»

Kdo piše Linuxovo jedro

Slo-Tech - V javnosti prevladuje zmotno mnenje, da odprto kodo večidel pišejo neplačani prostovoljci v prostem času, zaradi česar je njena kakovost vprašljiva. Resnica ne bi mogla biti dlje. Fundacija Linux je objavila svoje letno poročilo o razvoju Linuxovega jedra, v katerem odgovarjajo na vprašanja, kdo skrbi za razvoj, kdo in kako prispeva kakšno novo kodo, kako hitro napredujejo in kdo vse skupaj financira. Delež razvijalcev, ki so za svoje početje plačani, se iz leta v leto povečuje.

Nova stabilna verzija jedra izide na dva do tri mesece (povprečje je upadlo s 70 na 66 dni) in običajno prinese okrog 10.000 popravkov, ki jih v povprečju prispeva 1400 razvijalcev iz več kot 200 podjetij in organizacij. Od leta 2005 in verzije 2.6.11, ko podrobneje spremljajo statistiko, saj uporabljajo Git, je s prispevki sodelovalo že...

73 komentarjev

Štirje novi Snapdragoni: 620, 618, 425 in 415

Ars Technica - Qualcomm je predstavil štiri nove čipe Snapdragon, ki sodijo v srednji razred, a prinašajo nekatere lastnosti iz višjega razreda.

Više na lestvici najdemo Snapdragon 618 in 620, ki uporabljata najnovejše jedro ARM Cortex A72, za katerega ARM pravi, da je 3,5-krat hitrejše od A15 in 50 odstotkov zmogljivejše od A53. Novinca bosta zgrajena v 28-nm postopku, torej ne bosta izkoristila vsega potenciala nove platforme. Snapdragon 618 bo imel dve jedri A72 in štiri počasnejša, a varčnejša jedra A53. Snapdragon 620 bo imel vsake po štiri. V obeh bo nova generacija grafičnih procesorjev Adreno, a še ne vemo, kateri točno. Iz višjega razreda (serija 8xx) v novinca prihaja podpora za zajem videa v ločljivosti 4K, strojno dekodiranje H.265, modem X8 LTE.

Stopničko niže...

1 komentar

Sonyjeva pametna očala SmartEyeglass

Slo-Tech - Medtem ko je Google najavil, da bodo še malo premislili zasnovo svojih pametnih očal, je Sony napovedal skorajšnji začetek prodaje svojih pametnih očal. SmartEyeglass bo za 840 dolarjev na voljo že prihodnji mesec, sprva za razvijalce aplikacij. Na Japonskem, v Evropi in Ameriki bo mogoče dobiti SmartEyeglass Developer Edition SED-E1 od 10. marca dalje. Spomnimo, da je bila cena Google Glasses 1500 dolarjev. Široko komercialno dostopnost načrtujejo za leto 2016.

Sonyjeva pametna očala tehtajo 77 gramov ter imajo kamero s tremi milijoni točk, povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha, prek pametnega telefona pa tudi GPS, ter številne senzorje (žiroskop, akcelerometer). Na lečah imajo možnost prikazovanja črnobele slike,...

30 komentarjev