»

Par novih Tyank

X-Bit Labs - Podjetje Tyan je, kot lahko preberemo v tej novici na x-bit labs, predstavilo dve novi dvoprocesorski plošči, poimenovani Thunder K7X Pro in Tiger i7500.

Prva, Thunder K7X Pro, je namenjena Athlonom MP. Na njej je AMD-760 MPX čipset, ki podpira 100 ali 133 MHz vodilo, štiri DIMM reže pa sprejmejo do 4 GB PC 1600/2100 DDR RAMa z ali brez ECCja, na njej pa najdemo še tri 32-bitne in dva 64-bitna PCIja, ATIjev RageXL grafični kontroler, dvokanalen ATA100, 4 USB 1.1 konektorje, 10/100/1000Mbit mrežni vmesnik ter še nekaj uporabnih zadevic, kot so nadzor sistema, ipd.

Druga, Tiger i7500, je zgrajena okoli Intelovega čipovja in je torej namenjena Xeon procesorjem. Vodilo tiktaka pri 400 MHz, v štiri konektorje lahko zatlačimo do 8 GB PC1600 DDR RAMa, ima en PCI in dva PCI-x konektorja, ostale specifikacije pa so identične plošči za Athlone.

3 komentarji

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Vodni bloki, po katerih je naš forumaš ter pisec člankov morphling1 znan že po celem svetu, so njegova strast. Kako iz procesorja iztisniti še tisti zadnji megaherc, kako optimizirati sistem vodnega hlajenja, kakšne črpalke uporabiti, kakšne cevi -- za taka vprašanja se obrača na njega. No, vsi, ki vam vodno hlajenje predstavlja neko naložbo, v katero se je vredno spraviti, ter tisti, ki vas enostavno zanima, kako se 6 različnih vodnih blokov obnese pod enakimi pogoji, kliknite sem. Morphling1 je namreč spisal vzporedni test šestih vodnih blokov -- od tega je kar pet njegovih. Branje obvezno.

5 komentarjev

Nov zvočniški komplet

Digit Life - Creative je skladno z izdajo svoje nove zvočne kartice, Audigy II poimenovane, izdal še pripadajoči komplet zvočnikov, ki naj bi iz vaše zvočne kartice iztisnil kar je mogoče. Njihovo uradno ime je Inspire 6.1 6700, kar daje vedeti, da gre za komplet sedmih zvočnikov - šest satelitov skupaj z nizkotoncem. Podpirajo vse nove in stare Creativove zvočne pogruntavščine, kot so Dolby Digital Surround EX, CMSS in druge. Zvočniki bodo v Čezlužju™ stali približno 110 ameriških zelencev, o ceni ter datumu prodaje na naši strani Alp pa lahko žal le ugibamo. Klik!

Še malce tehničnih podatkov za vse audiofile:
  • frekvenčno območje: 40 Hz - 20.000 Hz
  • skupna moč 82 W (pet satelitov 8W, center 20W, nizkotonec 22W) RMS
  • daljinec [:D]


5 komentarjev

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

Matične plošče ... ponovno

Tweak Town - Ponovno ste dočakali nov test matične plošče. Žal ne na Slo-Techu, a vendarle ... Na TweakTown so si namreč ogledali Asusovo P4S8X, o kateri že vrabci na vejah čivkajo, da je grajena na Sis648 čipovju, da podpira Penitume 4, DDR333 pomnilnik, AGP 8x in ostale dobrote. Plošči so prisodili oceno 7.5 (od 10), če pa vas zanima bolj natančno, kaj na plošči ni popolno, si preberite celoten test.

0 komentarjev

Univerzalno ali ognjeno?

X-Bit Labs - USB (Universal Serial Bus) je s svojo drugo različico postal prava konkurenca Firewire standardu. Oba standarda sta namenjena zelo podobnim stvarem, imata podobno hitrost in ostale značilnosti, a sta, kako zanimivo, med seboj popolnoma nezdružljiva. Uporabnikom se seveda postavi vprašanje, ali lahko rečemo kdo je boljši. Prav gotovo namreč nekatere naprave bolje sodelujejo z USB 2.0, druge pa s Firewire vmesnikom.

S prav tem vprašanjem so se ubadali na X-Bit Lab's, kjer so preizkusili delovanje obeh standardov z različnimi napravami in preverjali, kateri napravi bolj odgovoraja Firewire ter kateri USB 2.0 Klik!

1 komentar

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev