»

Pogajanja med Microsoftom in Evropsko Unijo propadla

Slashdot - Microsoft, ki je na drugi strani Atlantika že pred časom končal s svojimi pravnimi težavami z ameriško vlado, pa se na naši strani Atlantika še vedno otepa pravnih problemov. Tako so pogovori med slednjim (Microsoftom) in evropskim komisarjem Mariom Montijem propadli, Microsoftu pa sedaj grozi velikanska kazen med 100 milijoni in eno milijardo evrov zaradi kršitve pravil konkurence, "razdelitev" Oken na tista z in tista brez Windows Media Playerja in razkritje določenih delov programske kode razvijalcem, da bi le-ti lahko izkoristili prednosti, ki jih imajo Microsoftovi programerji različnih programov. A kazen je že vse prej kot izrečena, zatorej je pričakovati, da bo Microsoft uporabil vsako pravno sredstvo, ki jim je na razpolago v Evropski uniji, da kazni ne bo plačal.
Novica in uradna izjava.

4 komentarji

Testi Athlona 64 FX-53

AnandTech - Na našem preljubem internetu so se začeli kot gobe po dežju, pojavljati testi novega AMD-jevega procesorja, ki se lahko pohvali z najvišjo delovno frekvenco izmed vseh AMD-jevih procesorjev. Kljub impresivnim 2,4 GHz, ki jih je omogočila nova CG revizija jedra in 1MB L2 predpomnilnika, je tudi najnovejši Athlon 64 FX-53 še vedno posajen na 940 nožic, ki mu med drugim omogočajo tudi 128-bitov širok pomnilniški vmesnik. Nič pretresljivo novega torej, razen morda cene 733 ameriških dolarjev, kolikor boste morali odšteti za ta petični procesor.

Z 9% višjo frekvenco se uspe FX-53 tudi v svojih, sicer za AMD tradicionalno šibkih točkah kot je npr. kodiranje DivX-ov, zelo približati najboljšemu kar premore Intel-ov namizni oddelek (P4 3.4 GHz EE) in se še dodatno oddaljiti od konkurence, kjer je AMD že poprej zasedal prvo mesto. Razlika med najboljšimi AMD-jevimi in Intelovimi namiznimi procesorji je, na splošno gledano, tako že skoraj zanemarljiva, čeprav so na nekaterih...

0 komentarjev

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev

Kako na nov način ubiti Windows XP?

Ga pogrešate?

Slashdot - Kljub trudu velike čete razvijalcev v Redmondskih laboratorijih se vedno najdejo junaki, ki so pametnejši od njih in predvsem bolj zviti, kar dokazuje tudi njihovo najnovejše odkritje v Windows XP. S pomočjo majhne spremembe v registru lahko operacijski sistem prepričate, da ob držanju tipke Ctrl in dvakratnem pritisku na Scroll Lock poklekne. Podana so tudi navodila, kaj storiti, če se računalnik resetira, namesto da bi prikazal tradicionalen moder zaslon smrti. Klik!

17 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

Microsoft za hitrejše uveljavljanje popravkov

Information Week - Microsoft ugotavlja, da lahko s posebnim programskim paketom zmanjša čas, ki poteče od izdaje varnostnih popravkov do njihove namestitve na računalnike po celem svetu. Windows Update Services, ki bo brezplačno na voljo za podjetja v drugi polovici letošnjega leta, bo nekakšna združitev tehnologij Windows Update za namizne računalnike in Systems Management Server za večja podjetja, znal pa bo namestiti tudi Microsoftove popravke za programsko opremo drugih ponudnikov. Klik!

5 komentarjev

Najbolj pospešena grafična kartica

X-Bit Labs - Navkljub precej občutnem znižanju cen grafičnih kartic v zadnjem času so le-te za mnoge še vedno previsoke, kar še posebej drži za kartice višjega cenovnega razreda. GeForce FX 5900 in predvsem Radeon 9800 Pro sta danes sicer resda bistveno cenejša, a zakaj bi plačevali več, če pa lahko bistveno cenejša 9800 SE in 5900 XT z malo znanja in sreče pretvorimo v povsem enako hitri kartici.

Na X-Bit Labs so se potrudili in spisali odličen članek prav na to temo, kako za čim manj denarja dobiti čim več FPS (frames per second -- slik na sekundo). Ker je za veliko ljudi grafična kartica ena izmed najpomembnejših komponent v osebnem računalniku, vam ogled članka toplo priporočam, če ne drugega vsaj povzetek za ATi-jeve in nVidiine grafične kartice.

Dolgo, predolgo smo bili brez dobre grafične kartice srednjega in višjega sredjega cenovnega razreda, a kot kaže so se stvari končno popravile. Radeon 9600 Pro je trenutno sploh zelo ugodna kartica, ki bi jo priporočal vsem, ki ste na lovu...

9 komentarjev