»

Kitajska onemogočila nakazila na bitcoinske borze, bitcoin izgubil polovico vrednosti

Bobby Lee iz BTC China pravi, da ostajajo v igri.

Slo-Tech - Bitcoin nadaljuje svojo divjo vožnjo gor in dol, pri čemer pa v zadnjem času prednjačijo premiki navzdol, potem ko je valuta prej mesece (oziroma - če izvzamemo, da se je aprila prekucnil na dotedanjem vrhu - kar vse od nastanka) poznala le pot navzgor. Danes je bitcoin vreden dobrih petsto dolarjev, kar je približno polovico manj kot na vrhu v začetku meseca.

Bitcoin je še hudo mlad in shizofren, zato ga že najmanjše novice sunkovito pahnejo v eno ali drugo smer. Ko je ameriški Senat bitcoin potrdil kot alternativno valuto, ki ni prepovedana, je bitcoin podiral rekorde. Potem pa so Kitajci decembra objavili, da njihove banke ne smejo poslovati z bitcoini, medtem ko prebivalstvu špekulacij niso prepovedali.

Kitajska pa se tu ne ustavlja, ampak je svojim...

156 komentarjev

Švedu zaradi deljenja enega filma pol milijona evrov kazni

TorrentFreak - Sodišče v Västeråsu na Švedskem je 28-letnega Šveda (imena, kot je na Švedskem v navadi, niso razkrili) obsodilo zaradi deljenja filmov na internetu prek protokola torrent. Za razpečevanje enega samega naslova mora plačati 4,3 milijona švedskih kron oziroma slabega pol milijona evrov. Tolikšnih zneskov smo navajeni iz ZDA, a je tudi švedsko sodišče pokazalo, da piratstvo ni šala. Zgodba seveda ni tako enoznačna.

V tem primeru ne bi mogli reči, da so se Svensk Filmindustri, Nordisk Film in Walt Disney lotili nič hudega slutečega uporabnika torrenta, ki si je na disk prenesel en film. Obsojeni je namreč med leti 2008 in 2011 deloval kot moderator in nalagalec torrentov na priljubljeno spletno stran s torrenti Swebits, ki je prenehala obratovati novembra 2011. Filme in druge vsebine je pridobil na ilegalni sceni (warez), potem pa je sestavil torrente in jih naložil na omenjeno stran. Pregon je...

65 komentarjev