»

Intelovi poslovni rezultati

Intel - AMD je že nekaj časa nazaj objavil svoje poslovne rezultate za drugo četrtletje. No sedaj pa je to storil še Intel. Glede na drugo četrtletje prejšnjega leta je imel Intel za 24% manj dobička in glede na prvo četrtletje letošnjega leta je bilo dobička manj za 60%. Če primerjamo te rezultate z AMDjem so rezultati nekoliko manj porazni. Seveda ne krivijo za te rezultate slabšo prodajo, le ta je narasla, temveč velika znižanja cen procesorjev, ki pa se še nadaljujejo. Pri Intelu pa so prav tako objavili nekaj načrtov za prihodnje. Načrti temeljijo predvsem na tem, da bo Intel pospeševal prehod iz P3 na P4 procesorje, kar pomeni, da ne bomo videli več veliko verzij P3 Tualatin procesorjev. Prav lahko se zgodi, da bo 1.26GHz verzija zadnja. To pa bo omogočilo tudi prihod novih matičnih plošč z i845 ter VIA P4X266 čipseti.

5 komentarjev

FBI reče: "Ups"

The Register - V FBI-ju so imeli štetje inventarja. Od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih FBI premore jih manjka kar 184. 13 od teh je bilo ukradenih v pravem pomenu besede. Vsi drugi pa so, hm, hm... trajno založeni. Trije računalniki od 184 "pogrešanih" imajo v sebi tudi občutljive podatke. En pa celo zaupne!
To ni prvič, da je državna varnostna agencija kakšen računalnik "založila". spomnite se velike afere v Britaniji, ko je agent njihove MI6 pozabil svoj prenosni računalnik na vlaku. Na njem so bili strogo zaupni podatki. No, računalnik se je na koncu le našel. Britanci so sploh strokovnjaki v izgubljanju računalnikov s strogo zaupnimi podatki. Nekajkrat se je zgodilo, da je agent pozabil svoj laptop v baru po nočnem žuriranju tam. Ob tem pa FBI pograša tudi 449 kosov strelnega orožja. Med njimi tudi brzostrelke. Vsi ti predmeti so bili izgubljeni v zadnjih 11 letih.

9 komentarjev

Čistilka Fata

GideonTech - V računalniku imamo moderji veliko ventilatorjev, ne? In ti ventilatorji obrnejo veliko zraka, ne? In v tem zraku je tudi prah, ne? Ja je. In ker naši ventilatorji obrnejo veliko zraka, je tudi veliko prahu. Ki pa, ko se nabere, začne ovirati naše hlajenje. Torej je treba celotno "kišto" očistiti. Vodičev, kako je sicer veliko, ampak ta mi je pa še posebej všeč. Sistematično gre skozi vse ventilatorje v računalniku in opiše, kako jih najlažje očistimo. Celoten postope lahko, če se držimo navodil, uspešno opravimo v eni uri. In učinek? 4°C nižja temperatura procesorja in 2°C nižja temperatura ohišja. Skratka... splača se!

3 komentarji

Jao

PC Stats - Kako bi jaz imel enega Athlona 1.4GHz... No, Colin Sun iz PC STATS, ga je dobil. Dal ga je na KK266-R matično ploščo in nanj poveznil Alpha PEP66T modificiran cooler. Ta pa na žalost ni hotel iti gor. Zato je vzel starega GlobalWin FOP38 in ker so problemi pri nameščanju tega coolerja na procesor, je vmes postavil še distančnik (shim). Ker bi bilo res grozno, če bi okrušil svojega novega Athlončka z grobim GlobalWin FOP38. No, prižgal je računalnik, BIOS-i so javili, da ima lepega Athlončka 1.4GHz. Pritisnil je del in... ekran se je spremenil v črno. Resetiral je računalnik in... isto črno. Kaj je vzrok okvare? Človek je slabo namestil distančnik in skuril novega Athlona 1.4GHz! Jao ....

7 komentarjev

Organsko pakiranje

X-Bit Labs - Vsem nam je znana že legendarna krhlost AMD procesorjev. No, ker se tega očitno zaveda tudi AMD je za svoj prihajajoči Palomino procesor uvedel novo "pakiranje". Ne govorim o škatli, v kateri bo procesor, ampak o ploščici na kateri je silicijeva rezina in L1, L2, L3,... mostički. Do sedaj je bila ploščica iz neke vrste keramike. Sedaj bo AMD začel uporabljati organsko snov. Palomino bo zato zgledal zelo podobno kot Intel procesorji.
Zaradi te spremembe, pa bo postal procesor tudi občutno tanjši. Trenutna debelina keramične ploščice je 1.4mm. Pri organskem pakiranju bo le-ta 1.08mm. Kar pomeni, da bodo imeli nekateri coolerji velike probleme s stikom med hladilno površino in procesorjem samim. Ponovem so tudi vsi elementi procesorja, razen L mostičkov, na dnu procesorja. Prej tam niso smeli biti, ker je bil to prostor, kjer je temperaturna sonda zajemala podatke. Palomini imajo že vgrajen termometer, zato potreba po sondi odpade. Upam, da se ne bodo pojavili problemi na starih...

7 komentarjev

AMD spremenil cene

The inquirer - The inquirer je danes objavil uradno AMD-jevo spremembo cen. Spremembe so naslednje:
  Athlon
 • 900MHz (200MHz FSB); $113
 • 1GHz (200MHz FSB); $111
 • 1.1GHz (200MHz FSB); $151
 • 1.2GHz (200MHz FSB); $162.5
 • 1.3GHz (200MHz FSB); $179
 • 1GHz (266MHz FSB); $103
 • 1.13GHz (266MHz FSB); $103
 • 1.2GHz (266MHz FSB); $114
 • 1.3GHz (266MHz FSB); $148
 • 1.4GHz (266MHz FSB); $176


 • AMD Duron
 • 800MHz; $50
 • 850MHz; $59
 • 900MHz; $70
 • 950MHz; $90
Kot vidite, sprememba cen ni tako velika. V vzroke za to se ne bom poglabljal. Povem naj samo, da so se na Internetu pojavile govorice, da sta obe podjetji, AMD in Intel, že finančno zelo izčrpani zaradi vojne v cenah. Sicer so to le ugibanja, ampak dejansko je v njih kar nekaj resnice. No ja, bomo videli...

4 komentarji