»

Meta izdala Llamo 3

Slo-Tech - Meta je predstavila novo generacijo generativnih modelov umetne inteligence Llama. V tretji inkarnaciji sta ta hip na voljo Llama 3 8B in Llama 3 70B, ki imata prav toliko parametrov: osem in sedemdeset milijard. V primerjavi z drugo generacijo, ki ima sicer prav toliko parametrov, predstavljata korenit skok v zmogljivosti, so dejali v Meti. Učila sta se na dveh gručah s 24.000 grafičnimi procesorji.

Zagotovo vsak avtor hvali svoj model kot najboljši, zato nas zanimajo oprijemljivi številčni podatki. Meta trdi, da sta modela na testih MMLU, ARC, DROP, GPQA, HumanEval, GSM-8K, MATH, AGIEval in BIG-Bench Hard boljša od konkurence, denimo Mistrala 7B in Gemme 7B. To sicer drži, a na nekaterih testih je Llama 3 8B le za odtenek boljša, omenjena konkurenta pa tudi nista več najnovejša. Llama 3 70B premaga tudi Gemini 1.5 Pro, ne pa na primer Claude 3 Opus. Odveč je dodati, da je na lastnem testu, ki si ga je izmislila Meta, Llama 3 prekosila konkurenco.

Llama 3 je naučen na 15...

8 komentarjev

Po Atlasu Atlas

Slo-Tech - Dan po slovesu od hidravličnega humanoidnega robota Atlas se je pokazalo, kaj so imeli pri Boston Dynamicsu v mislih z izjavo, da se upokojuje hidravlični Atlas. Predstavili so njegovega naslednika, novega Atlasa, ki je v celoti električen. Atlas nove generacije ima električne aktuatorje, ki mu omogočajo lažje premikanje. Opremili so ga tudi z umetno inteligenco in sposobnostjo strojnega učenja, da bo lahko izvajal kompleksne naloge in se privajal na nove situacije.

Med drugim je novi Atlas tudi bistveno tišji, kar je ključna značilnost, če ga želimo redno uporabljati v človeških bivalnih okoljih. Električni aktuatorji so tihi, odzivni, učinkoviti in zmogljivi. Atlas je še vedno videti kot humanoid, torej ima dvoje rok in nog, stiliziran trup, več senzorjev in kamer. Na posnetku, s katerim so pospremili rojstvo novega Atlasa, je jasno videti, da ima več prostostnih stopenj v gibanju, denimo da se lahko udi obračajo za 360°.

Podatkov o dobavljivosti, natančnih tehničnih specifikacijah ali ceni še ni. A ni dvomiti, da jih bomo dobili kmalu, saj je od Hyundaijevega prevzema Boston Dynamics precej bolj tržno naravnan. Za zdaj so dejali, da ga bodo v naslednjih letih testirali z majhno skupino strank.

9 komentarjev

V Kanadi bodo občutno zvišali plače znanstvenikov na začetku kariere

Slo-Tech - Kanadska vlada je sporočila, da bodo v reševanju problema preslabo plačanih doktorskih študentov in podoktorskih raziskovalcev občutno zvišali njihove prejemke. Državne štipendije, ki jih sicer prejema manjši del raziskovalcev, a so na številnih univerzah osnova za izračun tudi za drugače financirane raziskovalce, bodo višje zaradi dodatnih petih milijard kanadskih dolarjev, ki jih bodo v naslednjih letih vložili v znanost.

Štipendije za magistrske študente se bodo povišale s 17.500 na 27.000 kanadskih dolarjev letno, doktorske štipendije z 20.000-35.000 na enotnih 40.000 kanadskih dolarjev, podoktorske pa s 45.000 na 70.000 kanadskih dolarjev. Hkrati bodo v prihodnosti povečali tudi njihovo število, da bo čez pet let razpisanih že 1720 mest več kot trenutno. Sistem štipendij bodo poenotili, saj se bo današnjih 10 programov zamenjalo z enim samim, ki bo imel tri range: za magistrske, doktorske in podoktorske študente. Gre za največji enkratni dvig obsega sredstev za znanost v...

39 komentarjev

Marca na hišo na Floridi res padel kos vesoljskih smeti

Slo-Tech - Neznani predmet, ki je marca letos treščil v stanovanjsko hišo v Naplesu na Floridi, je resnično del z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je po analizi potrdila NASA. Gre za del 2,9 tone težke palete baterij, ki so jo leta 2021 namenoma zalučali z ISS proti Zemlji in bi morala zgoreti v atmosferi. A to se ni zgodilo v celoti, zato je slab kilogram težak kos dimenzij 10 cm x 4 cm padel skozi streho stanovanjske hiše.

NASA pojasnjuje, da ne gre za del baterije, temveč za superzlitino iz niklja in kroma (Inconel). Kos je predstavljal del ohišja baterij. NASA bo sedaj temeljito preverila trajektorijo vstopa v atmosfero in razloge, zakaj paleta ni v celoti zgorela v atmosferi. Po potrebi bodo prilagodili modele za prihodnje vstope v atmosfero, da se to ne bo več dogajalo.

Odmetavanje odsluženih delov opreme in infrastrukture v vesolju ni redko, saj ob degradaciji orbite predmeti v ozračju zgorijo. To je bolje kakor odmetavanje v stabilne orbite, kjer je že sedaj več tisoč večjih...

10 komentarjev