»

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

The Wall Street Journal - Vlada polkovnika Gaddafija je takoj po začetku državljanske vojne v Libiji letos Februarja ohromila nacionalno televizijsko, telefonsko in internetno omrežje, v strahu, da bi bilo uporabljeno za organizacijo civilnih in gverilskih protestov. Odsotnost mobilnih komunikacij se je izkazala za ključen problem pri vsakodnevnih operacijah upornikov, utaborjenih v okolici mesta Benghazi na vhodu države. Rešitev so našli na zanimiv način - s pomočjo angažiranih zamejskih Libijcev, vlade Združenih Arabskih Emiratov in par inženirjev so uspeli prevzeti omrežje vladnega GSM ponudnika Libyana in s tem povrniti mobilni signal v vzhodnem delu države.

Wall Street Journal je v članku povzel potek...

9 komentarjev

München na pol poti s prehodom na Linux

Slashdot - Maja 2003 se je mestni svet v Münchnu odločil za prehod na odprto kodo - operacijski sistem GNU/Linux, brskalnik Firefox in pisarniško okolje OpenOffice.org. Po ne preveč spodbudnem začetku so z namestitvami pričeli leta 2006; novembra 2008 je namenska Linux distribucija LiMux tekla na 1200 mestnih računalih, dve leti kasneje že "na več kot 3000", nedavno pa so jo namestili že kar na polovico od okvirno 12 tisoč računalnikov. Zaključek načrtujejo karseda hitro, in sicer že naslednje leto.

Prehod na odprto kodo seveda ni nezahtevna operacija in vodja projekta, Florian Schießl, je priznal, da so bile prve časovne ocene zelo naivne. Mestna uprava razpolaga z okvirno 15 tisoč računalniki. Upravljanje z uporabniki, strojno opremo in programsko opremo ni centralizirano, ampak prepuščeno enemu od 21 IT centrov, ki skrbijo za IT infrastrukturo posameznih oddelkov. Dalje, v rabi je približno 300 namenskih MS Windows...

9 komentarjev

Google povečal dobiček za manj od pričakovanj

Larry Page

vir: The New York Times
The New York Times - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so zabeležili zmerno povečanje prihodkov in dobička. Glavno vprašanje pred predstavitvijo pa niso bili finančni kazalniki, marveč Pageova navzočnost. V začetku meseca je Larry Page prevzel vajeti Googla v svoje roke, ko je nasledil predhodnega izvršne direktorja Erica Schmidta. Page je bolj inženir kakor menedžer in precej manj gostobeseden in vajen nastopati kakor...

20 komentarjev

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

vir: CNet
CNet - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je konec tedna zasegel domene petih najpriljubljenejši pokeraških strani na internetu. PokerStars, Full Tilt Poker, UB.com in Absolute Poker so sicer dosegljive, a na njih najdemo le obvestilo, da je bila domena zasežena. FBI lastnike obtožuje finančnih prevar, pranja denarja in nelegalnega igralništva. Očitajo jim, da so vzpostavili nedovoljene skrivne bančne račune med njimi prenašali nedovoljena sredstva.

Gre za obsežno policijsko akcijo, pri kateri je največ pomagal skesanec Daniel Tzvetkoff, ki naj bi bil kolovodja operacije, sedaj pa v zameno za nižjo kazen sodeluje z organi pregona. Tzvetkoff je bil že aretiran, ko si je prilastil več deset...

42 komentarjev

Grafen izkazuje Kondov efekt

ScienceDaily - Letos je leto grafena, saj so po lanski podelitvi Nobelove nagrade za fiziko za odkritje grafena novice o novih odkritjih na tem področju začele kar deževati. Ekipa raziskovalcev z Univerze v Marylandu poroča o zanimivem odkritju, da se atomske vrzeli v grafenu vedejo kot majhni magneti, saj imajo magnetni moment. To pomeni, da grafen izkazuje Kondov efekt. Članek Tunable Kondo effect in graphene with defects je objavljen v aprilski številki Nature Physics.

...

17 komentarjev

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Jagode drago stanejo.

Ars Technica - Garen Meguerian je vložil skupinsko tožbo zoper Apple, ker podjetje domnevno napeljuje otroke v zapravljanje stotin dolarjev z nakupi virtualnih dobrin za igre. Čeprav je Apple problem že pripoznal in ga začel reševati, Meguerian vztraja, da Apple še vedno neupravičeno bogati na račun staršev, katerih otroci kupujejo virtualne jagode za Smrkce in podobno.

Gre za igre, ki so sicer brezplačne, a je potrebno v igri zapraviti pravi denar za nakup virtualne valute, s katero si je moč kupiti nove stopnje, dodatne dobrine, orožja itn. Recimo, v igri Smurfs' Village je moč kupiti jagode za Smrkce, ki kljub virtualnosti stanejo prave dolarjev.

Problem je bil v stari verziji iOS-a, ki po vnosu gesla za nakup omogočala 15-minutno zapravljanje brez ponovnega vnosa...

49 komentarjev