»

Apple - iPodi serijsko z virusom in proti njem

Slo-Tech - Apple Computers, Inc. je ob zadnji splavitvi iPodov, vmesne, 5.5 generacije ušlo nekaj okuženih iPodov na tržišče. Pobegli virus RavMonE.exe grize le v Windows okolju, kar zveste jabolčnike ne bo preveč motilo. Vsega skupaj naj bi bilo le 1% izdelkov in tem je namenjena Appleova stran z navodili in povezavami, ki omogočijo odstranitev nebodigatreba zalege. Glavni krivec naj bi bil v osnovi veliki tekmec: Microsoft, ker okna očitno ne tesnijo dovolj dobro....

4 komentarji

Znane cene Intelovih štirijedrnikov

DigiTimes - Kot je znano bo Intel svoj prvi štirijedrni procesor namenjen namiznim računalnikom, Core 2 Extreme QX6700 predstavil prihodnji mesec. Po poročanju DigiTimes-a naj bi cena omenjenega štirijedrnika znašala 999 ameriških dolarjev. Za Core 2 Quad Q6600, ki bo luč sveta zagledal januarja prihodnje leto bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. DigiTimes dodaja, da naj bi se cene omenenih štirijedrnikov znižale v tretjem četrtletju prihodnjega leta, ko bo Intel predstavil novo generacijo štirijedrnikov.

Več na DigiTimes-u.

18 komentarjev

Prihajajo novi Core 2 Duo.

Daily Tech - Daily Tech poroča, da bo hkrati s predstavitvijo novega veznega nabora Bearlake predstavil tudi nove procesorje Core 2 Duo, ki se bodo od sedanjih Core 2 Duo procesorjev razlikovali po 1333 MHz FSB-ju, višjih frekvencah in dodanem Intel Trusted Execution Technology. Novi Conroe-ji bodo nosili oznake E6650, E6750 in E6850, njihova frekvenca pa bo 2,33, 2,93 oziroma 3 GHz. Poleg tega bo družino Core 2 Duo procesorjev dopolniš še procesor z oznako E6800, ki se od sedanjega modela Core 2 Extreme razlikuje le po zaklenjenem množilniku.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev

Prikaz še enega napada na anonimnost

Slo-Tech - Pri FortConsult so objavili raziskovalni članek z naslovom Practical Onion Hacking: finding the real address of Tor clients. V njem do pokazali, kako je v HTML kodo mogoče vriniti "spletnega hrošča", ki razkrije pravo identiteto obiskovalca (pravi IP naslov). To so storili s pomočjo JavaScripta in Flasha, zaključujejo pa, da je uporaba teh tehnik razmeroma enostavna.

Pri odkriti ranljivosti pa ne gre za ranljivost Tor omrežja, pač pa za ranljivost podpornih programov in programov, ki uporabljajo Tor. Avtorji članka upajo, da bo na podlagi njihove raziskave popravljen podporni program privoxy (ki bo tako zlonamerno kodo sposoben odstranjevati), kot najhitrejšo rešitev pa svetujejo izklop Flasha, Active X, Jave in JavaScripta, uporabo SSL povezav, uporabo tujih DNS strežnikov ...

Samo za paranoike.

26 komentarjev

Fujitsu Siemens in Sony odpoklicala baterije

Hartware.net - Letos smo bili priče eni največjih zamenjav prenosniških baterij (glej povezane novice), vendar se trend, kot kaže, še ne ustavlja. Medtem ko je Sony priznal, da so bile njihove baterije v Dellovih prenosnikih defektne, so vztrajno zanikali kakršnekoli pomanjkljivosti na lastnih prenosnikih. Kakorkoli že, Sony je sedaj uradno najavil tudi odpoklic približno 90.000 baterij iz prenosnikov Vaio, ki so se izkazale za potencialno nevarne. Nemško, angleško.

Naslednji proizvajalec, ki se je postavil v vrsto neslavnih, je Fujitsu Siemens. Odgovorni sicer poudarjajo, da so se za ta korak odločiti izključno zaradi preventivnih razlogov, saj ne morejo zagotoviti 100-odstotne varnosti vseh baterij, a grenak priokus ostaja. Prav tako še niso objavili serijskih številk prizadetih modelov, kar nameravajo storiti tekom meseca. Iz katerih serij bodo najverjetneje odpoklicani prenosniki, si lahko preberete v izvirni novici.

6 komentarjev

AMD bo kmalu prekinil s proizvodnjo procesorjev za 939 in 754 pinska podnožja

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs namerava AMD do konca leta popolnoma prekiniti s proizvodnjo procesorjev za podnožje 939. Podobna usoda, torej postopno zmanjševanje proizvodnje, čaka tudi procesorje za podnožje s 754 pini, ki bodo na začetku leta 2007 imeli le še 5 % proizvodni delež.

Relativno hitra opustitev s939/s754 procesorjev in popolni prehod na AM2 platformo je dokaj logična in pričakovana poteza, saj AM2 procesorji podpirajo DDR2 pomnilnik, virtualizacijo in v povprečju porabijo manj energije kot njihovi s939 predhodniki.AMD namerava v novembru splaviti nove dvojedrne procesorje, in sicer...

24 komentarjev

Za Evropo evropska Vista

Hartware.net - Kljub nekaterim nedavnim špekulacijam o izidu Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista 5. decembra, je Microsoft to vest uradno zanikal. Poleg tega so potrdili, da bo v Evropi po dolgih pogajanjih z Evropsko komisijo vendarle na voljo posebna evropska različica, ki bo nekoliko odprtejša in bo uporabnikom pustila več svobode. Med drugim bodo lahko sami izbrali spletno iskalno mesto, namestili poljuben protivirusni program in požarni zid, pričakujemo pa jo lahko januarja, poroča nemški Hartware.de.

49 komentarjev