»

Nova, še bolj natančna atomska ura

engadget - Nenatančnost obstoječih, cezijevih atomskih ur, ki znaša že manj kot eno nanosekundo (oz. manj kot eno milijardinko sekunde) na dan, je očitno še vedno preveč nenatančno za nekatere znanstvenike. Zato so se na univerzi v Coloradu odločili to popraviti. Podobno kot pri cezijevih atomskih urah, tudi tokrat merijo nihaje atomov, le da so ti tokrat stroncijevi, držijo pa jih v laserskem žarku, ki jih ohladi na -273° C, oz. zelo blizu absolutne ničle. Tako podhlajeni atomi pri nihanju očitno dajo manjšo mersko napako frekvence, v praksi pa to nanese na zaostanek oz. prehitevanje za eno sekundo vsakih 300 milijonov let. Seveda pa znanstvenikom tudi to ni dovolj in že sanjajo o popolnoma točni uri.

Vseeno pa bomo nekateri še vedno kronično zamujali.

64 komentarjev

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje

bit-tech.net - Prehod na 32 nm bo očitno prvi začel Intel, ki naj bi to naredil že letošnjo jesen z jedrom Westmere. Zato pa IBMova tehnološka aliansa (poleg IBMa so v njej še Samsung, Globalfoundries oz. bivši AMD, itd.) cilja na prehod na 28 nm, še preden bo Intel pomanjšal svoje 32 nm čipe. Standardi nove tehnologije so že postavljeni, zdaj pa je potreben le še razvoj. Pomanjšan proces bo uporabljal že znane, High-K metal tranzistorje, ki obljubljajo, kot vedno, več zmogljivosti in manjšo porabo. V primerjavi s 45 nm procesorjem naj bi 28 nanometraš porabil do 20 % manj energije, a obenem dodal 40 % zmogljivosti. Pomanjšanje seveda pomeni tdui manjše velikosti samih čipov, tako bo ena SRAM celica merila 0,12 mikrona, celica v 32 nm proizvodnem procesu pa meri 0,15 mikrona.

Prvi prodajni primerki naj bi bili na voljo v drugi polovici leta 2010, redna prodaja naj bi stekla v leto kasneje, še letos pa bo proces na voljo proizvajalcem za testiranje. Glavni cilj novega procesa je zaradi majhne...

68 komentarjev

Microsoft predstavil Exchange 2010 beta

Microsoft - Koledarskega leta je že skoraj konec in počasi je čas, da si ogledamo Microsoftove produkte, ki nosijo letnico 2010. Prvi med njimi je Exchange strežnik, katerega so pred dnevi predstavili v prvi javni preizkusni različici (beta po domače). Bolj abstraktne prednosti, ki jih prinaša so nižji stroški upravljanja skozi boljša orodja, skladnost z zakonodajo glede hranjenja elektronske pošte ter izboljšana produktivnost skozi ultimativno uporabniško izkušnjo.

Med bolj praktičnimi novostmi pa je zmožnost opozarjanja uporabnikov pred napakami (npr. CC: velikemu številu naslovnikov), utišaj gumb za bolj nadležne skupine pogovorov in nova orodja za upravljanje z glasovno pošto.

Končno različico obljubljajo za drugo polovico letošnjega leta. Vsekakor pa ne pozabijo povedati, da se bo super skladala z novimi različicami Offica, SharePointa in ostalih orodij za večjo produktivnost.

Za vse, ki preživite večino dneva v poštnem predalu: so predstavljene novosti dovolj, da vas bodo prepričali...

6 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev

Ebay načrtuje nekaj sprememb

Heise - Nemški Ebay, na katerem pogosto kupujejo tudi Slovenci, je napovedal nekaj sprememb, ki bodo stopile v veljavo sredi junija in se nanašajo na spletne avkcije. Prva novost bo zadevala pisanje oglasov, saj bo po novem HTML-koda, ki jo bo prodajalec naložil za opis izdelka, iz varnostnih razlogov spravljena na drugih strežnikih kot Ebayeva koda. Druga novost bo poenostavljen postopek za vračanje provizije pri storniranju prodaj in možnost postavitve strani s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ) vsakega prodajalca, kjer bo lahko vnaprej pojasnil reči, po katerih največkrat po elektronski pošti povprašujejo kupci.

Najbolj odmevna novost pa bo obvezno brezplačno pošiljanje izdelkov. V 26 kategorijah so izdelki, ki jih bodo morali prodajalci brezplačno pošiljati znotraj Nemčije (oziroma ceno poštnine vnaprej predvideti in vključiti v izklicno ceno). Do 30. junija bodo prodajalci, ki se bodo odločili za ta korak, deležni 20-odstotnega popusta pri proviziji, od takrat dalje pa bo to...

16 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar