»

ChatRoulette mob: prihodnost interneta?

Slo-Tech - Tom Scott je imel na srečanju Ignite London 2 (gre za kratka, natančno 5 minut dolga predavanja na poljubno temo) futuristično predavanje na temo flashmob množic.

V predavanju Mob: a near-future science fiction story prikaže izmišljen, a vseeno popolnoma mogoč dogodek formiranja hipne množice okrog poljubnega anonimneža. Kar se je še pred petimi leti zdelo nemogoče, se danes že kaže kot možna realnost.

Bo 4chan kmalu orodje teroristov?

15 komentarjev

Ranljivost na Flash medijskem strežniku slovenske vlade?

Slo-Tech - Gorazd Žagar na svojem blogu namenjenemu informacijski varnosti pred kratkim objavil prispevek o varnosti Flash medijskega strežnika (Flash Media Server).

Pri tem opisuje konkreten primer slabo zaščitenega Adobe FMS strežnika, kjer bi napadalci lahko izvedli krajo širokopasovne povezave in sicer bi preko "zaseženega" strežnika lahko oddajali svoj lasten video. Gre za strežnik Adobe FMS 3.5, ki je uporabljen za video na zahtevo ter video v živo za potrebe spletnega mesta Vlade Republike Slovenije. Kot ugotavlja avtor je strežnik neustrezno skonfiguriran in nima nameščenega avtentikacijskega modula, posledično pa bi bila mogoča objava neavtoriziranih vsebin.

Flash strežnike je sicer mogoče enostavno locirati z uporabo orodij za izčrpno pregledovanje omrežja (npr. nmap) tako, da napadalec išče odprta TCP vrata 1935.

Še opozorilo - konkretno zlorabo v opisanem primeru je mogoče dokaj enostavno ugotoviti iz log datotek.

16 komentarjev

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za...

24 komentarjev

Larrabee še vedno trza

Oživitev prvih Pentiumov za potrebe grafičnih kartic

vir: TechEye
TechEye - Čeprav je bil projekt Larrabee, Intelova vstopnica na trg ločenih in zmogljivejših grafičnih čipov, do nadaljnjega ustavljen, ni bil popolnoma zavržen, vsaj če gre verjeti enemu izmed Intelovih uslužbencev, ki je bil (pomembnejši) član razvojne ekipe projekta Larrabee. Nekaj nejasnosti in dodatnih informacij je razkril za spletno stran TechEye, kjer je objavljeno tudi, da je Intel ukinitev programa izvedel popolnoma napačno, kar je v javnosti povzročilo napačno razumevanje, da je projekt popolnoma ukinjen in ne bo več ugledal luči sveta. Kot rečeno to ne drži, saj se lahko zgodi, da se bo Larrabee v prihodnosti vrnil še mnogo močnejši, kot je bilo sprva mišljeno....

10 komentarjev

Manjši tudi Xbox 360?

Nova revizija plošče

vir: engadget
engadget - Sony je s predstavitvijo tanjšega PlayStationa 3, jasno poimenovanega Slim, in s sočasno pocenitvijo konzol, močno dvignil popularnost in počasi začel zmanjševati zaostanke v prodajnih količinah. Skupaj z manjšim ohišjem, ki za razliko od prvotnega modela npr. nima vgrajenega napajalnika, temveč uporablja zunanjo opeko, so s 65 na 45 nm pomanjšali tudi centralni procesor (Cell), s čimer so spustili tudi porabo. Podobno potezo zna pripravljati tudi Microsoft, saj so po spletu zaokrožile slike matične plošče, namenjene za Xbox 360, ki je manjša od trenutnih primerkov. Ker sta grafično jedro in...

8 komentarjev

Planck posnel medzvezdni prah

ESA - Satelitu Planck, ki lebdi v vesolju približno 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in se giblje po Lissajousovi orbiti okrog točke L2, nekoliko vestneje sledimo, ker je evropskega porekla. Te dni je Evropska vesoljska agencija (ESA) objavila posnetke medzvezdnega prahu, ki jih je Planck posnel v našem osvetju. Posnetki kažejo vlaknasto zgradbo prahu v sončevi okolici, tj. do okrog 500 svetlobnih let daleč. Lokalna vlakna so povezana z Rimsko cesto, ki je rožnata proga na spodnji polovici posnetka. Medzvezdni prah so majhni delci, skupki veliki od nekaj molekul do 0,1 milimetra.

Slika, ki jo je ESA izdala, je umetno pobarvana....

19 komentarjev

Ameriški vojski gre Wikileaks v nos

Wired News - Stran Wikileaks, kjer najdemo razne tajne in zaupne dokumente, katerih objave vlade in podjetja najraje ne bi videla, gre v nos mnogo državam. Poročali smo že o več blokiranjih, tudi v demokratičnih Nemčiji in Avstraliji, te dni pa je Wikileaks objavil dokument, ki prikazuje, da so na žulj stopili tudi ameriški administraciji.

V 32 strani dolgem poročilu iz leta 2008 je ameriški vojaški protiobveščevalni center označil Wikileaks kot grožnjo ameriški vojski. V poročilu pišejo, da Wikileaks z objavljanjem tajnih dokumentov vodijo vodo na mlin tujim obveščevalnim agencijam, teroristom in upornikom, kar da je nesprejemljivo. Nadalje razglabljajo, da bi lahko tuje vlade objavile lažne informacije, ki bi poskušale spodkopati kredibilnost ZDA.

Ena izmed idej, kako iztrebiti ovaduhe iz lastnih vrst, je skrajno strog pristop. Vse bi morali identificirati, jih odpusti in kazensko preganjati, s čimer bi uničili zaupanje, ki ga Wikileaks uživa in odvrnili ljudi od objavljanja tajnih...

25 komentarjev

Identifikacija uporabnikov z analizo mikrobne kulture na tipkovnicah

Ars Technica - Nič kaj presenetljivo ni dejstvo, da so tipkovnice in miške eni izmed najbolj umazanih predmetov, če z umazanostjo mislimo pestrost in količino bakterij, ki rastejo na njih. Že domače tipkovnice so pravo leglo, medtem ko so javne bolj podobne živalskemu vrtu, o čemer se zlahka prepriča vsak bruc na osnovnem kurzu mikrobiologije (straniščna školjka pa je predsodkom navkljub eno izmed čistejših okolij). Znanstveniki...

22 komentarjev