»

Kitajska hekerska skupina APT1 je vojaška Enota 61398

Tarče APT1

The Economist - Čeprav Kitajska redno in vztrajno zanika hekerske napade, katerih jo obtožujejo zahodne države, se dokazi o kitajski vpletenosti kar kopičijo. Danes je svoje poročilo predstavila skupina Mandiant, ki med raziskuje varnost časopisnih hiš, za katere se je letos izkazalo, da so že lep čas tarča kitajskih hekerjev. Mandiant predstavlja nove dokaze, da kitajska vlada ni le naročnik teh napadov, ampak da jih financira in da so mnogi plod hekerske enote v kitajski vojski. Kitajsko zunanje ministrstvo očitke zavrača, češ da gre za obtožbe brez osnove, ki so neodgovorne in neprofesionalne.

Preiskovali so predvsem skupino APT1, ki so ji nadeli ime po načinu napada (Advanced Persistent Threat), ki ga večinoma uporablja. Takih skupin...

39 komentarjev

GeForce GTX Titan - najhitrejši grafični čip na svetu

GeForce GTX Titan

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia je končno dovolila objaviti slike in lastnosti novega najzmogljivejšega grafičnega čipa na planetu. Na tiskanini kartice GeForce GTX Titan se namreč skriva ogromni GK110, na arhitekturi Kepler osnovan grafični čip s kar 2688 senčilniki, 224 teksturnimi ter 48 ROP enotami, izdelanimi iz 7,1 milijarde tranzistorjev v 28 nm proizvodnem procesu. GK110 se sicer izdeluje že kar nekaj časa, saj so računske kartice Tesla, osnovane na GK110, naprodaj že od začetka novembra, skoraj 3 mesece torej. V grafični različici uporabljen GK110 je popolnoma odklenjen, torej enak Tesli K20X, tudi sicer pa so specifikacije precej podobne.

GeForce GTX Titan je poleg jedra GK110 opremljen s kar 6 GB...

101 komentar

HTC predstavil One

HTC One v srebrni barvi

vir: The Verge
The Verge - HTC je na istočasni predstavitvi v New Yorku in Londonu (čeprav se je tista v Londonu začela s približno 15-minutno zamudo v primerjavi že itak 15 minutne zamujajoče predstavitve v New Yorku) predstavil nov mobilni telefon, HTC One. Govoric in ugibanj o novem telefonu je bilo že veliko, vse se je začelo s HTC J Butterfly, prvim telefonom z zaslonom z ločljivostjo 1920 x 1080 pik (namenjen je bil zgolj za Japonsko) ter nadaljevalo z Droid DNA, ki je bil zgolj J Butterfly za ameriškega operaterja Verizon. Sprva se je govorilo, da bo taisti telefon kot HTC Deluxe na voljo v mednarodni različici, nato pa je prišlo do sprememb.

Ugledali smo prve napovedi HTC M7, ki je imel namesto 5-palčnega le 4,7-palčni zaslon z enako ločljivostjo. Napovedi je bilo še ogromno, praktično vse pa so bile pravilne,...

52 komentarjev

Ubuntu tudi za tablice

Ubuntu na Nexus 10

vir: The Verge
The Verge - Po predstavitvi različice svojega operacijskega sistema za mobilne telefone so pri Canonicalu z nekoliko manj pompa zdaj predstavili še Ubuntu, namenjen za tablične računalnike. V osnovi je zgodba enaka, kot v primeru uporabe na mobilnem telefonu - vmesnik je zasnovan za uporabo s prsti ter se veliko zanaša na potege z roba zaslona. A v primerjavi z mobilnimi telefoni večji zasloni tabličnih naprav omogočajo dodatek dveh pomembnih novosti, spremenjenega upravljalnika opravil oz. pregledovalnika odprtih aplikacij, ter sočasno poganjanje dveh aplikacij.

Upravljalnik opravil je na prvi pogled nadvse podoben tistemu iz Windows 8, odpre pa se s potegom z levega roba zaslona, omogoča pa tudi zaganjanje novih aplikacij. Druga novost, t.i. Snap Mode, rezervira del desne...

36 komentarjev

Nvidia predstavila Tegro 4i

CNet - Nvidia je danes predstavila nov čip iz serije Tegra 4i, ki ima nekaj zanimivih sposobnosti. To je prvi procesor, ki ima serijsko integrirano namensko vezje za LTE. Namenjen je seveda pametnih telefonom.

Tegra 4i (kodno ime Grey) se od večjega brata Wayna (Tegra 4) razlikuje v velikosti, porabi energije in zmogljivosti. Razlika je seveda v namembnosti, saj je Wayne namenjen tudi tabličnim računalnikom, medtem ko bo Grey ostal omejen na pametne telefone. Slednji ima 60 grafičnih jeder (Tegra 4 pa 72), štirijedrni centralni procesor na referenčnem ARM-jevem dizajnu ARM Cortex-A9 z 2,3 GHz (medtem ko ima Tegra 4 Cortex-A15) in dodatno peto jedro z nizko porabo energije za nezahtevne aplikacije, ko je pomembnejše varčevanje z energijo kakor zmogljivost. Vgrajeno...

0 komentarjev

Izšel Linux 3.8

Phoronix - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 3.8. Dva meseca po izidu prejšnje večje verzije (3.7) se je nabralo že toliko novosti, da je pred nami nova inačica. Najpomembnejše novosti in izboljšave so sledeče: podpora za shranjevanje zelo majhnih datotek v neizrabljenem delu inode (index node) v datotečnem sistemu Ext4, kar bo pospešilo delo s temi datotekami in privarčevalo prostor na disku; datotečni sistem Btrfs je dobil možnost hitre zamenjave oziroma odstranitve diska; F2FS je nov datotečni sistem, ki je namenjen za SSD-je, saj upošteva in poizkuša čim bolj izkoristiti obstoj Flash Translation Layerja med fizično površino in logično predstavitvijo nosilca.

Dodatne novosti so še podpora ničelnim stranem največje velikosti...

21 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev