»

Dvesto tisoč

Jaz - Od šestega novembra leta Gospodovega dva tisoč, je na našo stran (po definiciji polurnega IP bloka) zašlo že, reci in piši, dvesto tisoč (in kusur, bi rekel luni) ljudi. Mater ej, temu se pa reče dosežek in pol. Obisk samo še raste in raste, zato je prav, da si vzamem moment za samohvalo ter celoviti pregled delovanja te strani čez leto (in kusur) delovanja. Torej, luni (Goran Anders) je 26.12.1999 začel z majhnim projetkom, imenovanim Slo-Tech. Pod URLjem slo-tech.robas.si se je skrivala obetavna stran, ki je bila vsak dan osvežena z novimi informacijami iz sveta računalništva. Gor so bili tudi razni testi in triki, ki sem jih vse natiskal. Tako se je tudi začela moja pot modificiranja ter navijanja, a o tem kdaj drugič. Stran je začela svoje obratovanje na strežniku podjetja Robas. Kmalu za ustanovitvijo sem se strani pridružil tudi jaz, prvo kot vztrajen forumaš, kasneje pa kot "izterjevalec, tester, prepričevalec" ter lunijev VD, ko je "službeno odsoten". Junija smo se...

60 komentarjev

RAID

Storage Review - Zmeraj bol popularen postaja in če se tudi kdo od vas odloča za to čudo, mu bo prav prišel tale članek - primerjava med Promise SuperTrak 100 in 3Ware Escalade 6400 kontrolerjema. Oba tudi omnogočata HotSwap, hitrost diskovja v takem polju pa je...hm, velika? Ja, velika.

0 komentarjev

Kaj je WPA????

2CPU - Kaj za vraga pa je spet to, porečete. Hja, to je še ena ideja velikega Billa, kako bi nas prisilil, da bi dejansko plačali za svojo kopijo Polken. Vse o tem WPA - ju si lahko preberete tukaj, na kratko pa gre za to, da boš po instalaciji sistema moral poslati Micro$oftu instalacijsko in pa posebno strojno kodo, ki jo bo zgeneriral ta WPA. Potem bo uporabnik prejel aktivacijsko kodo, ki bo pač aktivirala Polkna. Hm, keygenerator anyone?

8 komentarjev

Rezultati raztaljotke!

Jaz - Ok, en mesec (i kusur ) po začetku naše Raztaljotke objavljamo rezultate. Žrebanje je bilo izvedeno popolnoma avtomatsko s strani skripte, upoštevani pa so bili samo izžrebanci, ki so vnesli polne podatke (tudi naslov). No, rezultate si lahko ogledate tukaj, kjer bodo na voljo kakšen teden, potem pa jih bomo umaknili. Za naslednjo raztaljotko bo potrebno počakati, saj gredo sedaj vse nagrade, ki jih zbiramo, v nagradni fond za Slo-Tech Portorož 2001 tekmovanje in povem vam, da bod nagrade obilne!

11 komentarjev

Core @ Hexus.net

vir: Hexus
Hexus - CPUfxov Core hladilnik je na sceno udaril pred kakšnim tednom in od takrat se govori samo še o njem. Moram priznati, da zadeva izgleda prekleto impresivno in tako niti ni čudno, da se je v tako kratkem času pojavilo toliko špekulacij o zmogljivostih tega hladilnika. No, tega je zdaj konec, saj se je pojavil prvi uradni test tega čuda, in sicer pri Hexus.net. Oglejte si ga tukaj.

0 komentarjev

Nova številka ZZZja

vir: ZZZ
ZZZ - Juhej, Lord Kolya nam je spet pripravil novo številko ultra zanimivega on-line časopisa za vse geeke po duši in srcu, ZZZja. Polna zanimivosti, kot vedno, nam nova številka prinaša bicikel na solarni pogon, mini helikopter, humanoidnega družabnega robota ter ostale zanimivosti. Ogled obvezen! Za konec pa še zanimiva slikica iz te številke: plavajoči čoln, narejen iz granita. Whoa .

