letošnjem četrtletju izgubil le 20 milijonov dolarjev, kar je 87 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in kar 97 odstotkov manj kot v enakem obdobju pred dvema letoma. Prihodki so se dvignili na 1,4 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot lani, a še vedno 12 odstotkov kot predlani.

Motor podjetja ostaja prodaja oddelek grafičnih kartic (Graphics and Visual Solutions), kjer so se prihodki več kot podvojili na 734 milijonov dolarjev. Sem sodi prodaja grafičnih procesorjev (GPU) in...

570 komentarjev

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

Ameriški založniki so na veliko uporabljali Megaupload

TorrentFreak - Primer Megaupload se le počasi vleče naprej. Datum sodnega zaslišanja glede njegove izročitve je (spet) prestavljen na konec letošnjega leta, z aprila letos oz. novembra lani. Se pa ve, da bo Američanom nekoliko lažje dokazati svoj prav, ker je novozelandsko vrhovno sodišče nedavno potrdilo (4:1), da jim na tej točki še ne bo treba predložiti vseh dokazov, ki jih imajo zoper Dotcoma in ekipo. ZDA in Nova Zelandija imata namreč sklenjen sporazum o izročanju, kjer povsem zadostuje, da država prosilka v grobem izkaže svoje upravičenje do izročitve. Dokazi, kakršnikoli že so, naj se potem osvetlijo na kasnejšem sojenju v državi prosilki. Ta uspeh je cehovski združenji MPAA oz. RIAA tudi toliko opogumil, da sta zoper Megaupload oz. Dotcoma vložili še ločeni civilni tožbi.

Dotcom, ki je zadnje čase tudi malo umiril ton svojih javnih odzivov, je v obrambo postregel z nekaj zanimivimi...

5 komentarjev