Prijavi se z GoogleID

»

Slovenski splet se nezadržno širi

Najdi.si - Pri znanem slovenskem iskalniku Najdi.si so objavili rezultate spremljanja dokumentov na slovenskem spletnem prostoru v četrtletnem obdobju. Naj naštejem nekaj glavnih izsledkov. 13-odstotno povečanje slovenskih spletnih dokumentov - na skoraj 4 milijone in 19.500 strani v zadnjih šestih mesecih. Slovenci najpogosteje iščemo strani povezane z internetnimi storitvami, nakupovanjem, spolnostjo, turizmom, izobraževanjem, računalništvom, avtomobilizmom, telekomunikacijami in glasbo. Slovenci smo bojda tudi vse bolj zadovoljni s ponudbo informacij na slovenskih spletiščih. Ali je k temu pripomogel tudi Slo-Tech, pa presodite sami.

6 komentarjev

Trg pomnilnika: Maj 2003

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali kaj se dogaja danes na pomnilniškem trgu? Na X-Bit Labs so tokrat spisali članek prav o tem. Razglabljali so o raznih novih in obstoječih tehnologijah, dobičkih in izgubah podjetij, ki izdelujejo to računalniško čudo in zaokrožili celoto na letošnji maj. Seveda je zelo zanimiva tehnologija DDR 2, ki se počasi uveljavlja v naših sistemih, veliko in še več pa si lahko preberete na tem naslovu.

2 komentarja

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

RDRAM se poslavlja

X-Bit Labs -

RDRAM je bil že dolgo časa nazaj na papirju favorit med pomnilniki, ki pa ni uspel. Pokopali so ga previsoki proizvodni stroški in premali pospeški napram obljubljenim. Krono je potemtakem prevzel DDR (in v novejšem času DDR-II).

Danes je Intel objavil, da namerava ukiniti proizvodnjo preostalih svojih čipovij, ki še podpirajo RDRAM. To sta i850E in i860. Njun uradni program razpustitve se je pričel že 9. maja, naročiti jih bo moč še do 31. oktobra, čez natanko eno leto pa bo Intel na trg poslal zadnjo pošiljko in tako ukinil svojo podporo RDRAM-u. Poleg Intela ga takó podpira le še SiS s svojima R658 in R659, ki pa se slabo prodajata. Zbogom, RDRAM.

7 komentarjev

Analiza nastavitev pomnilnika

Techware Labs - Vsi, ki svoje mlinčke navijamo, smo se pri nastavitvah RAM-a že srečali z izrazi, kot so CAS, RAS in podobni; a njihov pomen in vpliv na prepustnost pomnilnika pa sta za povprečnega računalničarja uganka.

Tako bo vsem, ki se želijo podučiti, kaj pomenijo razne kratice in predvsem, kako vplivajo na prepustnost pomnilnika, v pomoč tale članek na Techware Labs. Fantje so preizkusili veliko različnih nastavitev in pri vsaki s programom SiSoft Sandra Professional izmerili prepustnost pomnilnika. Tabelo rezultatov si lahko pogledate tukaj, na tej strani pa si lahko pogledate še razlago pojmov in njihov vpliv na pomnilnik.

2 komentarja

MobilePro 200E

vir: Nec
Nec - Ročni računalniki z operacijskim sistemom PocketPC so večinoma še vedno sorazmeroma velike naprave, še posebaj če jih hočemo spraviti v žep. Pri MobilePro 200E pa je drugače -- zaslon je 3,5-palčni, z ločljivostjo 240 × 320 pik in osvetljen od zadaj. Pri polni osvetlitvi je sicer vseeno malenkost temnejši od tistega pri HP iPaqu ali Dellovem Aximu, je pa precej izboljšan v primerjavi s prejšnjim modelom, NECovim E300. Ohišje je presenetljivo majhno, velik je namreč le 122 × 76 × 11 mm in tehta manj kot 130 gramov. V notranjosti pa kljub majhnosti skriva zelo zmogljivo zasnovo, saj je...

1 komentar