1 komentar

Prihodnost izmenjave filetkov

Tech Report - Razsodba o usodi Napsterja je mimo nas potekla kar nekako neopaženo, saj so v ospredju bile druge stvari. Sicer je večini znano, da bo Napster poleti prenehal z zastonjskim poslovanjem, toda, po pravici povedano, se nihče ni prav zavzel za vse skupaj. Je tako prav, ali narobe? S tem vprašanjem in s posledicami, ki bodo nujno in neizbežno sledile, se ukvarjajo v tem zanimivem članku na Tech Reportu. Izmenjava glasbe in drugih datotek preko interneta se je zadnje čase razvila preko vseh pričakovanih meja, toda vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko bodo milijoni uporabnikov naenkrat ostali brez preprostih programčkov, kot je Napster... Ali lahko to pomeni konec proste izmenjave v širšem merilu?

4 komentarji

Tomov Power Box

Tom's Hardware - No, pa se vrnimo v nebarviti, sivi svet PCjev. Na Tom's Hardware so predstavili svojo vizijo ultimativnega računalnika, ki so ga poimenovali Powr Box. Kot bi lahko uganili, gre za mega overclockanega Thunderbirda, ki ga ne hladi nič drugega, kot slavni Vapochill. Seveda so svojo sanjsko mašino temeljito stestirali, in z veseljem pokazali, kako na mrtvo premlati Intelovega Pentiuma4. Tukaj!

0 komentarjev

Apple PowerMac G4 Cube

Hardware Zone - Ok, zdaj pa priznajte: čeprav ste zakrknjen PCjaš in v javnosti govorite, kako brezvezni in neuporabni so Maci, jih v resnici po malem občudujete in lastnikom teh zverinic kar zavidate. Jah, kako jim tudi ne bi, če si lahko privoščijo nekaj takega, kot je PowerMac G4 Cube. O Cubu se ogromno govori že nekaj časa, in navkljub slabi prodaji definitivno gre za enega izmed bolj poželjivih računalnikov na trgu. Če vas ta fascinantna škatlica zanima bolj podrobno, vam priporočam, da si ogledate test na Hardware Zonu. Sicer niso objavili nobenih benchmarkov, tako da gre v bistvu bolj za predstavitev izdelka, toda članek je vseeno kar informative. In slikice... oh, vse te slikice ....

3 komentarji

Jet Panel

X-Bit Labs - ASUS je s svojim iPanelom dosegel kar precejšenj uspeh na tujem trgu in ni čudno, da so se začele pojavljati razne kopije dotičnega pripomočka. Pogojno bi za eno izmed njih lahko označili tudi Jetwayev Jet Panel. Za razliko od iPanela, je Jet Panel v bistvu le malce nabildano hladilno ležišče za diske, torej nima LCDja in gumobv za "hitre funkcije". Kot takšen je tudi precej manj zanimiv, je pa res, da dela na vsaki matičnih plošči, ki ima dodatne izhode za USB. Večina vas bo verjetno rekla "krneki" in v trenutku pozabila na vse skupaj, toda za tiste, ki vas zadeva zanima, je tu še povezava.

0 komentarjev

Matjaž Rogelj zmagal na svetovnem računalniškem tekmovanju

Jaz - Yay, naš (oziroma Evropski) favorit, Matjaž Rogelj, je dejansko zmagal na svetovnem tekmovanju v računalništvu, ki je potekalo v Rio de Jeneiru. Matjaž je od 100ih mogočih točk zbral kar 98,64... kaj naj rečem: tipo seka in je pravkar postal eden izmed mojih idolov. Če vzamemo v zakup, da se je na to tekmovanje pripravljal kar štiri leta, obenem pa tudi uspešno študiral na pravni fakulteti, dobi njegov podvig še dodatno veljavo. Res pa je prav sramotno, kako je večina "medijev" spregledala ta dosežek. Medtem, ko govorijo o vsakem prdcu naše smučarske reprezentance (to je samo primer, da me ne boste pristaši smučanja linčali), jih takšni računalniški dosežki očitno ne zanimajo. Sramota!

V Forumu o vsemu skupaj že poteka debata, ki jo najdete tukaj.

4 komentarji

Zaslon za petičneže

Jaz - Če dobivate tedensko štipendijo par tisoč mark, si boste to Samsungovo čudo nemara lahko celo privoščili, drugače pa ga kar na hitro uvrstite pod "neuresničljiva sanjarjenja". Gre namreč za (verjetno) prvi komercialno dobavljivi 24" LCD monitor. Huh ja, že cena navadnih katodnikov s takšno diagonalo je nekje v oblakih, za LCD pa niti nočem pogledati, koliko stane. Če se imate za bolj pogumnega, lahko več o tem čudu izveste tukaj. Thnx Reso!

6 komentarjev