»

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih...

36 komentarjev

GeForce 9800 GX2 je tu

GeForce 9800 GX2

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidiina grafična kartica GeForce 9800 GX2 je končno zagledala luč sveta. Poslanstvo dveh G92 jeder na dveh ločenih tiskaninah, oziroma dveh GeForce 8800 GTS v paru je jasno - zasesti prestol najzmogljivejše grafične kartice. Jedri tiktakata pri 600 MHZ, medtem ko dvakrat po 512 MB pomnilnika deluje pri frekvenci 1000 MHz. Ostale specifikacije so enake kot pri modelu 8800 GTS 512 MB.

Po prvih uradnih testih, ki jih med drugimi najdete na Hartware.net in techpowerup.com, sodeč je 9800 GX2 v nekaterih primerih hitrejši od dveh GeForcov 8800 GTS v SLI ter večini primerov hitrejša od glavnega konkurenta iz AMD-jevega tabora, Radeona 3870 X2 vendar razmerja med omenjenimi grafičnimi karticami od igre do igre variirajo. V večini testov...

84 komentarjev

Začetek proizvodnje Tesla Roadsterja

C|NET News - Zvesti bralci se gotovo spomnite napovedi električnega športnega avtomobila, ki sliši na ime Tesla Roadster. Včeraj, v ponedeljek 17. marca, je podjetje Tesla Motors začelo s serijsko proizvodnjo zelenega športega roadsterja. Sprva so napovedovali začetek prodaje za sredino leta 2007, vendar zaradi odpravljanja nekaterih tehničnih napak, se je vse skupaj malce zavleklo. CNET News poroča, da je trenutna kapaciteta le 2 avtomobila na teden, kar pa se utegne sčasoma spremeniti. Do naslednjega leta naj bi bili tako sposobni izdelati 100 avtomobilov mesečno. Trenutno je v čakalni vrsti za novo igračko približno 900 ljudi, med njimi tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Ob...

86 komentarjev

Sejem Elektronike v Ljubljani 18-20 marca

Slo-Tech - Po nekajletni klinični smrti je Gospodarsko Razstavišče spet oživelo Sejem Elektronike, tokrat v novi podobi in z bistveno drugačnim programom.

Novosti so v bistveno večjem posluhu za domačo industrijo in javnost, bolje urejeno in ugodnejšo uslugo ob večji kakovosti in BREZPLAČEN vstop za obiskovalce.

Vsak začetek je težak in tako tudi tokrat sejem krasi nekako 60 različnih podjetij iz Slovenije in tujine, v bolj sproščenem kotičku sejma pa kar nekaj domačih radioklubov kaže različne tehnike prenosa podatkov in tehnologijo, ki stoji za tem, tako danes kot desetletja nazaj.

Vabljeni ste, da s svojim obiskom pokažete, ali cenite ta korak v pravo smer in pričakujete tudi nadaljnje.

23 komentarjev

KiberpipaLive

Kiberpipa - Kot vsak teden boste našli tule nekaj informacij o Kiberpipinih dogodkih. Vsi, ki se zaradi različnih razlogov Kiberpipinih predavanj ne morete udeležiti, pa vas obveščamo, da so od sedaj na voljo na ogled tudi v živo prek spleta.

Dolgoletna tradicija sistemskih administratorjev je pisanje malih programčkov, ki pohitrijo ponavljajoča se opravila in omogočajo upravljanje več računalnikov hkrati. Na Pipinem odprtem terminu bo Martin Vuk, asistent na FRI, povedal nekaj o Puppet-u, ki omogoča sistemskim administratorjem razvoj naprednih orodij, ki jih bodo lahko delili z drugimi in tako preprečili odvečno ponavljanja istega dela.

Po dolgem času in kar nekaj konfliktih med akademiki in...

0 komentarjev

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

Kvantnim fizikom uspelo poslati kubit v vesolje

Prikaz poskusa

vir: Slashdot
Slashdot - Kvantna informacijska omrežja, ki se ponašajo z nadvse hvaležno lastnostjo, da zaenkrat ni poznanega postopka, kako bi lahko odposlanim kubitom prisluškovali, ne da bi uničili samo informacijo in posledično zagotavljajo popolno varnost komunikacije, so danes postala še korak bližje realnosti. Kljub temu, da se znanstveniki že lep čas poigravajo z razpošiljanjem kubitov, zakodiranih v fotone na Zemlji, prav Zemljina atmosfera...

3 komentarji