»

Facebook blokiral sedem podjetij, ki so vohunila za posamezniki

Slo-Tech - Facebook je ena največjih javno dostopnih baz osebnih podatkov posameznikov, tako uporabnikov kakor tudi neuporabnikov (saj njihove podatke priobčujejo njihovi prijatelji, znanci, organizacije ipd.), zato jo različna podjetja rada uporabljajo ali zlorabljajo. Clearview je na primer prav iz Facebooka nezakonito napolnil svoje baze za trening algoritmov za prepoznavanje obrazov. Meta, torej upravljavec omrežja, je že dlje časa tarča očitkov, da za zaščito svojih uporabnikov stori premalo. Ta teden so zato javno naznanili, da so blokirali sedem podjetij, ki so po Facebooku vohljala za uporabniki.

Blokiranih podjetij niso imenovali, so jih pa označili za vohljanje po naročilu (surveillance-for-hire). Upravljala so približno 1500 računov na omrežjih Facebook in Instagram, s katerih so nabirala podatke o uporabnikih. S temi lažnimi računi so skušala postati prijatelji s tarčami, jih pretentati v deljenje osebnih podatkov in namestitev spywara. Prek WhatsAppa so skušala na njihove...

19 komentarjev

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

Google bo preverjal vsebino na Google Cloudu

Slo-Tech - Google je prenovil pogoje uporabe storitve za hrambo datotek v oblaku Google Cloud, ki odslej uvajajo možnost zaklepa dostopa do datotek, ki kršijo pogoje uporabe. Doslej resnega preverjanja ni bilo, vse naložene datoteke v Cloud pa smo lahko poljubno delili tudi z drugimi uporabniki Googlovih storitev. Novost se bo uvedla postopoma do konca tega leta.

Datoteke, za katere bo Google presodil, da kršijo pravila uporabe in program boja proti zlorabam, ne bodo več dostopne nikomur drugemu razen lastniku. Ta bo obveščen o kršitvi in bo imel možnost vložiti ugovor. Ni še znano, kdo, kako in koliko časa bo ugovor reševal.

Google zlorabo svojih storitev opredeljuje zelo široko, tako da vključuje več vrst kriminalnih dejavnosti, sovražni govor, nezakonite vsebin, pornografijo itd. Prizadeva si, da bi omejil gostovanje teh vsebin na svoji platformi. Pojasnjuje, da bodo ob odkriti kršitvi odločitev sprejeli po morebitnem pregledu vsebine. Nato bodo lahko omejili dostop do vsebine, vsebino...

20 komentarjev