Slo-Tech

»

Skype posluša in govori že šest jezikov

Microsoft - Microsoftov Skype postaja pravi poliglot, saj se je naučil tekoče poslušati še dva jezika, so sporočili iz Microsofta. Sedaj razume tudi nemško in francosko, že na začetku je znal angleško in špansko, vmes pa so ga naučili tudi italijansko in kitajsko (mandarinščino). To pomeni, da lahko Skype Translator sedaj razume govorjeno besedo približno 30 odstotkov vseh ljudi, kar je osupljiva številka.

Poleg šestih jezikov, ki jih razume v govorjeni obliki, Skype razume 50 jezikov v pisani obliki, med njimi tudi slovensko. Prepoznavanje govora in prevajanje potekata v Microsoftovih strežnikih, zato morajo uporabniki soglašati s snemanjem pogovora in pošiljanjem v Microsoft. Tam se posnetki tudi shranijo, a zgolj z namenom izboljšanja...

8 komentarjev

Uradno ohišje za Raspberry Pi je tu

RaspBerryPi - Predelav, dodatkov in nadgradenj vseh modelov Raspberryja Pi smo videli že ničkoliko, tudij ohišij, a o prvem uradnem ohišju moramo napisati nekaj vrstic. Za osem evrov (šest funtov) je mogoče dobiti uradno plastično ohišje Fundacije, ki se združljivo z drugo generacijo Raspberry Pi 2 vseh modelov. Za šest funtov dobimo elegantno obilkovano plastično ohišje s štirimi USB-priključki, ethernetom, HDMI in 3,5-mm avdio priključkom - vse, kar ima Raspberry Pi B+.

V Fundaciji Raspberry je zgodba ravno tako pomembna kot končni izdelek, zato so predstavili ozadje dizajniranja in izdelave ohišja. Zgodba se je začela že pred poltretjim letom. Za dizajn je poskrbelo podjetje Kinneir Dufort, ki je v končni fazi pripravilo tri...

49 komentarjev

Amazon bi uvedel Uber za pakete

The Wall Street Journal - Amazon razvija nov način dostave paketov, ki bo deloval zelo podobno kot Uber. Ponudili bodo aplikacijo, ki jo bodo lahko ljudje uporabili, da bodo spotoma peljali iz Amazonovih skladišč do kupca še kakšen paket in ob tem malo zaslužili. Kot se za vse nove projekte pričakuje, najprej zgolj v ZDA.

Ob tem velja poudariti, da je nova storitev, ki ima še kodno ime On My Way, še globoko v razvojni fazi in morebiti ne bo nikoli ugledala luči sveta. A če je Uberju za zdaj v številnih ameriških zveznih državah (v Evropi ima več težav) uspelo na enak način voziti ljudi, je pri prevozu paketov pričakovati manj problemov, dokler bo seveda cesar dobil, kar mu pritiče. Kdaj bo On My Way prispel, ne vemo, Amazon pa noče komentirati.

...

17 komentarjev

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev