Prijavi se z GoogleID

»

"Skeniranje" z optično miško

"Skeniranje" z miško

Slo-Tech - Jeroen Domburg aka Sprite je na svoji spletni strani spritesmods.com pripravil kratek programček za vse tiste, ki imate dovolj denarja, da si kupite optično miško, a vseeno premalo, da bi si kupili skener.

Napisal je namreč programček, ki prikaže sliko iz 18x18 pixelskega CCD senzorja optične miške (gre za senzor ADNS-2610, ki ga imajo mnoge optične miške).


Z nekaj natančnosti je tako mogoče "poskenirati" miškino podlogo.

Če pa vaš šef namesto miškine podloge uporablja kakšne zaupne dokumente...

21 komentarjev

Ključavnica na trkanje

Tok-tok!

vir: engadget
engadget - Iz starih vohunskih filmov se gotovo spomnite scen, ko so prišleku odprli vrata samo, če je pravilno potrkal. Da je trkanje mogoče uporabiti kot avtentikacijski mehanizem pa se je spomnil tudi Steve Hoefer.

Z nekaj elektronike, plastike in elektromotorčkom je sestavil napravo, ki odklepa vrata glede na pravilen ritem trkanja. Skrivno sekvenco trkanja je seveda mogoče tudi spremeniti.Visoke varnosti naprava sicer ne nudi, morda pa bo uporabna za zaščito kakšne shrambe pred mlajšimi sladkosnedneži.

16 komentarjev

Prvi Pineview netbook že pri FCC

vir: engadget
engadget - Skozi overjanje pri ameriškem FCCju mora vsaka naprava, ki za kakršnokoli komunikacijo uporablja radijske valove, kamor seveda spadata tudi v prenosnikih običajna WLAN in BlueTooth ter vedno bolj razširjen WWAN (povezava prek vgrajenega UMTS modema). FCC je bil v preteklosti že mnogokrat vir za sicer še nenapovedane izdelke, mednje pa spada tudi 250 GB različica PS3 Slim, ki jo je Sony skozi verifikacijo poskušal pretihotapiti pod drugim imenom. Tokrat je bil žrtev Lenovo, saj je FCC celemu svetu pokazal novega predstavnika serije IdeaPad, ki bo morda nosil oznako S10-3. Verifikacijo je zahteval Intel,...

15 komentarjev

Flash z grafičnim pospeševanjem

Pred in po strojnem pospeševanju

vir: engadget
engadget - Najnovejša beta različica Adobovega Flasha, ki je označena s številko 10.1 ter je na voljo za Linux, OS X in Windows, že prihaja s podporo grafičnemu pospeševanju. Zaenkrat sicer to velja le za različico, namenjeno operacijskim sistemom Windows, ki pospešuje le video vsebine, enkodirane v format h.264. Za izkoriščanje grafičnega čipa boste seveda potrebovali primerno strojno opremo, saj ni mogoče izkoristiti kar kateregakoli grafičnega čipa. Najbolj so na udaru uporabniki netbookov zaradi zastarelega čipa GMA 950, ki, jasno, ni podprt.

Podprte so na drugi strani vse grafične kartice iz ATIjevih serij 4000 in 5000 ter v primeru matičnih plošč še serije 3000. Pri konkurentih, nVidii, ki je pravzaprav pionir izkoriščanja grafičnih jeder za preračunavanje takšnih in drugačnih podatkov, so načeloma podprte vse grafične kartice od serije 8000 naprej, vključno z...

53 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

Maemo Challenge

Kiberpipa - V okviru dogodka MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo! organizira MobileMonday Slovenija v sodelovanju s podjetjem Nokia, Maemo Challenge na novi, odprti razvojni platformi Maemo 5 na napravah Nokia N900. Maemo Challenge je namenjen vsem inovativnim posameznikom ter skupinam, ki jih zanimajo aplikacije na mobilnih platformah.Na Maemo Challenge-u bodo podelili pet aparatov N900 najboljšim petim konceptom ter jim tako omogočili razvoj aplikacij na Maemo platformi še pred njenim uradnim izidom v Sloveniji. Vse, kar je potrebno, je pripraviti koncept inovativne, uporabne ali zabavne mobilne aplikacije ter v petih minutah prepričati občinstvo na dogodku MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo! dogodku, 30.11.2009 v Kiberpipi.

Zmagovalci bodo imeli možnost...

5 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Zaslišanje pred senatom zaradi zavajanja kupcev prek interneta

CNet - Včeraj je v ZDA potekalo zanimivo zaslišanje pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport, kjer so obravnavali zavajajoče in nasilne prodajne pristope na internetu in njihov vpliv na ameriškega potrošnika. Geneza sega nekaj mesecev nazaj.

Poleti so se namreč ameriški potrošniki v večjem številu zganili in začeli pritoževati, da imajo na svojih kreditnih karticah čudne postavke. Vsak mesec jim je z računov odteklo kakšnih deset dolarjev, pri čemer nihče ni točno vedel zakaj in kam. Josh Lowensohn, ki je reporter za stran CNet in navdušen spletni nakupovalec, je trpel iste težave in zadevo malo bolje raziskal. Odkril je, da še zdaleč ni edini. Na spletu je kar mrgolelo zgodb ljudi, ki so...

9 komentarjev