»

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme...

6 komentarjev

PowerVR izdal Kyro II SE

X-Bit Labs - Čeprav usoda podjetja PowerVR še ni povsem dorečena, so njihovi inženirji še spravili toliko moči iz sebe, da so izdali dolgo napovedani čip Kyro II SE oz. kodno imenovani Kyro II Ultra. Čip odslej deluje s frekvenco 200 MHz. Na žalost je to tudi edina glavna novost, ki jo kartica premore, saj ne vsebuj niti enote T&L, niti pixel in vertex shaderjev. Trenutno to še ni velika pomanjkljivost, saj se lahko Kyroti 2 zaenkrat še vedno mirno kosajo z nekaterimi na papirju precej močnejšimi procesorji, vendar pa bo pomanjkanje teh enot postalo v prihodnosti velik problem. Skupno z novim čipom naj bi podjetje izdalo tudi gonilnike z izboljšano tehnologijo EnT&L, ki omogoča softverski T&L, kartice z novim čipom pa naj bi končno popolnoma podpirale vodilo AGP 4x. Nove kartice sta napovedala tako Hercules, kot tudi Videologic. O prihodnosti Kyra 3 pa zaenkrat ni znano še nič. Več tukaj.

4 komentarji

ATI še naprej asimilira proizvajalce

X-Bit Labs - Čeprav je Nvidia izdala grafične procesorje družine GeForce 4, pa se zdi, da je proizvajalce dobesedno obnorel ATI s svojimi najnovejšimi čipi Radeon. Po tem, ko so na svojo stran dobili nekaj močnih zaveznikov v obliki Gigabyta in Herculesa, se ATI-jevemu taboru pridružujeta še Transcend, ki je znan po svojih matičnih ploščah in pomnilniku ter SOYO. Transcend se je zaradi majhne priljubljenosti svojih matičnih plošč odločil, da se bo usmeril predvsem v grafične kartice. Tako so predstavniki podjetja napovedali, da želijo izdelovati predvsem kartice na čipih RADEON 8500LE in RADEON 7500, zaradi nizke cene pa se navdušujejo tudi nad cenenim SiS315.V grafične vode se namerava podati tudi SOYO, ki prav tako načrtuje kartice na čipih Radeon 7500 in 8500.
Vse kaže na to, da bodo proizvajalci dobesedno preplavili trg s karticami Radeon, kar pa ni nič slabega, saj bodo zaradi velike konkurence morali nižati cene. In zopet bomo na boljšem samo in zgolj kupci. Ah, te sladkosti konkurence...

0 komentarjev

Tom zopet goljufa

več strani - Saj poznate simpatično stran Van's Hardware, ki nas vedno znova razveseljuje z zanimivimi članki. Velika "faca" in gonilna sila strani je tudi Van Smith, ki je prej pisal za Tom's Hardware. Izgleda, da se s Tomom ni najbolje razumel, zato je šel na svoje. Tom se je nepričakovano maščeval in namesto Vanovega imena, ki se je podpisal pod svoje članke, ko je pisal še za Tom's Hardware, je napisal kar svojega. Sicer ne vem, če je to storil pri vseh Vanovih člankih, vendar pa je pri tem članku definitivno prišlo do spremembe. Primerjajte to in to stran. Javnost se je sicer ogorčeno odzvala, Guru3D pa je celo napovedal, da ne bo več objavljal Tomovih novic in da bo popolnoma prekinil stike z njim. Več o vsem tem si lahko preberete na Van's Hardware in Guru3D.

1 komentar