»

Roboti Boston Dynamics obvladajo parkur

Slo-Tech - Robot Atlas, ki ga razvija Boston Dynamics, ki sedaj v lasti Hyundaia, se je naučil parkurja. Gre za veščino, kjer premagujejo različne ovire na poti z elementi samoobrambnih in borilnih veščin. Atlas v tem početju že premaga človeka, saj mu ni tuj niti salto.

Atlas je hidravlični humanoidni robot, ki v višini meri 150 centimetrov in tehta okrog 85 kilogramov. Poganja ga baterijski sistem, ima 28 prostostnih stopenj gibanja, kamere in senzorje globine. Vso izračunavanje in načrtovanje gibanja poteka na računalnikih na Atlasu, torej je avtonomen in ne potrebuje povezave.

V preteklosti smo videli, kaj vse Atlas še zna. Zna hoditi, teči, plesati, loviti ravnotežje, boriti se itd. Boston Dynamics je nastal leta 1992 kot spin-off z MIT, vmes je bil v lasti Googla, sedaj pa Hyundaija. V zadnjem desetletju so intenzivno razvijali robote, kot je Atlas, in rezultati so že kar malo strašljivi. Prihodnost je tu.


34 komentarjev

Družbena omrežja še vedno omejujejo talibanske vsebine

Slo-Tech - Potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, družbena omrežja niso bistveno spremenila svoje politike do vsebin, ki jih objavljajo. Večinoma se sklicujejo na opredelitev talibanov kot teroristične organizacije po razumevanju ameriških oblasti, zato njihove vsebine omejujejo in po potrebi brišejo.

Facebook je včeraj ponovil, da je prepovedano predstavljanje, podpiranje ali poveličevanje talibanov, kar velja tako na glavni strani Facebook kakor tudi na hčerinskih WhatsAppu in Instagramu. Račune, ki jih urejajo talibani, sproti odstranjujejo. Razlog je uvrstitev skupine med teroristične skupine po ameriški zakonodaji, kar je v nasprotju s Facebookovimi pogoji uporabe. Dodajajo, da Talibanom uporabo Facebook blokirajo že leta. Zaposlenih imajo več strokovnjakov za Afganistan, ki so rojeni govorci jezikov dari in pašto, za patruljiranje po omrežju in iskanju novih težav. WhatsApp sicer omogoča šifrirano komunikacijo, a pregledujejo nešifrirani del (imena, profilne fotografije,...

46 komentarjev

Izračunali pi na 62,8 bilijona mest

Slo-Tech - Morda najbolj znano matematično konstanto, razmerje med obsegom kroga in premerom, odslej poznamo na 62.831.853.071.750 decimalnih mest natančno, kar je 12,8 bilijona več mest kot doslej. Pi so tako natančno izračunali na Visoki šoli Graubünden v računalniškem centru DAViS (Datenanalyse, Visualisierung und Simulation). Zapis obsega 63 TB podatkov, konča pa se s ciframi 7817924264.

Pi je transcendentno število (dokaz), torej ni ničla nobenega polinoma z racionalnimi koeficienti. S šestilom in ravnilom torej ne moremo konstruirati kvadrata z enako površino kakor krog. Transcendentnost pomeni tudi, da ga ne moremo zapisati s predvidljivo periodo in da cifre v decimalnem zapisu sledijo brez pravila. Za zdaj kaže, da se vseh deset cifer v zapisu pojavlja enako pogosto, torej bomo v neskončnem zapisu našli katerokoli zaporedje.

Izračunavanje števila pi s tako absurdno visoko natančnostjo seveda nima več nobenega praktičnega pomena za njegovo uporabo. NASA uporablja 15 ali 16 decimalk...

15 komentarjev